Orgazmi su dobri

6 fantastičnih stvari koje se događaju u tvom tijelu nakon seksa

Otkrij kako seks i intimnost utječu na tvoj mozak, kožu i srce, ali i kako orgazmi smanjuju bol

profimedia-0647397033.jpg
Foto: Profimedia.hr

Rijetki su ljudi koje treba uvjeravati da je seks fantastična stvar za um i tijelo i kako je važan za povezivanje dvoje ljudi. No, činjenica je da osim što je seks veliki užitak sam po sebi, ima brojne pozitivne prednosti za naše zdravlje.

Image
Ukusi su različiti

TOP 10: Najprivlačniji dijelovi ženskog tijela - prema muškarcima

Pozitivno utječe na visoki krvni tlak, ali može nam pomoći da bolje spavamo i da se čak smanji rizik od pojave raka. Istraživanja su pokazala da se zbog redovitog seksa osjećamo bolje i poletnije, a uvijek se dobro podsjetiti na još neke pozitivne učinke ove fizičke aktivnosti. Tko zna možda si zaboravila da tvoja koža sjaji od seksualnog zadovoljstva? O svemu tome pročitaj u nastavku.

Srce brže kuca

Seks je vježba kao i svaka druga fizička aktivnost te je zato sjajan za tvoje srce. Na primjer, istraživanje objavljeno u American Journal of Cardiology pokazalo je da se kod muškaraca koji su imali redoviti seks (dva puta tjedno) smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koji su imali seks jednom mjesečno ili manje.

Kod žena je vrlo slična situacija. Istraživanje objavljeno u Journal of Health and Social Behavior pokazalo je da seksualno aktivne žene imaju manji rizik od srčanih problema u kasnijoj životnoj dobi. No, ovo istraživanje je otkrilo i veći rizik za starije muškarce, ako imaju visoku razinu seksualne aktivnosti onda imajui povećani rizik od kardiovaskularnih problema.

Image

Koža postaje sjajnija

Sjaj koji žene vide u ogledalu nakon seksa nije samo nešto slučajno. Dermatolozi su otkrili de je koža zbog seksa zapravo zdravija. "Kao i drugi oblici vježbanja, seks povećava protok krvi u koži zbog čega će koža izgledati sjajnije", objašnjava dermatologinja Melissa Piliang za Bussiness Insider.

Liječnik Ted Lain dodao je da seks smanjuje kortizol (hormon stresa) zbog čega se poboljšava proizvodnja kolagena. Taj protein potiče elastičnost kože zbog čega izgleda sjajnija i mlađa.

Image

Kvalitetniji san

Svima je poznat onaj osjećaj nakon seksa kada se utone u dubok san, stoga neće biti iznenađenje što se na ovom popisu nalazi i kvalitetan san. Istraživači sa Sveučilišta CQ u Australiji otkrili su da je više od 60 posto ispitanih muškaraca i žena otkrilo da im se san poboljšao nakon orgazma s partnerom. Pregled istraživanja na Sveučilištu Ottawa iz 2016. pokazao je da seks prije spavanja može smanjiti stres i pomaže ženama koje imaju probleme s nesanicom.

Kako je za Healthline objasnio neurolog i specijalist za spavanje Amer Khan seks oslobađa brojne kemikalije koje pomažu pri spavanju. "Hormoni poput dopamina, prolaktina i progesterona utječu na mozak i stvara se osjećaj olakšanja, opuštenosti i pospanosti dobrog seksa", rekao je Khan.

Image

Smanjuje se razina stresa

Zdrav seksualni život značajno snižava razinu stresa i podiže raspoloženje. Istraživanje iz 2019. objavljeno u Psychosomatic Medicine pokazalo je da izražavanje intimnosti pomaže kod bržeg oporavka od seksa. Istraživači su otkrili da je to zato što se oslobađaju hormoni poput oksitocina i endorfina.

Image

Jača imunološki sustav

Studija objavljena u Psychological Reports pokazala je da redoviti seks (u prosjeku jednom ili dvaput tjedno) povećava proizvodnju imunoglobulina koji je odgovoran za proizvodnju bijelih krvnih stanica. Također je važana za jačanje imunološkog sustava. Znanstvenici su otkrili da čak i masturbacija pomaže jačanju imunološkom sustavu.

Image

Smanjuje se bol

No, nije važno uvijek imati orgazam da bi se iskoristile ove blagodati - sama intimnost može utjecati na tijelo. "Zbog intimnosti ćeš se osjećati bolje. Prirodni lijekovi protiv bolova u tijelu, zvani endorfini, oslobađaju se tijekom dodira i seksa. Bliskost koju osjećaš tijekom vođenja ljubavi može ti pomoći da se osjećaš snažnije i bolje nosiš s kroničnom boli", objašnjavaju na stranicama Klinike Mayo.

Image