Mokra i zadovoljna

Istina ili mit: Sagorijevaš li kalorije brže ako se znojiš?

Znojenje ima brojne blagodati na naš organizam, a mi smo izdvojile zanimljivosti o tome koliko je znojenje povezano s gubitkom kilograma i koliko je zapravo važno za naš organizam

pexels-pavel-danilyuk-8860969.jpg
Foto: Pexels

Upravo si dva sata provela u teretani i natopila si majicu znojem. Sva mokra i zadovoljna, sigurno misliš kako si sada izgubila barem kilogram jer, sudeći po tome koliko je majica mokra, iznojila si barem litru. Uvriježeno je mišljenje da se kile brže tope ako se iznojiš dok vježbaš, što definitivno ima smisla jer, ako se više znojiš, znači da imaš i veći i intenzitet aktivnosti što znači da trošiš više kalorija.

Image
Kretanje je važno

Vježbanje (ni)je je teško: 5 super ideja za sve koji ne vole teretanu

Glavna funkcija znojenja je hlađenje tvog organizma koji se zagrijava s fizičkom aktivnosti. Znojenje ima brojne blagodati na naš organizam, a mi smo izdvojile zanimljivosti o tome koliko je znojenje povezano s gubitkom kilograma i koliko je zapravo važno za naš organizam.

Znojenje i mršavljenje

Moramo te razočarati, ali ako se više znojiš dok vježbaš, ne znači da si potrošila više kalorija od onih koji se ne znoje toliko. Znojenje je prirodna reakcija na zagrijavanje tijela i nije direktni indikator potrošnje energije. Ako misliš da je kardio najbolja vježba zato jer se najviše znojiš, varaš se.

shimmer fallback

Znojna i zadovoljna

Možda nije najbolji pokazatelj sagorijevanja kalorija, ali definitivno se osjećamo bolje nakon što odradimo trening i izbacimo iz sebe sve nečistoće putem znoja. Znojenjem izbacujemo toksine iz tijela stoga ne čudi da je uz vježbanje vrlo važan faktor zdravog života. Tuširanje nakon treninga neopisiv je osjećaj, pa možemo zaključiti da nam znojenje pomaže da se osjećamo bolje i nastavimo s treninzima jednakim ako ne i jačim intenzitetom.

shimmer fallback

Pretjerano znojenje

Iako se nakon znojnog treninga osjećamo bolje, pretjerano znojenje nije dobro za tvoj organizam. Ako pretjeraš s vježbanjem tvoje tijelo se može pregrijati, izgubiti previše tekućine i dovesti te do dehidracije i nesvjestice. Za vrijeme intenzivnog vježbanja vrlo je važno raditi pauze kako bi tijelo dobilo izgubljenu vodu. Jer, politika unosa vode u tijelo kaže da što vode izgubiš znojenjem, još više od toga moraš nadomjestiti.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.