Ima li spasa

Obrati pažnju: Kako znati je li ljubomora u vezi zdrava ili opsesivna?

Ljubomora nije nužno loša, no zdravu dozu ljubomore treba razlikovati od patoloških sklonosti. Stručnjakinja otkriva što učiniti kad shvatiš da se kod tebe ili partnera javio tračak ove emocije

profimedia-0293008238.jpg
Foto: Profimedia.hr

Iako smo ljubomoru skloni percipirati kao nešto loše, život pokazuje suprotno. Većina će ljudi u nekom razdoblju osjetiti ljubomoru u trenutku kad od treće osobe žele obraniti nešto što smatraju vrijednim. Tada ova normalna ljudska emocija može biti poticajna jer nam pomaže da se borimo do nečega do čega nam je stalo.

shimmer fallback

“Ljubomora sama po sebi nije ni zdrava ni nezdrava”, kaže za portal Elite Daily dr. Joli Hamilton, stručnjakinja za veze koja proučava temu ljubomore. Kako kaže Hamilton, iako je mnogi mahom definiraju kao negativnu, ljubomoru treba sagledavati kao druge ljudske emocije – tugu ili ljutnju. Zamisli da imaš posudu ispunjenu drugim emocijama. Ljubomora bi činila samo njen poklopac jer je iskustvo ljubomore prožeto raznim emocijama, i u zdravim razmjerima nije sama sebi uzrok.

Image
Ljubavne nesuglasice

'Ne guši ga' : Kako zaustaviti ljubomoru koju osjećaš?

No problem nastaje kad poprimi patološke razmjere, a takvom je obično zamišljamo. Partner koji stalno želi provjeravati tvoje poruke ili onaj koji postane sumnjičav kad sretneš prijatelja iz djetinjstva. Partner koji ti stalno izaziva osjećaj krivnje ili te optužuje za nevjeru. Ili se pak emocionalno udaljuje od tebe jer je ljubomoran. Isto vrijedi i u obratnom slučaju.

Ljubomora se u vezi može manifestirati na različite načine, no potrebno je zdravu dozu ljubomore odvojiti od patološke. Čim pređe granicu, ona paru ne nosi ništa dobro. Govori ti da u vezi postoji ozbiljan problem i da je partner nesiguran, a odnos poljuljan.

Koristi li on ljubomoru kao alat kontrole?

Ljubomora i posesivnost neki su od najčešćih razloga prekida, a uspiješ li ih na vrijeme 'pročitati', na dobrom si putu. Čim shvatiš da partner propitkuje tvoju predanost, da krši dogovore te da te ograničava, to je znak za uzbunu. Može se dogoditi da te partner namjerno čini ljubomornom. Zapravo, to je čest slučaj. Još je gore ako partner želi znati s kim se dopisuješ, uzima ti telefon 'za tvoje dobro', provjerava te kad izađeš, zabranjuje ti izlaske ili sputava u samostalnom donošenju odluka.

''Ljubomora je u vezi odavno prešla zdrave razmjere u trenutku kad mu počneš lagati jer se bojiš njegove reakcije, kaže Hamilton. U tom trenutku treba reći 'dosta', postaviti granice, pokušati razgovarati, a ako ne ide, prekinuti. Imaj na umu da se ovakva kontrolirajuća ponašanja svrstavaju među emocionalno uznemiravanje te da ona nisu manifest ljubavi ili 'za tvoje dobro'. Nasilnik želi ojačati svoju moć i steći žrtvinu naklonost, a to je nasilnički obrazac. Toliko daleko ljubomora može ići.

Naravno, ne mora značiti da je u tom stadiju i da tu ne postoji prostor za razgovor. Kako razgovarati o ljubomori, provjeri u nastavku.

shimmer fallback

Kako razgovarati?

Ako si uočila da je partner ljubomoran ili pokazuje da ide k tome, možda biste o tome trebali pokušati razgovarati. Ljubomora se često javlja kao simptom problema u vezi što daje naslutiti da komunikacija u posljednje vrijeme nije na zavidnoj razini. Hamilton kaže da razgovor o ovakvim ozbiljnim stvarima zahtijeva smirenu atmosferu i vrijeme pa ih treba izbjegavati u jutarnjoj žurbi prije posla ili neposredno prije spavanja.

Savjetuje da ne kreneš s: ''Trebamo razgovarati'' nego da lagano uploviš u razgovor s: Primijetila sam da si izgledao ljubomorno kad sam neki dan...'' ili ''Mislim da bismo trebali raščistiti neke stvari''.

Prema njoj, poanta je izbjegavanje pritiska. Zaista je moguće da ćete vezu zajedničkim radom izvaditi iz ralja ljubomore, i da ćete ojačati svoj odnos. A ako pak to nije slučaj, ne trpi takva ponašanja, pronađi podršku, zatraži savjet i okončajte odnos. Jer on nije zdrav.

shimmer fallback

Što ako ti osjetiš ljubomoru?

Sasvim je moguće da se nađeš u situaciji u kojoj si ti ljubomorna na njega. Dobro je da si to shvatila na vrijeme kako stvar ne bi postala još ozbiljnija. Stručnjakinja za veze Joli Hamilton savjetuje da se prvo trebaš smiriti i pokušati se suočiti s emocijom koja je tvoja. Kad si sigurna da si ju 'procesuirala', važno je pokušati naći njen uzrok. To ćete najbolje riješiti razgovorom kojim ćete ispitati temelje vaše veze. U tome nema ničeg loše i ne znači automatski kraj.

Uvijek je dobro prisjetiti se zašto se zajedno i što biste mogli bolje – jedino tako se ljubomorna strana može riješiti sumnji i jedino tako možete rasti.  Sasvim je u redu naći se u krizi, ali nije dobro kad se problemi – pa i ljubomorne sklonosti – stavljaju pod tepih. Kao i uvijek, otvorena komunikacija najbolji je 'lijek'.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.