Zeleno čudovište

Ljubomora je opasna stvar zato nauči kako je kontrolirati

Mala doza ljubomore je zdrava, ali previše ljubomore može uništiti vezu

pexels-elijah-o'donnell-6199708.jpg

Ljubomora je normalan dio naših života. Često smo ljubomorne na svoje prijateljice, na kolege s posla ili čak zvijezde, ali je sve to u granicama normalnog. Normalna doza ljubomore zapravo je vrlo dobra i motivira nas da se više trudimo kako bi postigle stvar koju želimo u životu. Problem se javlja kada ljubomora preraste te granice, pogotovo u vezi.

Image
Ljubav koja traje

Znakovi koji pokazuju da si u sretnoj vezi i da vam ne trebaju promjene

Partneri su često ljubomorni u vezi ako se primjerice muškarac druži s drugom ženom ili ako ženi laska drugi muškarac. Biti zaštitnički nastrojen prema najdražoj osobi nije problem, no problem postaje kada ta ljubomora pređe u opsesiju. S vremenom ta opsesija počinje stvarati sve veći razdor među ljudima i veza se polako počinje raspadati.

Biti mrvicu ljubomorna na partnera što provodi vrijeme s obitelji ili prijateljima nije loša stvar i zapravo ti govori da ti je do te osobe stalo. No kada ti razmišljanje o tome postane previše opsesivno i kada kroz partnerovo druženje s drugim ljudima počneš sumnjati u sebe, vrijeme je da napraviš korak nazad.

Ljubomora je najčešće uzrokovana nesigurnošću. Svi mi želimo drugima biti poželjni i želimo biti voljeni, no ako same sebi nismo poželjne i ne volimo samu sebe, to će se odraziti i na naše odnose. Ljubomora je vrlo čest problem u vezi i zato smo pronašle najbolje načine kako je se riješiti i ne biti ljubomorna u vezi.

Razmisli zašto se tako osjećaš

Prvo i osnovno što trebaš napraviti je zastati i pitati se zašto se osjećaš ljubomorno. Daje li ti partner za to povod ili si ga sama stvorila? Jesu li tvoje nesigurnosti zapravo problem? Primjećuješ li neke obrasce ponašanja koje su imali tvoji bivši partneri koji nisu bilo vjerni? Sve su to važna pitanja na koja trebaš odgovoriti.

Ponekad ljubomora jednostavno znači da ti partner nedostaje i da želiš s njime provesti više vremena. Takav se problem lako riješi. No veći je problem ako ljubomora dolazi iz tvoje nesigurnosti. Tada trebaš dobro poraditi na njima kako ne bi uništila dobru vezu.

Jasno komuniciraj

Jednom kada otkriješ tko je krivac ljubomori, jasno komuniciraj problem s partnerom. Ako smatraš da ne provodi dovoljno vremena s tobom, to mu i reci. Ako sumnjaš da nije vjeran ili da njegove namjere izazivaju ljubomoru, jasno mu daj do znanja. Možda nije najlakša stvar na svijetu, ali je puno lakša nego život s ljubomorom. Ako pak ljubomora proizlazi iz tvojih nesigurnosti, to je isto nešto što partner treba znati. Možda ti može pomoći razuvjeriti te ili ti biti podrška u pronalaženju svoje vrijednosti.

Nauči iz situacije

Kada si jasno definirala uzrok ljubomore i o tome pričala s partnerom, najvažnije je da iz tog iskustva naučiš nešto novo. Idući put kada partner ode na druženje s kolegama s posla, znat ćeš da je stvarno tamo i da je odvojio vrijeme nakon druženja za tebe. Naučit ćeš i koliko je važno cijeniti sebe što ti pomaže ne samo prebroditi ljubomoru, nego i mnogo gore probleme.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.