Može biti iznenađenja

4 stvari koje se mogu dogoditi vagini ako dugo nije bilo seksa

Ako seksualnih odnosa nije bilo dulje vrijeme mogu se dogoditi i neka iznenađenja. Tijelo nije naviklo na seks i možda će na početku reagirati drugačije nego prije

joshua-rawson-harris-BRy-Cg-2s4k-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Dulji periodi bez seksa normalan su dio života, a pojavljuju se zbog različitih razloga. Nedostatak partnera, bolest i neke druge okolnosti mogu utjecati na intiman dio života. No i takvi periodi života završe i žene se opet vraćaju seksualnom životu, a onda će možda osjetiti malu tremu. Pitat će se hoće li im biti opet strastveno i kako će tijelo reagirati, ali i jesu li nešto zaboravile.

Image
Seks nije sve, ali nije ni nevažan

Imaš slabu želju za seksom? Znamo kako je pojačati

Seks dobro utječe na fizičko i mentalno zdravlje zbog vrlo jednostavnog razloga, podiže razine dobrih hormona poput dopamina i oksitocina. Ova dva hormona će smanjiti i razinu stresa. Osim fizičkih dobrobiti, naravno pomoći će partnerima da se povežu. No ako seksualnih odnosa nije bilo dulje vrijeme mogu se dogoditi i neka iznenađenja. Tijelo nije naviklo na seks i možda će na početku reagirati drugačije nego prije. Što se može očekivati nakon dulje apstinencije možeš pročitati u nastavku jer onda neće biti iznenađenja.

Kašnjenje orgazma ili izostanak

Zbog toga što dugo nije bilo seksa možda će tijelu trebati neko vrijeme da se prilagodi. Sasvim je normalno da žena ne može doživjeti orgazam ili da joj treba više vremena nego prije. Stoga bi bilo dobro više se posvetiti predigri. "Psihologija također igra ulogu u lučenju hormona. Stoga je predigra u takvom trenutku od iznimne važnosti", kaže savjetnica dr. Shilpa Agarwal za Healthshots.

shimmer fallback

Suhoća rodnice

Ako dulji period nisi imala seksualne odnose možda će izostati vlažnost unutarnjeg i vanjskog intimnog područja. No nema razloga za zabrinutost jer se na početku može koristiti lubrikant i izbjeći bolan seks. "Rodnica je izgubila naviku stvaranja vlažnosti pa je to proces. Zbog nedostatka djelovanja smanjena je cirkulacija i pojavljuje se suhoća rodnice, a kako bi se izbjegle neugodnositi može se koristiti lubrikant", preporučuje dr. Agarwal.

shimmer fallback

Bolan seksualan odnos

Ako postoji suhoća rodnice onda će se naravno dogoditi bolan seks. Može se pojaviti i bol u zdjelici. Stručnjaci preporučuju vježbe za zdjelicu kako bi se ojačali mišići. "Također se može pojaviti tjeskoba zbog ponovnih seksualnih odnosa, a zbog toga može biti još bolnije", objašnjava dr. Agarwal. Ako se pojavi bol tijekom penetracije važno je usporiti odnose.

shimmer fallback

Pojava infekcije

Kada nema seksualnih odnosa onda intimni dio tijela nije dugo imao susrete s drugim tijelom što znači tekućinama, a rodnica može biti vrlo osjetljiva. "Iako ovo nije često ipak postoji mogućnost pojave infekcija", dalje dodaje Agarwal. Infekcije se obično događaju kada pH rodnice nije u ravnoteži, ako se pojave problemi važno je javiti se liječniku.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.