Tri jednostavna koraka

Jesi li čula za pravilo 2-2-2? U njemu se krije tajna uspješne dugoročne veze

Svaka veza s vremenom postane manje uzbudljiva i zabavna, no zahvaljujući pravilu 2-2-2 to ne mora biti tako, a ti i tvoj partner povezat ćete se na jedan sasvim nov način

pravilo-veza.jpg
Foto: Unsplash

Ako si ikada bila u dugoj vezi, čak i ako se trenutno nalaziš u jednoj, onda sigurno znaš koliko stvari mogu postati dosadne. Bez obzira na to koliko voljela svog partnera, neminovno je da u jednom trenutku vaša veza postane monotona (ili barem manje uzbudljiva nego na početku) i možda ti se čini da nema prostora za napredak. Ako si se našla u toj situaciji, onda je vrijeme da isprobaš takozvano pravilo 2-2-2 koje će spasiti vašu vezu i dovesti ju na novu razinu.

Image
Ključni dio svakog odnosa

Ljudi u najsretnijim vezama dijele ovih pet vrsta intimnosti

Pravilo 2-2-2 u odnosima postoji kako bi u njih unijelo malo uzbuđenja i zabave. Naime, poznato je da što je par dulje zajedno, osobe u vezi prestaju se truditi, više nisu romantične kao prije i sve rjeđe provode kvalitetno vrijeme zajedno. Srećom, tu je ovo pravilo koje će i tebe i partnera "izvući" iz kolotečine i motivirati vas da postanete aktivni, a zapravo je puno jednostavnije nego što se na prvu čini.

Spomenuto pravilo sastoji se od tri vrlo jednostavna koraka. Svaka dva tjedna ti i tvoj partner trebali biste izaći na spoj, bilo da je to kino, večera ili nešto treće. Nadalje, svaka dva mjeseca trebali biste otputovati negdje na vikend, a svake dvije godine trebali biste si uzeti tjedan dana i otići na neko dalje putovanje, samo vas dvoje. Ispostavilo se da je upravo ovo čarobna kombinacija za svaku vezu, no to možda nije izvedivo uvijek i za svaki par.

Image
Foto: Unsplash

Kako uključiti pravilo 2-2-2 u vašu rutinu?

"Uključivanje pravila 2-2-2 u vaš život može se činiti izazovnim, pogotovo kada ste zauzeti, bez novca ili se suočavate s drugim preprekama", kaže stručnjakinja za odnose Lana Otoya za Bolde. "Međutim, važno je dati prioritet vašoj vezi i potruditi se isplanirati ove posebne zajedničke trenutke. To može značiti da budete kreativni sa svojim idejama za spojeve, da pronađete načine da uštedite novac za vikend izlete ili da budete fleksibilni sa svojim rasporedom na poslu kako biste uzeli godišnji u isto vrijeme", dodaje.

No ponekad vam neke životne obaveze mogu stati na put, pa se čini kao nemoguća misija izdvojiti sat ili dva za sebe i partnera, a kamoli jedan cijeli vikend ili cijeli tjedan. Ponekad to neće biti izvedivo, no u tim je trenucima važno ne stavljati preveliki pritisak na sebe i partnera.

Image
Foto: Unsplash

"Ako ste zabrinuti oko uklapanja pravila 2-2-2 u svoj gust raspored i ograničeni budžet, ne brinite - ne mora sve biti savršeno. Morate samo biti kreativni", objašnjava odvjetnica Laura Wasser za Bolde. "Na primjer, umjesto skupog vikend izleta isplanirajte jednodnevni izlet ili kampiranje. Ako ne možete pronaći dva sata za spoj, družite se kod kuće ili napravite piknik u parku. Sve je u tome da maksimalno iskoristite vrijeme koje imate i da budete namjerni u tome", dodaje.

Kako pravilo 2-2-2 može pomoći vašoj vezi?

Pravilo 2-2-2 može imati toliko pozitivnih učinaka na vašu vezu, a najviše će vam pomoći u izgradnji komunikacije. Provođenje dva sata dnevno razgovarajući s partnerom omogućuje parovima da učinkovito komuniciraju i izgrade dublju emocionalnu povezanost. Kao rezultat toga, to dovodi do boljeg međusobnog razumijevanja. Osim toga, to povećava količinu kvalitetnog vremena koje ti i tvoj partner provodite zajedno pa recimo da odete na putovanje ili na vikend izlet, to će vam pomoći da se povežete, zabavite i izgradite intimnost u okruženju bez stresa.

Image
Foto: Unsplash

Ako ste dosljedni i provodite ovo pravilo na ispravan način, to će vam pomoći da više cijenite jedno drugoga, ali i vašu vezu, a s obzirom na to da ćete na ovaj način više prioritizirati svoju vezu i ulagati više vremena i truda u nju, to će među vama pojačati povjerenje. A možda najbolje od svega, kada pokažete jedno drugome da vam je i dalje stalo do vašeg odnosa, u vašoj će vezi biti sve manje stresa i sukoba, što znači da ćete živjeti sretnijim životom.