Drevne discipline

Iznenađujuće zdravstvene dobrobiti joge koje će te motivirati na vježbanje

Vježbanje joge donosi mnogobrojne dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje

pexels-elly-fairytale-3822220.jpg
Foto: Pexels

Joga je dio drevnog istočnjačkog sustava i kulture, a najčešće se odnosi na sjedinjenje tijela, uma i duha radi postizanja unutarnje ravnoteže, sklada i harmonije te svijesti o vlastitom postojanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Aktivira sve mišiće

Izvježbaj cijelo tijelo u samo jednoj minuti ovom laganom vježbom

U zapadnom svijetu joga je postala popularna prije nekoliko desetljeća, kada su je popularizirale brojne celebrity zvijezde, a danas je dio modernog društva kao i svaka druga disciplina poput pilatesa ili aerobika.

Vrlo je popularna jer pozitivno utječe na zdravlje i vitalnost, a poboljšava i fleksibilnost te može pomoći kod brojnih zdravstvenih problema. Osim na samo vježbanje, u širem smislu joga podrazumijeva i određene smjernice za zdraviji i sretniji život. Svatko se može baviti jogom, bez obzira na spol, dob ,vjeru ili druge osobne preferencije. Postoje različite vrste joge, a oni koji su je jednom isprobali, uvijek joj se s radošću vraćaju.

Sastoji se od niza poza, tzv. asana, i meditacije te brojnih drugih tehnika koje pomažu kod poboljšanja vlastite svjesnosti. Joga donosi višestruke beneficije za fizičko i mentalno zdravlje, pomaže kod brojnih bolova, otpušta stres, poboljšava disanje i fleksibilnost i općenito pozitivno djeluje na organizam. Zvijezde poput Charlize Theron i Gisele Bündchen se kunu u jogu, a poznata manekenka Christy Turlington čak je i napisala knjigu o jogi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poze iz joge zaista čudotvorno mogu djelovati na ljudsko zdravlje, a osim uz grupne tečajeve, joga se može samostalno vježbati i kod kuće jer su na Internetu dostupni brojni besplatni tutorijali i radionice za vježbanje joge. I istraživanja su pokazala da bilo koja vrsta joge može pomoći kod izgradnje snage, fleksibilnosti i koordinacije, a pozitivno utječe i na emocionalno zdravlje.

Vježbanje joge može zaista učiniti čuda za tvoje zdravlje i to na neke posve iznenađujuće načine. Bez obzira na to jesi li već vježbala jogu ili si tek početnik, u nastavku ti otkrivamo neke od iznenađujućih dobrobiti joge koji će te motivirati da istražiš ovu čudesnu disciplinu.

1/10