Fitness
Fitness

Salata kao obrok na 100 načina

Salata kao obrok na 100 načina
Otkrijte jednostavne trikove za spremanje odličnih salata…

Salata ne mora samo biti odlično predjelo ili prilog glavnom jelu, nego i odličan uravnotežen, zdrav i lagan glavni obrok za sva godišnja doba. Iako za pripremu salate treba imati samo osnovne kuharske vještine, za spremanje ukusne salate treba poznavati principe kombinacija određenih namirnica kako bi salata bila kompletna i što ukusnija. Naravno, na vama je da date mašti na volju i otkrijete najbolje kombinacije. Evo osnovnih principa spremanja salate koja može biti kompletan obrok, a nakon toga pogledajte nekoliko ukusnih recepata spremanih po tom principu.Baza salate I – zeleno lisnato povrće, daje količinu, hrskavost, vodu, vlakna, sadržava malo kalorija Namirnice: zelena salata (bilo koja vrsta, najbolje sezonska), crveni ili zeleni kupus, špinat, kelj (kovrčavi ili glavičasti kelj), rikolaBaza salate II – razne vrste grahorica, prerađevine od žitarica, gomoljke, riža Namirnice: grah (bilo koja vrsta), tjestenina (bilo koja vrsta), riža (bilo koja vrsta), krumpir, cous-cousDodatno povrće i voće – radi okusa, teksture, boje, raznolikosti, potrebnih hranjivih sastojaka: svježa paprika, mrkva, cikla, svježi krastavac, avokado, kukuruz, rajčice, šparoge, celer, luk, artičoke, jabuke, kruške, naranče, limun, lubenica, grožđe, bobičasto voće, narIzvori proteina – salata s njima dobiva obilježja  kompletnog obroka: meso peradi (piletina, puretina), crveno meso (svinjetina, meso goveda, janjetina i slično crveno meso), riba, morski plodovi, mesne prerađevine (salame, kobasice, hrenovke), kuhano jaje, tofu, klicePojačivači okusa – namirnice koje daju poseban okus i karakter salatama: prepržene kockice kruha, masline, sušeno voće, začinsko bilje (češnjak, peršin, majčina dušica, bosiljak, timijan…), prepržena slanina, orašasti plodovi, kapare, sjemenke (lanene sjemenke, suncokretove sjemenke, chia sjemenke), tortilja čips, sir (polutvrdi i tvrdi sirevi), chilly papričiceSastojci za dresinge: ocat (jabučni, vinski, aceto balsamico), ulje (bučino, maslinovo, suncokretovo, biljno), sol, papar, mješavina začina za salatu, limunov sokRecepti

Salata od riže, račića i avokada 100 g kuhane riže 100 g svježih ljetnih krastavaca 50 g avokada 100 g preprženih gamberi račića Začinite sa soli, paprom, limunovim sokom, maslinovim uljem.Salata s orzo tjesteninom i piletinom

Salata kao obrok na 100 načina

100 g svježeg lišća mladog špinata (ili zelene salate) 100 g kuhane ili pečene piletine 100 g kuhane orzo tjestenine (sitna tjestenina u obliku riže) manja glavica ljubičastog luka jedna crvena svježa paprika nekoliko žutih (ili crvenih) cherry rajčica 80 g feta sira sol, papar, maslinovo ulje, limunov sokTaco pileća salata 100 g zelene salate (sezonske) 100-150 g piletine – kuhane ili pečene 1 rajčica srednje veličine 50 g crvenog graha 50 g kukuruza (iz konzerve) bučino ulje, aceto balsamico, sol, papar (češnjak u prahu prema želji)Salata s cous-cousom i slanutkom 100 g slanutka 50 g bijelog graha 50 g crvenog graha 50 g svježih krastavaca 50 g cous-cousa 30-50 g feta sira jedna manja svježa rajčica malisnovo ili suncokretovo ulje, aceto balsamico, sol, paparVoćna salata s bademima Pomiješajte: jagode kupine borovnice bananu bademe. Dodajte: sok od limuna i naranče te med.

Foto: kuvona - fotolia

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx