Ljubavne nesuglasice

'Ne guši ga' : Kako zaustaviti ljubomoru koju osjećaš?

Nije osjećaj ljubomore taj koji nanosi štetu u odnosu, već način na koji se ponašamo kada smo ljubomorni

profimedia-0184543788.jpg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Svatko od nas, u većoj ili manjoj mjeri, barem je jednom osjetio ljubomoru u ljubavnoj vezi. Taj osjećaj ljutnje i nemoći koji nagriza iznutra često se smatra i normalnim i prirodnom u romantičnom odnosu. No, ljubomora može biti izvor nesreće, a zatim i uzrok mnogih svađa.

Play logo
Image
Zeleno čudovište

Ljubomora je opasna stvar zato nauči kako je kontrolirati

Pozitivne i negativne emocije dio su naših života, iako je ljubomora potpuno normalna, također je dobro znati kako se riješiti ovog osjećaja ako nam zagorčava odnos. Nitko nam ne može reći kako prestati biti ljubomoran, ali definitivno postoje stvari koje možemo učiniti da se ovaj osjećaj smiri i razmislimo što se zaista događa u našoj vezi.

Zašto osjećamo ljubomoru?

Ljubomora često proizlazi iz straha od gubitka nečega ili nekoga. Čak i ako racionalno znamo da nas partner neće ostaviti, neke situacije, na primjer kada vidimo voljenog s drugim osobama mogu potaknuti naš strah od napuštanja. To može stvoriti ljutnju, tugu, ogorčenost, bijes, sram ili gađenje.

"Volim opisati ljubomoru kao skup različitih emocija koje možemo doživjeti kada se osjećamo nesigurno", kaže edukator za odnose Sam Cat. "Način na koji se pojavljuje ljubomora često je različit, ovisi o situaciji i pojedincu", dodaje dalje za Cosmopolitan.

Play logo
shimmer fallback

Loša iskustva iz prošlosti, poput prevare, vjerojatno će stvoriti nesigurnost što može dovesti do ljubomore. Dobra je vijest, kaže Sam, da kad to shvatimo, možemo poraditi na tome da ublažimo ta negativna iskustva.

Iako nas ljubomora može natjerati da se osjećamo loše, ona ne treba biti izvor srama. Cilj je doći do točke u kojoj možemo jednostavno reći partneru "trenutno osjećam ljubomoru". To treba biti iskomuniciramo na isti način kada govorimo da smo "pod stresom" ili "razočarani". Jednom kada na ljubomoru počnemo gledati kao na emocionalni odgovor, a ne kao na problemom s našim karakterom, možemo početi pronalaziti zdrave načine kako se suočiti s njom.

Je li ljubomora uvijek loša u ljubavnom odnosu?

Nije osjećaj ljubomore taj koji nanosi štetu, već način na koji se ponašamo kada smo ljubomorni, kaže dalje Sam. Ljubomora nam može pomoći u razumijevanju naših emocionalnih potreba, možemo poraditi na našoj nesigurnosti i shvatiti kada nešto nije u redu u našoj vezi. Ljubomora postaje otrovna u našem odnosu ako je koristimo za opravdavanje osvetoljubivog ponašanja ili želimo kontrolirati svog partnera.

Play logo

"Kao i svaka druga emocija, ljubomora nije moralno dobra ili loša, sve se uvijek svodi na to što činimo s tim osjećajem. Ako se možemo smiriti i razmisliti o uzrocima svoje ljubomore, a zatim razgovarati sami sa sobom ili sa svojim partnerom, to može biti produktivno. Ali ako ga je zloupotrijebimo, onda je loša", kaže Sam.

shimmer fallback

Normalno je i zdravo osjećati se loše kada partner kaže da je susreo bivšu djevojku. No, oštri ili pasivno-agresivni komentari o tome tjednima nakon toga potencijalno će dovesti do problema. "Ljubomora sama po sebi nije razorna sila, često je naša nesposobnost komuniciranja u ljubomornim trenucima ono što negativno utječe na odnos", kaže Sam.

Kako spriječiti ovaj osjećaj?

Moramo preusmjeriti fokus s pokušaja sprječavanja ljubomore na to da se osjećamo dobro s ovim osjećajem. Prvi korak? Disanje. "Prvo treba pustiti emocije da prođu, a onda se pozabaviti problemom. Mislim da mnogi ljudi krenu u izbacivanje te emocije prije nego se smire. Često pišem dnevnik kada sam ljubomoran. Zapisujem sve događaje i emocije. Kada se vratim u emocionalnu ravnotežu, mogu se vratiti i uočiti činjenice koje nisu istinite. A kada to vidim, onda mogu pogledati istinu", objašnjava Sam.

Play logo
shimmer fallback

Na primjer, možda partner puno radi, a ti misliš da te zanemaruje i ne želi provoditi vrijeme s tobom. Ova pretpostavka možda nije točna jer mu je stalo do tebe, ipak dobivaš informaciju da nisi zadovoljna s vremenom koje provodite zajedno. I ovo je korisno shvatiti.

Sam također preporučuje da se podsjetiš na zahvalnost. Kad se nesigurnosti razbuktaju, pokušaj zapisati sve što je dobro u vašem odnosu. To ti može pomoći da vidiš da nije problem cijeli odnos, već samo jedan dio, na primjer trebate bolji raspored obveza.

Kako razgovarati o ljubomori?

Sam preporučuje da se počnemo baviti ljubomorom tek onda kada se smirimo. "Možeš reći partneru: 'Znam da ne radiš ništa loše dok se družiš s tom osobom, ali zbog toga osjećam ljubomoru". Tek onda izrazi svoje potrebe. Budi spremna poslušati i svog partnera, a onda možete odlučiti što možete učiniti jedno za drugo.

Play logo
shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.