Ima li istine u tome?

Istraživanja potvrdila: Žene su sretnije s manje privlačnim muškarcima?

Da volimo vidjeti zgodnog muškarca složit ćemo se svi, no čini se kako veza s njima nije uvijek najsretnija

profimedia-0279632856.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Veliki mišići, izrezbarena čeljust, prekrasan osmijeh - sve su ovo karakteristike muškaraca pred kojima ženama klecaju koljena i o kojima rado maštamo kada nas netko pita kako bi izgledao naš idealan partner. No čini se kako sve te karakteristike ipak ne znače sretnu vezu.

Image
U oku promatrača?

Nekad i sad: Kako se ideal ljepote mijenjao kroz povijest

Istraživanja su pokazala da su žene ipak sretnije ako je pored njih partner prosječnog izgleda, a ne ljepotan koji izgleda kao da je izašao sa seta akcijskog filma. Pored takvih zgodnih muškaraca žene si u prosjeku češće nameću rigorozne dijete. Iako dijeta nije sama po sebi loša stvar, motivacija zbog koje takve žene žele izgubiti kilograme je kriva. Umjesto da to rade za svoje zdravlje, na dijetu idu kako bi izgledale što privlačnije pored zgodnog partnera.

Samim time što svoj izgled žele promijeniti zbog partnera govori da nisu zadovoljne sobom, a time opada i njihovo samopouzdanje, ali i kvaliteta veze. S druge strane, muškarci koji nisu tipični ljepotani više se trude oko veze kako bi svoju partnericu osvojili. To ne znači da mijenjaju svoju osobnost kako bi se više svidjeli ženi, nego su svjesni da je njihova osobnost i postupci ono što se ženama kod njih sviđa.

Muškarcima je također teže prihvatiti koncept monogamije, a ako nisu građeni kao grčki bogovi, pred njih će biti stavljeno manje iskušenja nego što bi dobio ljepotan po holivudskim standardima. Ne kažemo da muškarčevu osobnost direktno diktira njegov izgled, ali kada gledamo po standardu, obično su privlačniji muškarci ti koji pronalaze avanture izvan veze.

U vezi se također volimo osjećati ravnopravne, a ako je muškarac konvencionalno znatno privlačniji od žene, to može izazvati neravnotežu u vezi. Kada se žena osjeća da je u poziciji ispod partnera, brzo će postati nesretna ili će činiti poteze koji će dovesti do još većeg jaza među partnerima.

Privlačni ljudi u modernom svijetu uvijek imaju povlastice, htjeli mi to priznati ili ne. Muškarac koji je odrastao u takvom svijetu navikao je da mu se sve servira na pladnju te da će svojim izgledom osigurati puno više prilika. Takva nonšalantnost može unijeti veliki problem u vezu jer se ponovno stvara razlika među partnerima.

Budući da se manje privlačan muškarac ne može oslanjati na takvu privilegiju, naučio je da se za prave stvari u životu treba potruditi, pa tako i za zdravu vezu punu ljubavi. U prosjeku je mnogo romantičniji i obazriviji, a upravo takvog muškarca želiš imati uz sebe kada su pred tebe stavljeni svakodnevni izazovi.

Iako su se ova pravila pokazala kao istinita, uvijek postoje izuzeci. Tako da ako je pored tebe prekrasan muškarac koji ima sve kvalitete onog manje privlačnog, možeš reći da si osvojila jackpot.