Ljubav je čudo

Kad srce kaže DA: predivne, znanstveno dokazane činjenica o ljubavi

Postoji li sila jača od ljubavi? Teško. Znanstvenici su se pozabavili ovom temom i dokazali kakve sve moći ima ona koja može pomicati brda

carly-rae-hobbins-zNHOIzjJiyA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Iako je ljubav ponekad teška i traži jako puno odricanja i žrtve, ona čini tako divne stvari da nas jednostavno razoružava i potiče da i dalje volimo. Štoviše, kad ona preuzme konce, ništa više nije u našoj moći i možemo joj se jedino prepustiti. U nastavku ti otkrivamo znanstveno dokazane, nevjerojatne činjenice o tome što nam ljubav radi - psihički i fizički.

Image
Velike ljubavi

Za ljubav ne treba papir: Slavni parovi koji se nikada nisu vjenčali

Ljubav usklađuje srca zaljubljenih


Na Sveučilištu u Illinoisu znanstvenici su pratili ritam srca kod osoba koje su u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi ili braku. Pokazalo se da su njihova srca sinkronizirana, odnosno da osobe u paru utječu jedna na drugu čak i na razini otkucaja srca. Znanstvenici su pokušali naći uzrok ovome, odnosno obrasce u pozadini, no nisu pronašli nikakvu konstantu. "Interakcija parova, njihovi stavovi, ponašanje, bilo da su blizu jedno drugome ili daleko, stalno se mijenjaju. Svaki dan je jedinstven kontekst, ovisno o okolnostima", objašnjava voditelj studije Brian Ogolsky za portal Brightside.

Image

Ljubav stvara ovisnost

Antropologinja Helen E. Fisher za spomenuti portal romantičnu ljubav naziva "vrlo jakom i predivnom ovisnosti, dok se stvari razvijaju u dobrom smjeru". Kada se zaljubimo, naš mozak luči hormone koji nas čine euforičnima, a to je osjećaj na koji se lako možemo "navući". Postoji znanstveno objašnjenje za ovo. Kada smo zaljubljeni, u mozgu se aktivira mehanizam za nagrađivanje, odnosno pojačano se luči hormon sreće dopamin. Isto to događa se kod ostalih ovisnosti zbog čega znanstvenici romantičnu ljubav nazivaju prirodnom ovisnošću.

Image

Ljubav snižava krvni tlak

Studija objavljena u godišnjaku Annals of Behavioral Medicine, u kojoj je sudjelovalo 204 oženjenih i udanih osoba te 99 samaca, pokazala je da skladan brak ili dugogodišnja kvalitetna romantična veza utječu na visoki krvni tlak tako da ga snižavaju. Ova je studija otišla korak dalje i otkrila da su samci zdraviji od osoba u nesretnom braku. To znači da brak po sebi nije blagotvoran, štoviše, ako je loš, može ugriziti zdravlje.

Image

Ljubav ublažava glavobolju

Kada smo zaljubljeni naš mozak luči hormon oksitocin (u narodu poznat kao hormon ljubavi) koji ublažava bolove, pokazala je studija koju je provelo Sveučilište Stanford. Znanstvenici su ispitanicima s glavoboljom dali nazalni sprej obogaćen ovim ljubavnim hormonom. Njih 50 posto je nakon nekoliko sati od uzimanja spreja reklo da im se glavobolja ublažila, dok ih je 27 posto izjavilo da je ona potpuno nestala.

Ljubav mijenja kemiju mozga

Brojni dokazi govore u korist tvrdnje da su ljubaznost prema drugoj osobi i predanost okidači za pozitivne promjene u mozgu. "Suosjećanje pojačava aktivnost u dijelu mozga koji je zadužen za pozitivne emocije te smanjuje aktivnost u onom dijelu mozga u kojem nastaju strahovi", objašnjava za spomenuti portal znanstvenica Melanie Greenberg.

Image

Ljubav te čini boljom osobom

Ljubav će i najpesimističniju osobu preobratiti u optimista. Studija objavljena u znanstveno časopisu The Journal of Perosnality pokazala je da i najpesimističnije osobe kada se sretno zaljube postaju optimistične te im samopouzdanje značajno raste. U istraživanju je sudjelovalo 245 mladih parova, a trajalo je devet mjeseci. Također, poznato je da su ljudi, kada se zaljube, u stanju mijenjati loše navike i primjerice, riješiti se pušenja, što im dotad nije polazilo za rukom.

Muškarci se zaljubljuju brže od žena

Suprotno uvriježenom vjerovanju da su žene te koje brzo izgube glavu za nekim muškarcem, znanstveno je dokazano da su muškarci ipak brži u zaljubljivanju. Studija objavljena u časopisu The Journal of Social Psychology u kojoj su sudjelovale 172 osobe, pokazala je da su muškarci ti koji će prvi reći "volim te". Znanstvenici smatraju da je razlog taj jer su žene opreznije i strah ih je da ne budu povrijeđene.

Zbog ljubavi rane brže zacjeljuju

Snaga ljubavi toliko je jaka da čini da rane i ožiljci brže prođu pa čak i oni fizički. U zanimljivoj studiji koju je provelo Sveučilište Ohio znanstvenici su parovima zadali bezopasne, površinske rane. Pokazalo se da su one brže zarasle kod osoba koje su u skladnim i čvrstim ljubavnim vezama, odnosno kod onih koje su imale toplu i blisku interakciju, nego kod onih koje su u nesretnim vezama ili su same.

Image

Leptirići će odletjeti i to je u redu

Prema znanstvenicima, leptirići koje osjećaš u trbuhu kada se zaljubiš nisu znak da ćeš s tom osobom provesti ostatak života, nego fizički odgovor na objekt svoje zaljubljenosti. Kroz njih ti tijelo govori: "U stresu sam i to kakvom, ali imam jaku motivaciju da nastavim raditi to što radim", objašnjava za Brightside liječnica NIcole Prause. Odnosno, ikako ti noge klecaju pred njim i ponašaš se blesavo, ti mu i dalje želiš biti blizu.

S vremenom leptirići nestaju jer nestaje nervoza, što je i poželjno. Zamjenjuje ju osjećaj sigurnosti i pripadnosti, karakteristike koje ima ljubav.

Image