Prepoznaj ih

Znakovi koji ukazuju da si u vezi ili braku s osobom koja ima poremećaj ličnosti

Znakovi poremećaja ličnosti jasni su, no žene često negiraju da je riječ o psihičkim problemima partnera pa sve ostaje na onome da je 'moj muž jako težak...'

pexels-rodnae-productions-5616205.jpg
Foto: Pexels

Teško ti se sjetiti lijepih vremena u vašoj vezi ili braku? Umjesto toga, svaka nova godina donosi više drame i frustracija te vas udaljava jedno od drugog. Koliko god se trudila poboljšati odnos, nailaziš na zid.

Image
Znakovi upozorenja

Parovi ignoriraju ove probleme, a mogu biti kobni za vezu

Možda je problem dublji od loše komunikacije i emocija. Možda tvoj partner pati od poremećaja ličnosti što uvelike može utjecati na vaš brak. Njegovi emocionalni usponi i padovi iscrpljuju te, kao i česti napadaji bijesa, tjeskobe ili depresije? U jednom trenutku te voli više od svega, u drugom te ne želi kraj sebe? Ako je tako, možda taj njegov težak karakter ima dijagnozu.

Image
Foto: Pexels

Postoji nekoliko vrsta poremećaja osobnosti - paranoidni, shizoidni, shizotipni, antisocijalni, granični, histrionični, narcisoidni, izbjegavajući, ovisni i opsesivno-kompulzivni. Svaki od njih ima svoje karakteristike, no svima im je zajedničko da ljudi koji od njih pate imaju poteškoća u međuljudskim odnosima, nisu svjesni poremećaja, štoviše smatraju svoje ponašanje normalnim te su tvrdi i neprilagodljivi pa ne čudi da je s njima teško izgraditi kvalitetan odnos.

U nastavku ti otkrivamo znakove po kojima ćeš prepoznati jesi li u vezi ili braku s muškarcem koji pati od poremećaja ličnosti.

Stalno 'hodaš po jajima'

Što god kažeš ili učiniš, on protumači kao napad na sebe i iskoristi protiv tebe. Nakon nekog vremena počinješ se osjećati bolje kada nije kod kuće. Zapravo si tek potpuno opuštena i slobodna kada si sama jer atmosfera je puno ugodnija kada on nije u blizini.

Image
Foto: Pexels

Imaš osjećaj da gubiš razum

S obzirom na to da ne možete postići kvalitetnu i iskrenu komunikaciju, vaša komunikacija svodi se na svađe i optuživanja, koja dolaze najčešće s njegove strane. Uvijek će pronaći način da te okrivi za propuste i pogreške, čak i kada je on taj koji je pogriješio. Osjećaš se anksiozno, čak i depresivno, neprestano si pod stresom i izgubila si samopouzdanje. Uhvatiš se da samu sebe pitaš gubiš li razum.

Image

Ne želi se promijeniti

Tvoj partner smatra da je promjena u vašem braku nužna, ali ta se promjena odnosi na tebe, a ne na njega. Ti bi se trebala prilagoditi njemu, želiš li da vaš brak uspije. Također, osoba s poremećajem ličnosti nastojat će te držati u podređenom položaju te sve učiniti kako bi bila ovisna o njoj i kako bi imala kontrolu nad tobom. Razlog je taj što se boji napuštanja i neće ti dati da odeš od nje.

Image
Foto: Pexels

Terapija za parove nema učinka

Tradicionalna terapija za parove u ovom slučaju nema učinka ili ga ima vrlo malo. Osoba s poremećajem ličnosti htjet će da je pažnja cijelo vrijeme usmjerena na nju i inzistirat će na realizaciji svojih želja, dok će supružnika konstantno napadati. Individualna terapija za oboje, koja se bavi problemima osobnosti, mogla bi biti učinkovita. Pod pretpostavkom da obje strane žele spasiti brak.

Image
Foto: Pexels

Osjećaš da ti laže

Iako možda nije baš očito, u njegovoj komunikaciji postoji obrazac besmislenih pretjerivanja, izbjegavanja osjetljivih tema i izostavljanja ključnih informacija zbog čega imaš osjećaj da ti partner laže. Zanimljivo je da osoba s poremećajem ličnosti često projicira ta ponašanja na supružnika u nastojanju da skrene fokus sa sebe.

Image
Foto: Pexels

Agresivno i manipulativno ponašanje

Tvoj partner često pribjegava nekoj vrsti zlostavljačkog i manipulativnog ponašanja. Tipični primjer takvog ponašanja su verbalni napadi, izolacija od prijatelja i obitelji, zastrašivanje, prisila na seks, uskraćivanje materijalnih sredstava, ako ovisiš o njegovom novcu.

Image
Foto: Pexels

Odbija preuzeti odgovornost

Iza njegovog "oprosti" uvijek slijedi "ali ti…". Kod njega ne postoji stvarno prihvaćanje odgovornosti. Uvijek je na koncu kriva druga strana. Čak i ako netko treći ukaže na realno stanje stvari, osoba s graničnim poremećajem ličnosti neće prihvatiti taj argument, već će napasti glasnika.

Image
Foto: Pexels

Živiš u nepotrebnom stresu

Ovdje se vraćamo na početak. Osjećaš intimno da ti je najljepše kada on nije kod kuće… Nema stresa, nervoze, možeš se opustiti. I u pravu si. Osobe s poremećajem ličnosti funkcioniraju u kaosu i stresu. To im je prirodno okruženje. Čak i ako nema razloga za stres, u stanju su ga stvoriti u trenu izazivajući dramu tamo gdje ona ne postoji. Privremeni mir zavladat će samo u trenucima kada tvoj partner dobije ono što želi.

Image
Foto: Pexels

Sve se vrti oko njega

Uvijek se radi o tome kako se on osjeća i što on misli. I naravno, uvijek je on u pravu. Jedni slučaj u kojem se fokus prebacuje na tebe je onda kada te se za nešto optužuje. Njegove emocije, misli, postupci i percepcija uvijek su ispravni. To rezultira njegovim nadmoćnim stavom koji na koncu onemogućuje pravu intimnost među vama, a time i kvalitetan brak.

Image
Foto: Unsplash