SAVJETI ZA PISANJE CV-A

Kako napraviti dobar životopis kao žena na menadžerskoj poziciji

Povećanje broja žena na menadžerskim pozicijama u različitim tvrtkama je opipljiva i ohrabrujuća činjenica. Međutim, poteškoće s kojima se susreću žene tijekom svoje karijere u naporima da se nametne na visokim pozicijama još su značajnije nego kod muškog kolege u istoj profesionalnoj stazi.

Žena na menadžerskoj poziciji
Foto: Pixabay

Godine predrasuda i diskriminacije temeljenih na spolu umjesto na stvarnim vještinama još uvijek nisu potpuno prebrođene i neće biti trajno napuštene u kratkom vremenskom razdoblju, ali nešto se pomaklo i nastavlja se micati. U tom kontekstu, kako uspjeti kao žena menadžerica?

Izgradnja snažnog i dobrog životopisa iznimno je važna za stvaranje pozitivnog dojma i otvaranje vrata napredovanju na menadžerskoj razini. Dat ćemo vam nekoliko savjeta kako napraviti CV koji će istaći vaše vještine za posao i kojim ćete dokazati da ste prava osoba za menadžersku poziciju.

Napravite životopis koji je snažan i dinamičan

Ovaj savjet vrijedi za bilo koju poziciju na koju ciljate, ali je posebno važan ako želite dobiti poziciju menadžera.

Vaš životopis treba odražavati vašu sposobnost sažimanja informacija, dinamičnost i sposobnost da direktno komunicirate. Također, važno je pravilno i sažeto istaknuti stečeno obrazovanje.

Pripazite na odabir slike ako je želite staviti na svoj životopis

Nemojte oklijevati istaknuti na vrhu svog životopisa bilo koji element koji bi mogao napraviti razliku kod regrutera: diplomu s titulom, web stranicu koja predstavlja vaše postignuća ili nešto posebno o vašem profilu što se rijetko nalazi na životopisima vaših konkurenata, na primjer.

Ne zaboravite uključiti personalizirani link prema vašem profilu na LinkedIn ako ga imate. Naime, iako su osnovne informacije o vašoj karijeri tamo navedene kao i na vašem životopisu, regruter također može vidjeti preporuke vaših bivših klijenata, poslodavaca ili kolega, kao i način na koji komunicirate na toj profesionalnoj mreži.

Ako niste sigurni, pročitajte naš članak “Kako urediti LinkedIn profil?” Sigurni smo da će pomoći da uredite ili napravite profil na ovoj mreži, što je danas vrlo važno za dobivanje menadžerske pozicije.

Istaknite svoje menadžerske sposobnosti u životopisu i obrazložite ih

Ovo je najvažniji dio vašeg životopisa. Potrebno je da identificirate i obrazložite sve zadatke ili projekte tijekom kojih ste primijenili sve potrebne vještine kako biste postali dobar menadžer: sposobnost donošenja odluka, motiviranja suradnika, upravljanje stresom i sukobima.

Kako biste istaknuli ove vještine, detaljno ih opisujte u opisima vaših prethodnih pozicija, kao i odgovornosti koje su vam bile dodijeljene.

Jedna od prednosti koje mi žene imamo i koja će nam uvijek pomoći prebroditi valove je sposobnost preuzimanja odgovornosti. Jasno naglasite u životopisu da preuzmate odgovornost za posao za koji ste odgovorni, tim koji vodite i organizaciju koja vas plaća. Kada konstantno preuzimate odgovornost za isporuku vašeg rada, definirate se kao profesionalac i lakše će vam biti da dobijete tu menadzersku poziciju.

Također, žene su poznate po svojoj strpljivosti, ali organizacije mogu iznenada staviti vaše živce na iskušenje. Važno je naglasiti u životopisu da uvijek razumjete što je pod vašom kontrolom, a što nije, te da postupate u skladu s tim. 

Uključite jake reference u svoj životopis

Idealno je imati podršku vaših bivših suradnika, nadređenih ili klijenata koji mogu potvrditi vaše menadžerske sposobnosti!

Njihove preporuke su najbolje oružje za naglašavanje vaših vještina upravljanja pred regruterom, jer daju vjerodostojnost vašoj kandidaturi.

Osim toga, ako regruteri kontaktiraju vaše reference, one će biti vaši najbolji ambasadori: moći će govoriti o vašoj osobnosti, hvaliti vaše kvalitete i detaljno opisati vaše meke vještine.

Stoga više nemojte oklijevati i spomenite svoje profesionalne reference u svom životopisu.

Ne zanemarite odjeljak "Interesi i hobiji" na svom životopisu

Čak i za menadžera, odjeljak "Interesi i hobiji" može biti prednost. Kroz nekoliko redaka, regruteri mogu prepoznati menadžerske vještine koje možda niste imali priliku iskoristiti u svojim prethodnim pozicijama.

Bez obzira na istaknute interese, oni odražavaju zanimljive vještine koje podržavaju ili nadopunjuju vaše profesionalne kompetencije.

Osim toga, vaše sudjelovanje u aktivnostima izvan profesionalnog okvira puno govori o vašoj osobnosti: sportska motivacija, kulturna znatiželja, umjetnička osjetljivost ili volonterski angažman.

Pripremite se za razgovor za posao

Kako biste dobili tu menadžersku poziciju, uz pisanje dobrog životopisa, pripremite se i za razgovor, kao i za pitanja koja će vam postaviti. Zašto želite biti menadžer? Koje vještine posjedujete koje su potrebne za ovu vrstu pozicije i odgovornosti? Ta pitanja će vam pomoći da strukturirate svoju kandidaturu i identificirate argumente i vještine koje želite istaknuti.

Također, možete pročitati naš članak “Kako „rasturiti“ na razgovoru za posao?” On vam može pružiti glavne smjernice o tome kako istaknuti svoje vještine i znanje s samopouzdanjem i šarmom, bez pretjerivanja pred regruterom.

Konačno, što nakon što dobijete posao menadžera? Imamo još dva savjeta koja posebno vrijede za nas žene.

Imajte glas

U poslovnom okruženju važno je da pronađete svoj glas kako biste ostali čvrsti u svojim stavovima i hrabro izrazili svoje mišljenje. Osobe koje nemaju hrabrosti izraziti se mogu imati poteškoća u napredovanju u tvrtki. Također, pomozite drugima da pronađu svoj glas, potičite ih da vam vjeruju kada je potrebno i dajte im hrabrosti da govore kada se suoče s teškoćama.

Ostanite snažne

Možda ste vrlo inteligentne, organizirane i uspješne u svojim studijima, ali u poslovnom svijetu brzo ćete shvatiti da stvari ne idu uvijek kako ste planirali u smislu učenja, rasta, dinamike među kolegama. Zajednička karakteristika vođa je nikada ne odustati, pa se tako ponašajte kako biste postale jedna od njih.