Znakovi upozorenja

Parovi ignoriraju ove probleme, a mogu biti kobni za vezu

Ako su u vezi prisutni neki od ovih znakova, to može signalizirati da u odnosu između partnera nešto nije u redu

justin-groep-SPTwFiz2U44-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Svaki ljubavni odnos ima svoje dobre i loše faze.  Na početku se uvijek sve čini bajno, no kada ljubavni leptirići popuste, vraćamo se u stvarnost i mogu se pojaviti problemi u onom trenutku kada shvatimo da naš partner i nije tako savršen kao što nam se činilo u početku. To ne mora nužno značiti da je vezi kraj, no znači da trebamo u odnos uložiti više truda, vremena i energije želimo li da ona uspije.

Image
Nije samo seks

Psihoterapeutkinja otkriva 7 najčešćih razloga muške prevare

U svakoj vezi mogu se pojaviti problemi, a način na koji ćemo se nositi s tim problemima od presudne je važnosti za budućnost samog odnosa. Prema mišljenju stručnjaka za odnose, neke stvari parovima se ne čine poput problema, a zapravo mogu biti upozoravajući znakovi da je veza na putu prema propasti. Zanima me te o čemu je riječ? Doznaj u nastavku.

Živite kao da ste cimeri, a ne kao par

Ovo se vrlo lako može pojaviti u svakom odnosu. Svatko je zaokupljen svojim obavezama i život naprosto uzme maha. Sve se odvija po nekakvom rasporedu, a odnos je pao u rutinu. Kada ste zadnji put kvalitetno proveli vrijeme zajedno, kao par? Kvalitetno provođenje vremena s partnerom od izuzetne je važnosti za svaki odnos. Ako je potrebno, uvrstite takve trenutke u svoj raspored i nemoj zaboraviti jedno na drugo.

Image
Foto: Unsplash

Više vam nije zabavno

Zabava je ono što odnos čini dobrim. To je ono što osobama u vezi pomaže da lakše prebrode teške trenutke. Možeš li se sjetiti kada ste se zadnji put nečemu dobro nasmijali? Ako ne pamtiš takve zabavne trenutke, onda svakako imate problem koji trebate riješiti.

Image
Foto: Unsplash

Ne možeš se riješiti negativne perspektive o odnosu

Jednom kada negativne stvari vezane uz odnos nadmaše one pozitivne, teško se vratiti unatrag. Ako te partner povrijedio, moguće je da na cijeli vaš odnos gledaš iz negativne perspektive. Čak i kada on pokušava napraviti nešto dobro, tebi se to čini loše. U takvoj situaciji, najbolje rješenje bilo bi odlazak bračnom savjetniku odnosno psihoterapeutu za parove koji će vam pomoći da shvatite koji je uzrok problema. Želiš li poboljšati kvalitetu odnosa, onda i sebi i svom partneru trebaš dati šansu.

Image
Foto: Unsplash

Uopće se ne svađate

Nedostatak argumenata i konflikata također može biti jedan od znakova koji nam govore da s odnosom nešto nije u redu. Možda ti zvuči neobično, no svađanje je zapravo oblik komunikacije i pokazatelj da nam je stalo. Kada nas više nije briga za partnera, prestajemo se svađati. Rješavanje nesuglasica zapravo nam pomaže da naučimo nešto o sebi i svom partneru, kao i o samom odnosu i doprinosi stvaranju sigurnosti.

Image
Foto: Unsplash

Narušeno je povjerenje

Povjerenje je temelj svakog zdravog odnosa. Kada se jednom naruši, jako ga je teško vratiti. Nemoj zaboraviti da i ti i tvoj partner trebate biti na istoj strani. Oboje trebate biti spremni ulagati svoje vrijeme u izgradnju povjerenja. Psiholozi tvrde da je povjerenje povezano s razinom intimnosti između partnera i postoje brojni načini kako na njoj poraditi. Poljubi svog dragog prije odlaska na posao, pitaj ga kako je proveo dan ili ga izvedi na večeru. Sve to su sitnice koje zapravo mogu učiniti veliku razliku i unaprijediti odnos. Važno je da to učiniš s ljubavlju, kao i da ti ta ljubav bude uzvraćena.

Image
Foto: Pexels

Više razgovaraš s prijateljicama nego s partnerom

Najkvalitetniji odnosi su oni u kojima su partneri ujedno i ljubavnici i najbolji prijatelji. Tvoj partner trebao bi biti tvoj saveznik i tvoj najbolji prijatelj. Osoba s kojom o svemu možeš razgovarati otvoreno, pred kojom nemaš tajni i kojoj govoriš sve. Osoba kojoj ćeš se prvoj obratiti kada se pojave problemi. Ako se češće obraćaš prijateljicama nego svom partneru, trebala bi se zapitati zašto je tome tako.

Image
Foto: Unsplash

Ne osjećaš povezanost s partnerom

Povezanost između partnera jako je važna. Ako osjećaš da te tvoj partner ne razumije ili se između vas stvorila distanca, to znači da je povezanost narušena. U zdravom odnosu oba su partnera tu jedno za drugo, u dobrim i u lošim trenucima – to je ono najvažnije. Partner ti mora čuvati leđa, baš kao i ti njemu.

Image
Foto: Unsplash

Ako si primijetila da su u tvom odnosu s partnerom prisutni neki od navedenih znakova, moguće je da postoje određeni problemi u vašoj vezi. No važno je imati na umu da se svaki problem može riješiti, uz volju i želju oba partnera da poboljšaju i unaprijede svoj odnos. Parovi koji vrijedno rade na svom odnosu, ostaju zajedno i uživaju u blagodatima dugotrajne i zdrave veze.