U oku promatrača?

Nekad i sad: Kako se ideal ljepote mijenjao kroz povijest

Kao što nešto ulazi u modu i iz nje izlazi tako se mijenja kroz vrijeme i poimanje lijepoga

kijsalllaksasm.jpg
Foto: Instagram

Nešto što je prije bilo ideal ljepote, danas je upravo suprotno

Pogled na ljepotu uvijek je subjektivan, zato i kažemo da se ona nalazi u oku promatrača, no postoje i objektivni standardi lijepog koji vrijede za određena povijesna razdoblja i s vremenom se mijenjaju.

Image

Slavenska ljepota bez premca: Pet Ruskinja koje su uvijek na listama najljepših žena

Ako si punašnija, sigurno ti je baka govorila da si baš takva lijepa i da nikako ne skidaš kilograme, a ako si mršava da se udebljaš jer "tko će te htijeti tako mršavu".

U njezino vrijeme vrijedili su neki drugi standardi i žene s izraženim oblinama bile su poželjne, sredinom 60-ih, a 70 -ih planetarnu popularnost doživlja Twiggy, manekenka koja uvodi u modu mršavost, a ono što je modreno, većini je i lijepo. U nastavku pročitaj kako se poimanje ženske ljepote mijenjalo kroz povijest.

Stari Egipat

U drevnom Egiptu lijepima su se smatrale vitke i visoke žene te duge noge. Za razliku do grčkog poimanja ženske ljepote koji je podrazumijevao punašnije i oble žene, Egipićanima su lijepe bile žene uskog struka, lijepih ramena i skladne figure. Oba spola su se šminkala i to teškom šminkom, a nosile su se perike te ugrađivale ekstenzije u kosu i posebna pozornost pridavala se njezi kože. Svi znamo kako se Kleopatra navodno svakodnevno kupala u otopini tople vode, magarećeg mlijeka i eteričnih ulja.

Antička Grčka

Stari Grci ljepotu su smatrali darom bogova i pridavali su joj veliko značenje. Lijepim se, kao i danas, smatrala simetrija. Za muškarce to je značilo da ima pune usne i naglašene jagodice, isklesane mišiće i bujnu, tamnu kosu. Lijepe žene bile su one koje su imale puniju figuru, istaknute obrve, crnom olovkom obrubljene i naglašene oči te crvenu kosu.

Renesansa

Renesansni ideal ženske ljepote podrazumijevao je punašniju figuru i putenu, svijetlu kožu, visoko čelo i tanke obrve. Toliko tanke da su ih neke žene u potpunosti uklanjale. Osim toga, cijenile su se velike grudi i široki bokovi. Oni su simbolizirali plodnost, baš kao i danas.

Japan, razdoblje Edo

Ovo vrijeme simoboliziraju gejše i samuraji, a formira se i tradicije ispijanja čaja. Gejše su bile simbol ljepote i predmet požude u toj zemlji. Nosile su najbolja kimona, kosu podignutu u punđu, imale debele obrve, male oči, mala usta i dugi nos. Isticale su vrat koji je u to doba bio izuzetno seksepilan. Osim vanjskih karakteristika, u Japanu je u to vrijeme bilo bitno da je žena inteligentna.

Viktorijansko doba

Viktorijanskoj ženi ljepota je mogla doći glave i to doslovce. Naime, žene tog vremena koristile su vrlo opasnu šminku - puder koji je sadržavao olovo te različita sredstva koja su prskale na lice kako bi ono izgledalo svjetlije. U oči su ukapavale sok od limuna kako bi postale veće i caklile se, a za maskaru su koristile čađu. Kosu su vezale visoko na glavi, nosile duboke dekoltee, a struk isticale jako stegnutim steznicima.

50-te godine prošlog stoljeća

Žene s figurom pješčanog sata, jakom šminkom i kratkom valovitom frizurom ili loknama bile su "in" 50-ih godina prošlog stoljeća. Sjeti se samo kako je izgledala Marilyn Monroe. Kod muškarca markantnost je značila seksepil, visoki frajeri, širokih ramena imali su prolaz kod žena.

90- e godine prošlog stoljeća

Devedesete su promijenile puno toga, a neke stvari ponovno danas dolaze u modu. Koža je morala izgledati besprijekorno, ali bez sjaja, obrve su bile definirane ili super tanke, nosevi vrlo uski i mali, "usisani" obrazi su bili in, a usne su trebale biti s naglašenim tamnocrvenim ružem ili iscrtane olovkama.

Devedesete su imale dva glavna ideala ljepote. S jedne strane nalazile su se supermodeli, poput Elle Macpherson, Cindy Crawford i Naomi Campbell, sa svojim atletskim, ali oblim figurama. Druga strana medalje je bila Kate Moss koja je započela revoluciju u modelingu svojim mršavim, ispijenim izgledom. U to se vrijeme još uvijek smatralo da su žene prekomjerne tjelesne težine one s jačim bedrima ili većom stražnjicom. Eh, te devedesete…

Danas

Već neko vrijeme, a to osobito danas dolazi do izražaja, standarde ljepote diktira Zapad. Sjeti se samo Kim Kardashian i njezinih sestara te svih žena koje žele imati obrve, stražnjicu i struk poput njihovih. Popularni su i estetski zahvati, ugrađivanje implatanata u grudi te ekstenzija u kosu. Možemo reći da ljepota nikada nije bila manje prirodna, no danas.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.