Kada privlačnost ispari...

Moguće je vratiti iskru: Evo što učiniti ako te partner više ne privlači

Kad muškarac i žena započnu vezu postoji mnogo strasti i apsolutno je sve uzbudljivo. No tijekom godina uzbuđenje se topi, a zamjenjuju ga obveze, rutina i sigurnost. Monotonost može preuzeti vezu što često na kraju uništi privlačnost, ali moguće je utjecati i na ovaj proces

profimedia-0087512432.jpg
Foto: Profimedia.hr

Rana faza svake ljubavne veze je uvijek ispunjena snažnom privlačnošću i željom za seksom što, naravno, jako povezuje partnere. No s vremenom se veze mijenjaju privlačnost nije toliko izražena, a vjerojatno će i biti i manje seksa.

Image
Ne očekuj previše

Ne miješaj to s ljubavlju: Znakovi da vas povezuje samo fizička privlačnost - i ništa više

Možda u posljednje vrijeme ne osjećaš veliku privlačnost prema partneru i pitaš se što se događa i gdje su nestali osjećaji. Međutim, ne radi se o nečemu što je neuobičajeno i moguće je napraviti određene korake kako bi se popravila komunikacija, osiguralo vrijeme samo za vas dvoje, ali i kako biste se fokusirali samo na pozitivne stvari u vezi. Zašto je privlačnost važna? "Privlačnost je reakcija na kombinaciju fizičkih, emocionalnih, intelektualnih elemenata koje smatramo privlačnim kod drugih ljudi", objašnjava psihologinja i profesorica Sabrina Romanoff sa Sveučilišta Yeshiva za Verywellmind. Privlačnost se manifestira na različite načine: verbalno, zajedničkim vremenom, brigom i znakovima pažnje.

Zašto se privlačnost smanjuje s godinama?

  • Predvidljivost vodi do dosade: U dugim odnosima pojavljuje se dosada. Nove stvari i uzbuđenje zamjenjuju stabilnost i sigurnost, a predvidljivost se može pretvoriti u dosadu. Ovo je jedan od razloga zašto partneri mogu osjećati međusobnu nezainteresiranost.
  • Fizička privlačnost može nestati: Kako vrijeme prolazi možda više ne osjećaš fizičku privlačnost prema partneru. Ovo se može dogoditi ako se izgubi kemija ili je neprivlačnost nastala zbog promjene fizičkog izgleda.
  • Romantika je nestala: Ti i partner ste potpuno uronjeni u rutinu i udobnost. Iako ste možda vrlo opušteni možda ipak nema dovoljno romantike.
  • Sukobi stvaraju udaljenost: Svađe u vezi mogu voditi do ljutnje, otpora, loše komunikacije i distanciranosti ako se ne rješavaju. Nesuglasice mogu nastati zbog različitih razloga uključujući financije, roditeljstvo, stupanj odgovornosti i prevaru.

No bez obzira na to što se u svakom odnosu može pojaviti faza u kojoj partneri više ne osjećaju privlačnost ipak se mogu poduzeti neki koraci kako bi se situacija poboljšala odnosno kako bi se vratila povezanost. Što se sve može učiniti kako bi se povratila povezanost - možeš pročitati u nastavku.

POGLEDAJ VIDEO: Kako biti sretan?

Traženje uzroka

Za početak bi trebalo pokušati pronaći razlog nedostatka privlačnosti. No treba zapamtiti da uzrok može biti emocionalni ili fizički. Treba identificirati kada se prvi put pojavio ovaj osjećaj i što ga pokreće, a onda krenuti rješavati situaciju. Također se treba prisjetiti što te je privlačilo kod partnera na početku i fokusirati se na to. Osim toga, dobro je razmisliti i o tome što trebaš ili želiš od partnera, a ne dobivaš.

Image
Foto: Unsplash

Komuniciraj s partnerom

Kada si shvatila što je krenulo krivo ili što nedostaje potrebno je otvoriti razgovor s partnerom o problemima i potencijalno stvoriti rješenje. Vrlo je važno voditi razgovor s poštovanjem, bez kritika i okrivljavanja, ali je potrebno podijeliti osjećaje i zatražiti direktno ono što želiš.

Image
Foto: Unsplash

Aktivno slušanje i trud

Tijekom razgovora s partnerom slušaj pažljivo što govori. Na primjer, možda misli da se njegov trud ne primjećuje pa je prestao pokušavati. Osim što je važno reći što trebaš, potrebno je čuti i što treba druga strana. No potrebno je i uložiti trud. Budi promjena koju želiš doživjeti. Ako želiš više romantike, zabave ili uzbuđenja onda aktivno poduzmi korake u tom smjeru i unosi te elemente u vezu. Sama poduzmi prve korake kako bi pokrenula odnos umjesto da čekaš da partner započne. Započni novi proces s osjećajem brige i ljubavi bez gorčine i ljutnje.

Image
Foto: Unsplash

Pozitivnost i zajedničko vrijeme

Vrlo je važno provoditi zajedničko vrijeme i raditi stvari koje oboje volite, a možete otkriti i nove zajedničke interese ili samo se družiti. Također je važno fokusirati se na pozitivne stvari i izaći iz negativnog obrasca, uložiti trud i prepoznati partnerove kvalitete.

Image
Foto: Unsplash

Izbjegavaj usporedbe

Ne treba upasti u ovu zamku jer svaki odnos ima jedinstvenu dinamiku. Uspoređivanje vašeg odnosa s drugim brakovima i vezama može donijeti samo loše stvari. Fokusiraj se na ono zbog čega ste posebni.

Image
Foto: Unsplash