Tužno, ali ne i iznenađujuće

Istraživanje potvrdilo: Muškarci su zastrašeni pametnim ženama

Studija je otkrila da, iako muškarci vole ideju izlaženja s pametnom ženom; kada je u pitanju stvarnost - nisu previše zainteresirani. Dakle, inteligentna žena sjajna je u teoriji, ali ne i u praksi...

profimedia-0098008010.jpg
Foto: Profimedia

Što je strašnije za muškarce od, recimo, izvanzemaljaca koji ih žele oteti i poslati u drugu galaksiju? Odgovor je: pametna žena.

Vole li muškarci pametne žene? Pa, znanost je konačno potvrdila ono u što smo sve dugo sumnjale: muškarci smatraju da su inteligentne žene zastrašujuće. Ali, to nije sve! Znanost je također otkrila da kada žena učini nešto bolje od muškarca, njegov osjećaj muškosti se smanjuje.

Image
Iznenađujući pokazatelji

8 znakova da si natprosječno inteligentna (čak i ako se tako ne osjećaš)

Studija pod nazivom "(Psychological) Distance Makes the Heart Grow Fonder" otkrila je da, iako muškarci vole ideju izlaženja s pametnom ženom; kada je u pitanju stvarnost, nisu previše zainteresirani. A kada je žena bolja u (bilo kojem) zadatku od njih, osjećaju se manje kao muškarci.

Naime, u preliminarnoj anketi studije, 86 posto muškaraca reklo je da bi se osjećali ugodno u vezi sa ženom pametnijom od njih. U nizu eksperimenata koji su uslijedili, istraživači su testirali valjanost tih tvrdnji.

U prvoj verziji studije, 105 muških sudionika preddiplomskog studija pročitalo je hipotetski scenarij o ženi koja je bila bolja od njih na testu, a zatim je od sudionika zatraženo da ocjene koliko se ta žena čini romantično poželjnom. U drugoj verziji, znanstvenici su pitali 151 muškog studenta da polažu test inteligencije, a zatim su ih pitali jesu li zainteresirani za susret sa ženom, koja je na testu postigla viši ili niži rezultat od njih.

shimmer fallback

Obje ove studije otkrile su da kada su muškarci zamišljali hipotetičku ženu koja je pametnija od njih ili znali za tu ženu samo u apstraktnom smislu, bili su zainteresirani za upoznavanje ili eventualno druženje s njom. Navodno je pametna žena sjajna u teoriji, ali ne i u praksi.

U sljedeće dvije verzije studije, muški sudionici su došli u kontakt sa ženom (koja je bila povezana s istraživanjem) koja je imala bolji ili lošiji rezultat na I.Q. test nego što su oni imali. Nakon što su sudionici upoznali ženu, polagali su test dok su sjedili pored nje i čuli kako im se rezultati čitaju naglas, muškim sudionicima je naloženo da pomaknu svoje stolice nasuprot žene. Sudionici su zatim dobili instrukcije da ispitaju svoje prve dojmove o drugome - točnije koliko su privlačni i poželjni jedni drugima.

Istraživače je zanimala stvarna fizička udaljenost između dviju stolica kao pravo mjerilo koliko je muškarac privučen ženi. Nije iznenađujuće da su muškarci koji su bili u partnerstvu sa ženom koja je postigla viši rezultat na testu inteligencije osjetili potrebu da se fizički distanciraju od nje kada pomiču svoje stolice.

shimmer fallback

Također su bili skloni ocjenjivati ženu kao manje privlačnu i nesposobnu za izlaske od muškaraca koji su komunicirali sa ženom i postigli lošije rezultate od njih. Posljednje dvije verzije studije (ukupno šest) otkrile su da su muškarci manje zainteresirani za izlaske i interakciju s inteligentnijom ženom kada je ona bila s njima licem u lice.

Međutim, u petoj studiji, kada je bila psihički udaljena (u susjednoj prostoriji), nije bilo nikakve razlike u sklonosti muškaraca prema spoju ili interakciji s njom, bez obzira koliko je ona postigla rezultate na testu u odnosu na njih. Zapravo, muškarci koji nikada nisu vidjeli ženu pokazali su blagu sklonost da žele komunicirati sa ženom koja je navodno bila pametnija.

Nalazi su na kraju sažeti na sljedeći način: "Šest studija otkrilo je da su muškarci, kada su procjenjivali psihološki udaljene mete, pokazali veću privlačnost prema ženama koje su pokazale više (u odnosu na manje) inteligencije od njih samih. Nasuprot tome, kada su mete psihološki blizu, muškarci su pokazivali manje privlačnosti prema ženama koje su ih nadmudrile." Dakle, vole li muškarci pametne žene? Znanstveno gledano, ne, i to je poprilično tužna, ali ne i tako iznenađujuća vijest.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.