Istraživanje

Žene s ovom vrstom osobnosti imaju bolji seksualni život?

Istraživanje je otkrilo da žene koje posjeduju ekstrovertiranu vrstu osobnosti imaju bolji i bogatiji seksualni život, za razliku od žena koje su introvertirane ili ne toliko otvorene za različita iskustva

profimedia-0097967029.jpg
Foto: Profimedia

Jesi li znala da čak 43 posto žena pati od neke seksualne disfunkcije (nizak libido, rijetki orgazmi, bolni odnosi), prema studiji iz 2014. objavljenoj u časopisu Sexual Medicine.

I dok ovo može biti isključivo zbog zdravstvenog stanja, velike su šanse da je možda i rezultat osobnosti.

Image
Tajne dobrog seksa

Sedam navika parova koji imaju vrući seksualni život

Prethodna istraživanja pokazala su da loše zdravlje i bolesti poput dijabetesa, mogu pridonijeti seksualnoj disfunkciji ili poremećaju. S druge strane, još uvijek se malo zna o utjecaju na osobnost osobe i njenim reakcijama na stresne situacije.

Stoga su istraživači anketirali 50 žena koje su u to vrijeme liječile neku seksualnu disfunkciju. Istraživači su im podijelili testove osobnosti kako bi vidjeli vrste karakteristika s kojima su se najviše identificirale, poput ekstroverzije, slaganja, savjesnosti, emocionalne stabilnosti i otvorenosti za iskustvo.

Image
Foto: Unsplash

Zatim su zamoljene da ocijene svoj obrambeni mehanizam. Ovisno o tome kako se nosimo s određenim situacijama, tvrdi studija, stres možemo povećati ili smanjiti. Na temelju odgovora ovih žena, istraživači su otkrili da su osobe bez tendencija ekstroverzije (dakle, bez osobina poput optimističnosti, društvenosti i energičnosti), imale lošiju seksualnu funkciju.

Studija je također otkrila da su žene koje posjeduju ekstrovertiranu vrstu osobnosti, kao i žene koje su otvorene za iskustvo - poput onih koje imaju sposobnost biti inventivne i znatiželjne - imale tendenciju da seksualno bolje funkcioniraju, za razliku od žena koje su introvertirane ili ne toliko otvorene za različita iskustva.

Postoje i druga istraživanja koja su pronašla slične tvrdnje, povezujući ekstroverziju s boljim i bogatijim seksualnim životom. Drugim riječima, nivo zadovoljstva tvog seksualnog života može se odrediti koliko si pozitivno ocijenjena od strane druge osobe.

Rezultate ove studije potvrdila je i Mary Jane Minkin, klinička profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale te je za Your Tango rekla: "Utvrdila sam da su žene otvorene za nova iskustva imale bolji seksualni život. I vjerujem u to. Dakle, samo bih potaknula žene da budu što zdravije u svim aspektima života, uključujući otvorenost za nova iskustva i imat će bolji seksualni život."

Istraživanje je također otkrilo da će pronalaskom pozitivnijih načina za nošenje s problemima žene koje imaju seksualnu disfunkciju moći poboljšati svoj seksualni život. Ovi mehanizmi suočavanja mogu uključivati nešto poput emocionalne potpore, odnosno razgovora s terapeutom.