Salata ne mora samo biti odlično predjelo ili prilog glavnom jelu, nego i odličan uravnotežen, zdrav i lagan glavni obrok za sva godišnja doba. Iako za pripremu salate treba imati samo osnovne kuharske vještine, za spremanje ukusne salate treba poznavati principe kombinacija određenih namirnica kako bi salata bila kompletna i što ukusnija.
Naravno, na vama je da date mašti na volju i otkrijete najbolje kombinacije. Evo osnovnih principa spremanja salate koja može biti kompletan obrok, a nakon toga pogledajte nekoliko ukusnih recepata spremanih po tom principu.
Baza salate I – zeleno lisnato povrće, daje količinu, hrskavost, vodu, vlakna, sadržava malo kalorija
Namirnice: zelena salata (bilo koja vrsta, najbolje sezonska), crveni ili zeleni kupus, špinat, kelj (kovrčavi ili glavičasti kelj), rikola
Baza salate II – razne vrste grahorica, prerađevine od žitarica, gomoljke, riža
Namirnice: grah (bilo koja vrsta), tjestenina (bilo koja vrsta), riža (bilo koja vrsta), krumpir, cous-cous
Dodatno povrće i voće – radi okusa, teksture, boje, raznolikosti, potrebnih hranjivih sastojaka: svježa paprika, mrkva, cikla, svježi krastavac, avokado, kukuruz, rajčice, šparoge, celer, luk, artičoke, jabuke, kruške, naranče, limun, lubenica, grožđe, bobičasto voće, nar
Izvori proteina – salata s njima dobiva obilježja kompletnog obroka: meso peradi (piletina, puretina), crveno meso (svinjetina, meso goveda, janjetina i slično crveno meso), riba, morski plodovi, mesne prerađevine (salame, kobasice, hrenovke), kuhano jaje, tofu, klice
Pojačivači okusa – namirnice koje daju poseban okus i karakter salatama: prepržene kockice kruha, masline, sušeno voće, začinsko bilje (češnjak, peršin, majčina dušica, bosiljak, timijan…), prepržena slanina, orašasti plodovi, kapare, sjemenke (lanene sjemenke, suncokretove sjemenke, chia sjemenke), tortilja čips, sir (polutvrdi i tvrdi sirevi), chilly papričice
Sastojci za dresinge: ocat (jabučni, vinski, aceto balsamico), ulje (bučino, maslinovo, suncokretovo, biljno), sol, papar, mješavina začina za salatu, limunov sok
Recepti
Salata od riže, račića i avokada
100 g kuhane riže
100 g svježih ljetnih krastavaca
50 g avokada
100 g preprženih gamberi račića
Začinite sa soli, paprom, limunovim sokom, maslinovim uljem.
Salata s orzo tjesteninom i piletinom
100 g svježeg lišća mladog špinata (ili zelene salate)
100 g kuhane ili pečene piletine
100 g kuhane orzo tjestenine (sitna tjestenina u obliku riže)
manja glavica ljubičastog luka
jedna crvena svježa paprika
nekoliko žutih (ili crvenih) cherry rajčica
80 g feta sira
sol, papar, maslinovo ulje, limunov sok
Taco pileća salata
100 g zelene salate (sezonske)
100-150 g piletine – kuhane ili pečene
1 rajčica srednje veličine
50 g crvenog graha
50 g kukuruza (iz konzerve)
bučino ulje, aceto balsamico, sol, papar (češnjak u prahu prema želji)
Salata s cous-cousom i slanutkom
100 g slanutka
50 g bijelog graha
50 g crvenog graha
50 g svježih krastavaca
50 g cous-cousa
30-50 g feta sira
jedna manja svježa rajčica
malisnovo ili suncokretovo ulje, aceto balsamico, sol, papar
Voćna salata s bademima
Pomiješajte:
jagode
kupine
borovnice
bananu
bademe.
Dodajte: sok od limuna i naranče te med.
Foto: kuvona - fotolia