Seksualni problemi

Savjeti terapeuta: Trikovi koji će zaustaviti 'sušno razdoblje' u seksu

Povremeno se seksualna kolotečina pretvori u seksualnu sušu i samo odjednom partneri shvate da među njima nema seksa niti bilo kakve vrste intimnosti.

profimedia-0280780551.jpg
Foto: Profimedia.hr

U svakom odnosu postoje usponi i padovi pa je takav i seksualni život svakog para. Neki mjeseci (ili čak godine) mogu biti ispunjeni seksom svaki dan ili jako često dok nekada seksa jednostavno nema. Mnogi faktori utječu na ovakave periode. Bolest, distanciranost i briga za dijete mogu biti samo neki od faktora koji utječu na seksualni život.

Image
Može biti iznenađenja

4 stvari koje se mogu dogoditi vagini ako dugo nije bilo seksa

No povremeno se seksualna kolotečina pretvori u seksualnu sušu i samo odjednom partneri shvate da među njima nema seksa niti bilo kakve vrste intimnosti. Srećom, svaka situacija se može preokrenuti, pa i ova. U nastavku možeš pročitati što terapeuti kažu za ovu situaciju, odnosno kako je pretvoriti u nešto pozitivno i vratiti intimnost.

POGLEDAJ VIDEO: Martina je zbog ljubavi doselila u Hrvatsku i pokrenula vlastiti biznis

Otkrijte uzrok

Seksualna suša može se dogoditi zbog bezbroj razloga, a mnogi od njih mogu biti benigni. No kada se treba zabrinuti? "Vrlo je važno procijeniti svoje potrebe i vidjeti koliko oboje često želite seks. Ako se partneri ne osjećaju blisko i povezano onda nedostatak seksa utječe na odnos", objašnjava psiholog David Tzall za Bestlifeonline.com.

Ako je takva situacija kod vas onda ćete oboje htjeti shvatiti što je točan problem jer treba znati da emocionalna nepovezanost utječe na seks. Kako biste ponovno vratili strast u vezu važno je da budete iskreni jedno prema drugome, pokušajte se međusobno razumjeti i riješiti problem.

shimmer fallback

Planirajte romantiku

Nakon što ste odlučili obnoviti strast i prekinuti sušu, počnite planirati romantiku. "Prije nego što se upustite u seksualnu aktivnost, pokušajte ponovno zapaliti vatru planiranjem romantičnog izlaska, zajedničkim tuširanjem ili odlaskom na neko romantično mjesto", objašnjava socijalna radnica Sarita Ford. Isplanirajte spoj ili zajedničku aktivnost u kojoj možete pokazati međusobnu ljubav. Ovo će samo biti prvi korak prema većoj intimnosti.

shimmer fallback

Život roditelja

Parovi koji su roditelji često se nalaze u ovakvim situacijama. "Seks postaje rjeđi nakon rođenja djece. Postoje određena očekivanja, ali je posve uobičajeno da partneri više investiraju u roditeljstvo nego u partnerski odnos", objašnjava Jess O'Reilly te dodaje da to može voditi do gubitka povezanosti i seksualne privlačnosti. No da bi se napravila promjena mora biti namjerna. "Prestanite jedno drugo zvati 'mama' i 'tata' i prestanite uvijek davati prednost vašoj djeci u odnosu na vaš odnos, nemojte misliti da će vaša veza ostati netaknuta. Morate ulagati u vezu kako biste bili sretni i ispunjeni", dodaje dalje.

shimmer fallback

Intimnost u svakodnevici

Seks nije jedini način da budete intimniji i svakodnevno pokazujete ljubav. "Postoje drugi oblici fizičke povezanosti koji su jednako važni poput grljenja, držanja za ruke, maženja, masiranja i sl.", dodaje Tzall. Želja za seksom počinje daleko od spavaće sobe, a senzualni pogled ili kratki dodir može pokrenuti seksualno uzbuđenje.

shimmer fallback

Seks u rasporedu

Postoji još jedan efikasan način da vratite seks u svoj život. Pažljivo planirajte vrijeme za seks. "Umjesto da to bude nešto što čekate da se samo dogodi, stavite u raspored vrijeme za dejt ili intimne trenutke. Bez planiranja ne mora ništa dogoditi. Lako se ulijeniti i čekati da druga strana nešto napravi", objašnjava Tzall. Još jednu aktivnost treba zapisati u kalendar - svakih šest mjeseci provjerite kakva je situacija u vašem ljubavnom životu. "Zabilježite koliko često imate odnose, a zatim usporedite svoje odgovore. Nasmijte se, razgovarajte a zatim se dogovorite kako ćete želje provesti djelo", kaže O'Reilly.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.