Savršen partner

Postoje li zaista srodne duše ili je to mit? Evo što o tome kaže znanost

Jesi li se ikad zapitala kakva bi trebala biti tvoja srodna duša i što je to uopće? Različite su znanosti pokušale odgovoriti na pitanje je li moguće 'naletjeti' na partnera koji nam je baš po svemu savršen i - suđen

profimedia-0263058821.jpg
Foto: Profimedia

Dosta je ljudi odraslo uz priču da za svakog od nas postoji netko savršen, odnosno srodna duša. S vremenom prihvatimo ili odbacimo takvo tumačenje romantičnih odnosa, a kad susretnemo osobu koja nam u tom trenutku odgovara, shvatimo da ni srodna duša ne može opstati bez truda, razumijevanja i komunikacije. OK, prije nego ovaj koncept pokušaš poistovjetiti s ljubavi na prvi pogled – premda su i tu podijeljena mišljenja – hajdemo pokušati definirati srodnu dušu.

Tumačenja je više, ali obično se sve svodi na to da je srodna duša osoba koja nam savršeno odgovara po temperamentu – i to kao romantični partner, ali i prijatelj. Iz toga proizlazi da se srodne duše spajaju poput slagalice što je diskutabilno jer bi to značilo da svatko pod svaku cijenu treba savršenog romantičnog partnera uz kojeg će postati cjelina. A to ne mora biti tako.

Image
Savjeti za uspješnu vezu

Kako do uspješne veze? Ovi sretni bračni parovi imaju savjete

Zato ovaj pojam izaziva previranja – dok jedni misle da je svatko od nas predodređen za jednu 'pravu' osobu, drugi će reći da tijekom života možemo imati više srodnih duša, a treći da takvo što uopće ne postoji jer nitko nije automatski 'rezerviran' za nekoga. Jer svi imaju mane i vrline. I doista, netko u mladosti može upoznati partnera za kojeg misli da je njegova/njena srodna duša, a onda u zrelim godinama sreću pronaći s nekim drugim.

Image
Foto: Unsplash

Pojam srodne duše kompliciraniji je nego što se čini, no što o njemu kaže znanost? Je li ispravno reći da je tvoj partner tvoja srodna duša? Ili se do tog stadija dolazi s vremenom kad se emocionalno i fizički razumijete i ulažete u odnos?

Naravno, ovo su retorička pitanja o kojima možeš razmisliti, a i mi ćemo na njih pokušati odgovoriti u nastavku.

U vezu treba ulagati – ne treba očekivati da će sve biti savršeno

U redu je ako je par svjestan da si odgovara i da se slaže, ali nije dobro reći: Ma mi smo srodne duše, sve će se to posložiti. Čak i ako se super slažete, vaš odnos može proći kroz krizu, lijepe i ružne trenutke i važno je naučiti rješavati sukobe. Zavaravaš li se da su srodne duše uvijek sretne i ispunjene, bit ćeš iznenađena kad ti život servira drugačije.

Sasvim je uobičajeno da kao par prolazite kroz različite faze i da se mijenjate. Ne morate se uvijek u svemu slagati, no treba težiti tome da se razumijete i da se oboje trudite. Niste manje srodne duše ako se katkada porječkate ili raziđete s mišljenjima. Tvoj partner ne treba biti tvoja kopija – ni ti njegova.

Image
Foto: Unsplash

Matematika kaže da srodna duša ne postoji

Krenemo li od priče da je svakom namijenjena samo jedna srodna duša, šanse da ćeš naletjeti na svog 'Gospodina Savršenog' male su ili nikakve. Tako tvrdi znanstvenik Randall Munroe. Prema njemu, u svojoj dobnoj skupini imaš oko 500 milijuna potencijalnih kandidata pa na testu pada tumačenje da te tamo negdje čeka samo jedan pravi. Prema matematičarima, svatko tijekom života može upoznati više potencijalnih srodnih duša.

Image
Foto: Unsplash

Što kaže psihologija?

Iako ne vjeruje u to da dok čekaš tramvaj ili red za blagajnu možeš upoznati osobu s kojom si odmah savršeno usklađena, psihologinja Shauna H. Springer vjeruje da s vremenom možemo nekome postati srodna duša i obratno. Za taj je stadij potrebno puno rada, poznavanja i truda – prema njoj, srodna ti duša neće doći sama od sebe. ''U jednom trenutku par shvaća da si odgovaraju i da nemaju potrebu za drugima'', kaže psihologinja i dodaje da do te razine u vezi ne dođu svi parovi.

Image
Foto: Profimedia

I, postoji li srodna duša ili ne?

Izgleda da na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora. Brojke kažu da su male šanse odmah naletjeti na nekoga tko je 'rezerviran' samo za tebe, dok psihologija kaže da parovi s vremenom mogu shvatiti da su si nevjerojatno kliknuli – no ništa ne pada s neba. Je li netko tvoja srodna duša ili će to tek postati, valjda ćeš osjetiti i ustanoviti pogledima, komunikacijom i strašću.

Image
Foto: Unsplash

No, kad ti netko sljedeći put kaže da je samo jedna ljubav ona prava i da je svačija srodna duša tu negdje, reci mu da razmisli još jednom. Odgovor, naime, nije baš tako jednostavan.