Ima prednosti, ali i nedostatke

Prijateljstvo s bivšim? Moguće je, ali samo uz ovih šest uvjeta

Ako ti bivši partner nedostaje kao prijatelj te bi voljela s njim ostati u dobrim odnosima, ovo su neki od uvjeta koji bi trebali postojati da bi to bilo moguće

pexels-elle-hughes-1680173.jpg
Foto: Pexels

Stručnjaci za odnose u većini slučajeva ne preporučaju prijateljstvo s bivšim partnerima, no u rijetkim situacijama ono je ipak ostvarivo – pod određenim uvjetima. Tako je moguće ostati u prijateljskim odnosima s bivšim ako ste se rastali u dobroj atmosferi te ako jednom prema drugome više ne gajite nikakve emocije.

Image
No - sve u granicama

Daj si oduška: Govoriti loše o bivšem ima terapeutski učinak?

Zdravo prijateljstvo između bivših partnera moguće je ako je u vezi nedostajalo strasti ili ste se više odnosili jednom prema drugome kao cimeri, a ne kao ljubavnici.

Međutim, važno je imati na umu da prijateljstvo s bivšim partnerom može imati dobre, ali i loše strane. Ako ste oboje spremni krenuti dalje sa svojim ljubavnim životom i ne predstavlja vam problem da jedno drugoga vidite s novim partnerima, onda je u redu da ostanete prijatelji.

Ako ti tvoj bivši partner nedostaje kao prijatelj te bi voljela s njim ostati u dobrim odnosima, u nastavku ti otkrivamo najvažnije uvjete koji bi trebali postojati da bi to bilo ostvarivo.

Prošlo je već dosta vremena od vašeg prekida

Proces oporavka od prekida traje neko vrijeme stoga nemoj očekivati da ćete već tjedan dana nakon što ste prekinuli moći biti prijatelji. Prije nego što opet postanete prijatelji, trebalo bi proći neko vrijeme, a sve ovisi o tome koliko je vaša veza bila ozbiljna. Ako je veza bila kratka, oporavak će trajati puno manje. Ipak, ako ste bili zajedno godinama, vjerojatno će vam trebati puno više vremena da krenete dalje i da uspostavite zdrav prijateljski odnos.

Image

Izvor: Giphy

Oboje ste u sretnim vezama

Iako nije nužno da budete u vezi s drugim ljudima kako biste mogli biti prijatelji, ako ne osjećate ljubomoru te vam nove ljubavi ne predstavljaju nikakve probleme, to je dobar znak. Ako ste i ti i tvoj bivši partner zaljubljeni u nove partnere, puno ćete lakše održavati prijateljstvo.

Image

Izvor: Giphy

Nema šanse da opet budete zajedno

Ako između vas više ne postoje romantični osjećaji te ste iscrpili sve mogućnosti da ponovno budete zajedno, onda imate dobre šanse za razvoj zdravog prijateljstva. Ipak, stručnjaci za odnose ističu da su ovakve situacije prilično rijetke jer u većini slučajeva nakon prekida veze uvijek netko ostane povrijeđen.

Image

Izvor: Giphy

Razišli ste se u prijateljskom tonu

Da bi prijateljstvo s bivšim uopće bilo moguće, jako je važno u kakvim ste se okolnostima rastali. Je li netko nekome slomio srce ili su pale teške riječi? Ili pak ste prekinuli sporazumno, u prijateljskom tonu? Ako više nema međusobnih emocija, već se jedno prema drugome odnosite s poštovanjem, onda je prijateljstvo moguće.

Image

Izvor: Giphy

Između vas postoji prijateljska 'kemija'

Iako između tebe i tvog bivšeg partnera ne bi trebale postojati romantične emocije, ipak mora postojati neka vrsta iskre da bi vaše prijateljsko druženje uopće imalo smisla. Ako ti nedostaju razgovori i prijateljstvo s bivšim partnerom, a ne seks, onda samo hrabro naprijed.

Image
Foto: Pexels

Oboje ste nastavili sa svojim životom

Uvijek ćete imati lijepa sjećanja na svoju vezu, no spremni ste ih ostaviti tamo gdje im je mjesto – u prošlosti. Želiš li biti prijateljica s bivšim partnerom, o njemu više ne bi trebala razmišljati na romantičan način. Ako više nema apsolutno nikakve seksualne privlačnosti između vas dvoje, u tom je slučaju u redu da budete prijatelji. Ako ste i ti i tvoj bivši partner nastavili sa svojim životom, vaše bi prijateljstvo moglo biti dobro i značajno.

Image

Izvor: Giphy