Preko metle do kreveta

Znanstvenici otkrili što trebaju muškarci raditi kako bi se više seksali

Australsko istraživanje otkrilo je što uzbuđuje žene u heteroseksualnim vezama i kako muškarci mogu doprinijeti raspoloženju svoje partnerice, a time i sebi popraviti raspoloženje

pexels-andrea-piacquadio-3771047.jpg
Foto: Pexels

Kućanski poslovi u muškarcima izazivaju anksioznost i averziju, a pojedini su i alergični na njih pa ih zbog zdravlja izbjegavaju u potpunosti. Zbog duboko usađenih fobija svojih "jačih" polovica ženama ne preostaje drugo, nego preuzeti sve na sebe kako ne bi živjeli u kaosu.

Te "jače" polovice, nerijetko su jače tek gabaritima pa mrcine dinarskog tipa smetaju po skučenim preplaćenim kvadratima stana, dok dotična usisava, glanca podove, pere posuđe, briše prašinu, ako su i djeca tu, i njih svakodnevno dovodi u red.

Image
Ljubav u krizi

6 razloga zašto muškarci najčešće varaju (nije samo zbog seksa)

I to sve nakon posla za koji se školovala, na kojem provede osam sati, za koji joj ide staž i za koji dobiva plaću. Kod kuće do odlaska na počinak ona iscijedi posljednji atom snage, odradi bez pretjerivanja, još jednu smjenu, volonterski, iz ljubavi ili nužde jer tko će, ako ona neće.

Za to vrijeme njezin partner se pošteno odmori od posla, ruča, večera, pogleda dnevnik i nogomet pa je oko ponoći spreman za malo akcije prije spavanja. No, njegov ljubavni zov nadglasava perilica za rublje, koja s "pi-pi" javlja ženi da je odradila posao. Upalila bi je ona i prije, no to bi bilo rasipanje novca. Struja je jeftinija iza 22 sata. Ignorira dragog, odaziva se zovu perilice, vadi rublje u košaru i odlazi ga prostrijeti u nadi da će on zaspati prije, no što se ona od umora sruši u krevet.

shimmer fallback

I tako svaki dan. Naravno da zbog svakodnevice koja ju melje pati njihov seksualni život. Jedino rješenje je da se i on primi posla, no kako ga motivirati? Nećeš vjerovati, ali lako! Nema te alergije na kućanske poslove koja neće proći kada mu kažeš da je muškarac s pregačom ili muškarac koji pere suđe ili pak onaj koji na koljenima briše pod, tvoj najveći afrodizijak, a upravo to potvrdilo je australsko istraživanje provedeno na 299 žena u heteroseksualnim vezama. Proveli su ga znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta Swinburne u Melbourneu.

"Naše istraživanje potvrdilo je snažnu povezanost između razine marljivosti muškaraca i kvalitete veze, odnosno podjele posla i ženske želje", izjavili su autori studije za časopis The Conversation. "Rezultati studije sugeriraju da bi rješenje za nisku seksualnu želju kod žena moglo biti rasterećenje od kućanskih obveza koje one moraju preuzeti u vezama", dodaju.

Za potrebe studije, 299 Australki u dobi od 18 do 39 godina odgovaralo je na pitanja koja su uključivala procjenu kućanskih poslova, mentalnog opterećenja – primjerice tko je organizirao društvene aktivnosti i napravio financijske aranžmane te tko je imao više slobodnog vremena. Istraživači su zatim proučili kako razlike u angažmanu utječu na seksualnu želju žena. Sve u svemu, žene u ravnopravnim vezama (u smislu kućanskih poslova i mentalnog opterećenja) bile su zadovoljnije romantičnim odnosom i zauzvrat su osjećale veću seksualnu želju od onih u vezama u kojima nije bilo jednakosti.

Prijašnje studije već su pokazale da žene obavljaju više kućanskih poslova i više brinu o djeci od svojih partnera. Australski znanstvenici u ovoj su studiji istražili i kako fenomen poznat kao "mentalno opterećenje" utječe na intimne odnose kod heteroseksualnih parova.

Mentalno ili psihičko opterećenje odnosi se na ukupnu odgovornost planiranja i organiziranja poslova koje je potrebno obaviti za vođenje kućanstva, organiziranje slobodnog vremena u obitelji, nabavku potrepština i namirnica, dječjih obveza. To je opterećenje nevidljivo je svima osim onoj koja ga podnosi. Ono nastaje kada muškarac na svoju partnericu gleda kao na voditelja svih kućanskih poslova, odnosno drži da ona zna što i kada treba učiniti. Čak i kada muškarci pridonose odrađivanju istih, mentalno opterećenje (planiranje) i dalje pada na ženu. Ostali čimbenici odnosa također su igrali ulogu - na primjer, rađanje djece povećalo je opterećenje za žene, što je dovelo do nejednakosti u odnosu i posljedično manje seksualne želje.

shimmer fallback

Znanstvenici sugeriraju kako nikad nije prekasno za muškarce da ožive aktivnosti u spavaćoj sobi radeći više kućanskih poslova. Ističu i da homoseksualni parovi obično imaju ravnopravnije odnose od heteroseksualnih parova, iako su za ovo istraživanje promatrali samo potonje. Stoga, frajeri, umjesto "ravnanja" leđa, po dolasku s posla zasučite rukave, kako biste navečer ubrali plodove svoga rada. I na kraju, dužne smo ispričati se svim onim muškarcima koje smo uvrijedile generalizirajući, no vjerujemo da ga njihove supruge nisu ni otvarale (kako bi im ga pokazale), jer imaju marljive partnere, ravnopravan odnos, nisu mentalno opterećene i njihov je seksualni život bogat.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.