9 koraka do lijepo oblikovanih i zategnutih nadlaktica

Ovo je jedna od najkritičnijih točaka na ženskom tijelu - no ima pomoći!

9 koraka do lijepo oblikovanih i zategnutih nadlaktica

Kao i s celulitom, ne moraš imati koju kilu viška da bi imala mlohave nadlaktice s opuštenom kožom. Nažalost to područje s godinama prirodno privlači masne stanice, a koža gubi elastičnost više nego na drugim dijelovima tijela. No, ovaj se problem može riješiti i bez estetskih operacija.  Donosimo 10 savjeta koji će ti pomoći zategnuti nadlaktice.

Istezanje

Dobro, istezanje neće istopiti masne naslage na rukama, ali redovito istezanje (barem tri puta dnevno) izdužit će mišiće pa će i ruke izgledati ljepše.

Toniranje mišića pregibima

Kad već moramo vježbati, mnoge od nas vole vježbe koje se mogu izvoditi ispred televizora, pa isprobaj ovu:
1. uspravno sjedni ili stani s nogama razmaknutim u širini bokova
2. uzmi malu bučicu (pola kilograma ili kilogram) ili bocu vode u svaku ruku
3. stani s bučicama u obje ruke, ispružene sa strane, dlanovima okrenutim prema unutra. Priljubi laktove uz bokove. Gornji dio tijela i laktovi moraju mirovati tijekom cijele vježbe.
4. sporo podigni bučicu u desnoj ruci do visine ramena, pri tom okrećući zglob tako da ti se mali prst nalazi prema unutra, a palac prema van (prsti su okrenuti prema gore). Stegni mišić što snažnije možeš na vrhu, a onda lagano spusti bučicu u početni položaj.
4. Isto ponovi i s lijevom rukom. Vježbaj naizmjenično s rukama i ponovi za početak 15 puta sa svakom rukom. S vremenom vježbaj nekoliko puta po 15 ponavljanja.

Koristi vlastitu težinu

Sklekovi su jedna od najefikasnijih vježbi za jačanje mišića ruku. Ako misliš da su ti preteški sklekovi s poda, isprobaj uspravne sklekove:
1. Stani nasuprot zida udaljena za duljinu svojih ruku, noge su ti razmaknute u širini ramena
2. Nasloni ruke na zid u visini ramena, gornjim dijelom tijela se nasloni naprijed, pa se odguruj rukama kao i kod običnih sklekova. Napraviti serije po 8 do 10 skleka.    

Stražnji sklekovi na stolici

1. Sjedni na rub stolice ili kreveta, dlanove stavi na rub stolice, prsti gledaju prema naprijed
2. Nogama se pomakni malo naprijed tako da ti kukovi i stražnjica siđu sa stolice i „vise“. Ruke ostaju na stolici u istom položaju i pridržavaju te.
3. U  tom položaju se spuštaj rukama sve dok ti stražnjica nije samo nekih desetak centimetara od tla.  
4. Rukama se polako vrati u početni položaj. Kad se skvrče ruke – udah, vraćanje u početni položaj - izdah.
5. Pokušaj držati leđa ravnima i nemoj napeti ramena.
6. Ovo je teška vježba pa ne brini ako ne uspiješ napraviti više od 5 sklekova. Vježbom ćeš doći i do 10, a kasnije i nekoliko serija po 10.

Mašina za veslanje

Za mišiće ruku je odlična sprava koja simulira veslanje, pa ako si član neke fitness dvorane ne zaobilazi ovu spravu.

Brzo hodanje

Nemoj misliti da je brzo hodanje dobro samo za mišiće nogu, ako u hodanje ukorporiraš i pokrete ruku držeći mišiće zategnute, trošit ćeš više kalorija i tonirati ruke. No, moraš izdržati barem 20 minuta brzog hoda jer tek tada tijelo počinje trošiti nakupljene masnoće, nakon toga izdrži još barem 5 ili 10 minuta.

Nabavi utege oko zglobova

Nošenje utege oko zglobova dok radiš kućanske poslove pomoći će tonirati mišiće ruku. Tvoji će mišići morati više „raditi“ jer nose više tereta, a tako trošiš i više kalorija.

Otiđi na masažu

Loša cirkulacija neće pomoći tvojim mlohavim nadlakticama, zato otiđi na masažu. A i kod kuće si možeš sama pomoći. Pod tušem sama izmasiraj ruke (malo grublje), počni od zglobova pa sve do ramena.  

Pametno odijevanje

Ako nemaš vremena učvrstiti nadlaktice, onda varaj. Postoji mnogo majica i vestica koje će sakriti tvoje ruke. Ako baš moraš nositi haljinu bez rukava onda birajte onu sa širim naramenicama, jer će tanke naramenice ruke i ramena činiti još većima. Još jedna mogućnost je da otiđeš u solarij ili pribjegneš kremi za samotamnjenje – tamnije ruke čine se vitkijima.