Prisjeti se djetinjstva

Želiš li izbrisati celulit i istopiti kilograme - preskači uže

Preskakanje užeta je odlična kardio vježba, ali i sjajan način da potrošiš kalorije, učvrstiš tijelo i pritom se dobro zabaviš

profimedia-0299026781.jpg
Foto: Profimedia.hr

Želiš li podići kondiciju, istopiti kalorije, učvrstiti tijelo i pritom se zabaviti, nabavi vijaču, odnosno uže za preskakanje. Preskakanje užeta koje traje minutu pomoći će sagorjeti više kalorija, nego minuta trčanja. Pritom ćeš ojačati ramena i ruke, noge, poboljšati koordinaciju, ojačati zglobove i fleksibilnost te poraditi na brzini. Baš zbog toga ova fizička aktivnost je neizostavni dio boksačkog treninga, a spada u zagrijavanje. Sigurno se sjećaš kako to čini Rocky Balboa, ali i kako si sama kao djevojčica sate provodila u preskakanju užeta. Ti i Rocky, svatko u svom filmu.

Sjajna je stvar što za ovu fizičku aktivnost ne trebaš gotovo nikakvu investiciju, a uže možeš preskakati gdje god želiš. Naravno, kad se uhodaš, zasigurno ćeš htjeti kupiti kvalitetniju vijaču pa bi bilo dobro znati na što obratiti pozornost pri izboru.

"Pri kupnji na umu trebaš imati težinu, materijal i duljinu užeta. Najbollje je kupiti uže podesive duljine, od žice, omotanih ručki i težine koja odgovara tvojoj kondiciji. Dužinu vijače prilagođavaš svoj dužini tako što nogom staješ na sredinu vijače, a ručke pritom moraju dosegnuti pazuh.

Image
Do ljeta raketa!

Ljeto je sve bliže! Napravi ovu promjenu u treningu i gledaj masti kako se tope

Početnici bi trebali koristiti što laganije uže, bez dodane težine u ručkama ili konopu, jer im to mogućuje da usavrše ritam i tehniku prije, no što prijeđu na ona teža", objašnjava za portal Shape trener Anthony Cruchelli. Danas postoje i pametne vijače, opremljene senzorima koji su povezani sa satovima i aplikacijama pa mjere potrošnju kalorija i tjelesnu aktivnost.

Sigurne smo da će ti preskakanje užeta postati omiljena proljetna razbibriga, ali i način da poboljšaš zdravlje i dovedeš se u formu. U nastavku pročitaj kako početi s ovom tjelesnom aktivnosti te otkrij zašto je bolje od trčanja.

Kalorije

U deset minuta preskakanja užeta potrošit ćeš jednako kalorija koliko bi ih potrošila trčeći 30 minuta. Prilikom preskakanja užeta manja je mogućnost za ozljede, nego kod trčanja.

Jača pluća i poboljašava disanje

Preskakanje užeta je odlična kardio vježba nakon koje ćeš se osjećati puna energije, ali i dobro se oznojiti. Dok preskačeš uže diši duboko kako bi učinak bio još veći. Vodi računa da uže preskačeš na nekoj mekošoj podlozi, odnosno izbjegavaj beton.

Koliko preskakati u početku?

Ako se ne baviš nikakvom tjelesnom aktivnosti i to si odlučila promijeniti kupivši vijaču, za početak ne pretjeruj, nego je preskači svakodnevno deset minuta kako bi povećala kondiciju i pritom prevenirala ozljede te izbjegla upalu mišića. Nakon nekog vremena, kad stekneš kondiciju, ubaci vježbe snage te ćeš dobiti izuzetno učinkovit intervalni trening. deset minuta preskači vijaču pa dok odmaraš odradi trbušnjake, plenk i čučnjeve, a onda se opet vrati na vijaču.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.