Teška, ali ne i bezizlazna situacija

Imaš osjećaj da te partner kontrolira i da je posesivan? Evo kako postupiti

Pretjerana ljubomora i potreba za kontrolom u vezi mogu biti jasni znaci posesivnosti. Ako trpiš takvo ponašanje od strane svog partnera - evo pet ključnih savjeta kako mu pristupiti.

allan-dias-NpR5YX7un4M-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Posesivnost je jedna od čestih tema kada govorimo o ljubavnim vezama. Zapravo se radi o posebnoj vrsti anksioznosti koja se manifestira kroz potrebu za kontrolom i monitoringom druge osobe. Naravno, radi se o toksičnom ponašanju koje itekako može oštetiti odnos, pa ga treba na vrijeme detektirati i ispraviti.

Posesivne se osobe u suštini boje da će biti ostavljene, povrijeđene i prevarene, i to u toj mjeri da imaju anksiozne poremećaje. Kako bi umirili svoje iracionalne strahove, skloni su poprimiti cijeli set toksičnog ponašanja, a koje drugu stranu u vezi može izludjeti. Od uhođenja, preko kontrole mobitela, pa sve do želje da se par nikada ne razdvaja – posesivnost i ljubomora manifestiraju se na različite složene načine, a svima im je zajedničko to da dugoročno uništavaju povjerenje u odnosu. Nerijetko će osoba koju se pokušava kontrolirati osjećati kao da joj se oduzimaju sloboda i privatnost, a ponekad će zbog toga doći i do prekida.

Image
Zeleno čudovište

Ljubomora je opasna stvar zato nauči kako je kontrolirati

Ukoliko se si našla u vezi u kojoj ima elemenata radikalne ljubomore i posesivnosti, odlična je ideja da pročitaš naših pet savjeta u nastavku, a koji govore o tome kako pristupiti svom posesivnom partneru i riješiti situaciju na što mirniji način.

Razgovarajte

Kao i uvijek kada je riječ o problemima u vezi, ključno je uspostaviti dobru komunikaciju. Ukoliko se osjećaš kao da ti partner ne da da "dišeš" te da te kontrolira i da je stalno ljubomoran - to ne smiješ tolerirati u nedogled već mu moraš jasno reći da stvari tako jednostavno neće funkcionirati. Komunikacija u vezi od iznimne je važnosti za dugoročnu kvalitetu odnosa, pa zataškavanje osjećaja i potiskivanje problema neće pomoći. Uz to, statistike pokazuju da se posesivnost može pretvoriti i u oblik emocionalnih ucjena i maltretiranja, a to je definitivno situacija koju želiš izbjeći. Stoga - posjedni svog partnera i jasno mu daj do znanja da ne prihvaćaš njegovo ponašanje te se zbog njegove kontrole i ljubomore osjećaš loše. Ako mu takav tip razgovora pomogne da shvati u čemu griješi, ovo može biti početak stvaranja čvršćih temelja veze i ponovnog zbližavanja na novi način.

shimmer fallback

Otkrij u čemu je uzrok problema

Nastavak na prvi dio - kroz razgovor pokušaj doprijeti do uzroka vašeg problema. U čemu leži uzrok toga da je tvoj partner ljubomoran i posesivan? Može biti da je samo narcis, ali stvari mogu biti i složenije. Moguće je da se tvoj muškarac osjeća fundamentalno nesigurno u vašoj vezi te ne osjeća da mu uzvraćaš s jednakim emocijama. Možda ima ljubavnu povijest koja uključuje i to da je bio prevaren, pa ima problema s vjerovanjem u druge ljude. Razlozi za posesivnost mogu biti razni, a jedino ćeš razgovorom i s puno empatije uspjeti doprijeti do stvarnog ključa problema. Iako ti može biti teško ne živcirati se zbog ponašanja tvog muškarca, ako ti je stalo do veze, pokušaj razmišljati kao on i na taj način doći do zaključka u čemu je točno problem.

shimmer fallback

Postavi granice

No, čak i ako ustvrdiš koji je uzrok posesivnostii pretjerane ljubomore u vezi - to ne znači da takvo ponašanje trebaš tolerirati. Upravo suprotno. Iznimno je bitno da postaviš jasne granice u vezi toga što ćeš u vezi dopustiti, a što ne. Ako te smeta da ti partner kopa po stvarima, pretražuje mailove i mobitel, mora u svakom trenu znati gdje si ti i slično - to mu moraš jako jasno dati do znanja, jer ako ne pokažeš koliko te to smeta ne postoji ni šansa da će se takvo ponašanje prekinuti. Jasno se zauzmi za sebe, svoja prava i slobodu te traži od partnera poštovanje i povjerenje - bez toga ionako nema dobre veze.

shimmer fallback

Pokaži svoju ljubav

Moguće je da je tvoj partner nesiguran jer se osjeća nevoljeno. U tom slučaju, pokaži mu koliko ga cijeniš, poštuješ i voliš. Uključi ga u svoje aktivnosti i navedi ga da se osjeća željeno - to bi moglo učiniti čuda za njegovo samopouzdanje. Svi se mi u vezi želimo osjećati kao da smo voljenoj osobi ljubav njezina života, pa je važno da svoje osjećaje iskažemo jasno i glasno. Kad se netko osjeća dovoljno voljeno i sigurno, neće biti potrebe za ljubomornim ispadima.

shimmer fallback

Nemoj se ponašati na isti način!

Na kraju, ključno je da ne poprimiš slično ponašanje. Često se u vezi zna dogoditi da partneri zrcale ponašanje onog drugoga, pa definitivno razmisli jesi li i ti ponekad posesivna ili ljubomorna. Poradi na tome i pokaži primjer svom suprugu ili dečku kako se može biti samostalna, samosvjesna osoba u sretnoj vezi punoj povjerenja. Nemoj pokleknuti i sama početi kontrolirati svaku njegovu radnju.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.