Zanimljivo istraživanje

Kilogrami ljubavi: Parovi koji se zajedno udebljaju, ostaju zajedno?

Zajedničko debljanje mogao bi biti dokaz sreće u braku, kažu znanstvenici potvrđujući onu čestu frazu koja glasi otprilike ovako: 'Nabacila si koji kilogram, znači da ti je dobro'

profimedia-0015748611.jpg
Foto: Profimedia

Zavjeti koje ste izmijenili, prstenje na ruci, iste želje i snovi? Je li sve ovo jamac sretnoj vezi ili ćete ostati zajedno zbog nečeg drugog? Istraživanje provedeno na Sveučilištu Queensland u Australiji, pokazalo je da parovi koji su se u braku udebljali - jako sretni zajedno, piše portal Your Tango. Znanstvenici su analizirali podatke tijekom 10 godina koji su uključivali preko 15 tisuća ljudi.

Image
Bez iznimke!

Recept za ljubavnu sreću: 5 stvari koje najsretniji parovi čine svaki dan

Dvaput godišnje vagali su ih, mjerili im visinu, provjeravali koliko su zadovoljni u braku, mjerili im razinu stresa te pokušavali odrediti u kojem smjeru idu - prema razvodu ili novoj godišnjici braka. Cilj im je bio utvrditi kako brak djeluje na njihovu težinu.

shimmer fallback

Rezultati su pokazali da supružnici koji su sretni u braku, redom imaju više kilograma od onih koji su se pokajali jer su se vjenčali, odnosno oni u sretnim brakovima dobivaju značajno na težini.

Druga studija, objavljena u znanstvenom časopisu Obesity, provedena na 8000 parova - što vjenčanih, što onih koji su tek počeli vezu ili onih koji žive skupa, pokazala je da fenomen debljanja u paru ima veze sa zajedničkim izlascima na večere, zajedničkim izležavanjem na kauču, uz čips, kokice, pizzu, zajedničkim kuhanjem, ali i stavom da im više nije bitno kako izgledaju jer jedno drugo vole onakve kakvi jesu i nisu više "konkurentni na ljubavnoj burzi".

Oni u lošim vezama vjerojatno će zadržati vitku figuru kako bi nastavili privlačiti potencijalne nove partnere, tvrde znanstvenici, no i naglašavaju kako to nije pravilo. Neki ljudi jednostavno vode aktivan i zdrav životi ili imaju takav metabolizam da se ne mogu udebljati.

Kako održati vitku liniju i brak?

Bez obzira što je širenje u struku, u paru, potvrda vaše ljubavi i sreće, ipak bi trebalo pripaziti na kilograme i sačuvati zdravlje jer je pretilost okidač brojnim kroničnim bolestima poput dijabetesa, može dovesti do viskog kolesterola, visokog tlaka, srčanog i moždanog udara, ali i problema s kostima i zglobovima te nezadovoljstva koje može odvesti u anksioznost ili depresiju. Stoga, umjesto da nabacite još koji kilogram iz ljubavi, potrudite se zbog iste te ljubavi ih skinuti. Ne treba vam nova rupica na remenu kako biste znali da se volite.

shimmer fallback

Znanstvenici iz druge studije koju smo navele predlažu uvođenje zdravih navika u brak, stvaranje dnevne rutine koja će dobro utjecati na cijelu obitelj. Nema ničeg lošeg u tome da brineš o svom izgledu i u braku. Ne moraš se zapustiti jer si sigurna u njegovu ljubav. Isto vrijedi i za njega. Na koncu, ni zbog ljubavi ne treba ugrožavati zdravlje. Stoga, umjesto da ovaj vikend provedete na kauču, uz filmove i brzu hranu, izađite u prirodu, planinarite, hodajte ili pak zajedno operite prozore, napravite generalku u kući i preskočite tešku i obilnu večeru.

POGLEDAJ VIDEO: Recept za krem juhu od poriluka i cvjetače

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.