Narušavaju kvalitetu života

Toksične navike: Izbaci ih iz svog života želiš li biti sretnija

Početak nove godine idealna je prilika da iz svojih života izbacimo toksične navike od kojih imamo više štete nego koristi

andrew-neel-ADjcacMLblo-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash
Play logo

Svi mi imamo neke svoje navike, rituale i male stvari koje čine našu svakodnevicu. Ponekad, neke od tih navike za nas mogu biti štetne, a da toga uopće ni nismo svjesni.

Play logo
Image
5 ključnih savjeta

Postblagdanska depresija vreba: Evo kako joj se oduprijeti

Stigla nam je nova godina, a ona donosi nove početke i priliku da poradimo na sebi i da postanemo bolje osobe. Upravo početak nove godine je idealna prilika da iz svojih života izbacimo toksične navike od kojih imamo više štete nego koristi.

Ako nisi sretna te smatraš da u tvojoj svakodnevici postoje navike koje ti narušavaju kvalitetu života, svakako ih se probaj riješiti. Loše navike mogu te sprječavati na putu do uspjeha ili radi njih ne možeš ostvariti svoj puni potencijal.

Sada, na početku još jedne nove godine, odluči da ćeš postati bolja osoba i zamijeni svoje toksične navike s pozitivnim životnim izborima. Koje su to najčešće toksične navike koje ljudi imaju i kako ih se riješiti? Doznaj u nastavku.

Play logo

Odgađanje

Neprestanim odgađanjem nikad nećeš napredovati. Napredak i uspjeh idu ruku pod ruku. Jednom kad upadnemo u rutinu vrlo je lako odugovlačiti i odgađati ispunjenje važnih ciljeva i zadataka. Možda sama sebi kažeš: 'to ću sutra', no to 'sutra' nikad ne dolazi, a ono što slijedi je panika kada se počinju približavati rokovi. Želiš li to izbjeći, prestani odugovlačiti. Tvoji će rezultati biti puno kvalitetniji i uspješniji.

shimmer fallback

Zanemarivanje odnosa

Odnosi su važan dio naših života i to se ne odnosi samo na odnos s partnerom. Tu su i odnosi sa prijateljima, obitelji, ali i onaj odnos koji imamo sami sa sobom. Sve u životu je stvar balansa, osobito u ovim nesigurnim vremenima. Pozovi prijateljicu na kavu. Posjeti baku. Nazovi kolegicu s posla. Odvoji jedan dan samo za sebe. Njeguj odnose s ljudima koji su ti važni i tvoja će svakodnevica postati puno bolja i bogatija.

shimmer fallback

Zanemarivanje mentalnog zdravlja

Mentalno zdravlje nešto je o čemu se danas sve više i više priča, no mnogi ga i dalje zanemaruju. Želiš li biti uspješna i sretna, nemoj zanemarivati svoje mentalno zdravlje jer je ono jednako važno kao i ono fizičko. Boriš li se s depresijom, napadajima panike ili anksioznošću, nemoj se sramiti toga, već zatraži stručnu pomoć. Razgovor s psihoterapeutom može biti izuzetno koristan i pomoći ti da se suočiš sa svojim strahovima.

Play logo
shimmer fallback

Čekanje budućnosti i savršenih trenutaka

Pandemija je utjecala na naše živote i mnogima pokvarila planove. Zapravo, teško je bilo što planirati jer nitko sa sigurnošću ne može reći što nas čeka. Osjećamo se kao da su nam životi stavljeni na čekanje. Međutim, prilagođavanje trenutnoj klimi nužno je za opstanak. Ako se dovoljno potrudimo, još uvijek možemo pronaći trenutke sreće. Svatko sam kroji svoju sreću, čak i usred pandemije, stoga nemoj čekati savršeni trenutak ili budućnost. Ako nešto snažno želiš, potrudi se da to i ostvariš, odmah i sada. Ako nisi sretna svojim životom, možda je vrijeme da nešto promijeniš.

shimmer fallback

Neispunjavanje planova

Dobar plan je pola posla na putu do uspjeha. Ako ti svi planovi propadaju, znači da nešto ne činiš kako treba. Planovi su bitni za ispunjavanje naših ciljeva, želja i snova stoga ih nemoj zanemarivati. Moć planiranja je nevjerojatna, a dobar plan može ti promijeniti život. Planiraj svoj radni raspored, ali i svoje slobodno vrijeme. Nemoj dopustiti da svaki slobodni trenutak provodiš skrolajući društvenim mrežama. Umjesto toga, fokusiraj se na nešto korisno ili se posveti omiljenim hobijima i aktivnostima. Uz pomno razrađene planove i kvalitetan raspored, imat ćeš puno više vremena za sebe.

shimmer fallback

Uspoređivanje s drugima

Uspoređivanje s drugima ne donosi ništa dobro i zaista je besmisleno, no ponekad smo svi skloni to raditi. Društvene mreže uvelike utječu na našu svakodnevicu i tjeraju nas na besmislene usporedbe. Možda ti se čini kao da svi drugi vode neke savršene živote pa se radi toga osjećaš inferiorno ili kao da zaostaješ. Fokusiranje na druge ljude samo će te odvratiti od osobnog rasta i razvoja stoga se radije više posveti sebi i nekim svojim ciljevima. Raduj se tuđim postignućima, ali slavi i svaku svoju pobjedu, makar i onu malu. Budi ponosna na sebe i na sve ono što si dosad postigla.

Play logo
shimmer fallback

Financijska neodgovornost

Upravljanje vlastitim financijama nije lak niti jednostavan posao stoga mudro troši svoj novac. Nemoj kupovati ono što ti nije potrebno i pronađi načine kako da uštediš. Umjesto da svakodnevno trošiš na gluposti koje ti nisu potrebne, radije sačuvaj novac za nešto veće i pametnije, poput putovanja. Konzumerizam utječe na sve nas, ali šteti i nama i našem planetu, stoga budi štedljiva i kupuj samo ono što ti je uistinu potrebno. Mnogo je metoda održivog shoppinga koje smanjuju otpad te istovremeno pomažu i našem planetu, samo se trebamo malo više educirati te donositi mudrije odluke.

shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.