Topli poljupci i zagrljaji

'Cuffing sezona' nije samo za samce - može pomoći i parovima, evo i kako

Možda si primijetila da dejtanje u ovo predblagdansko vrijeme ima svoju čar. I ne samo to - čak su i dugogodišnji parovi u hladnijem dijelu godine skloniji tražiti nove načine povezivanja. Nije to bez razloga - znanost ima odgovor zašto nam je život u paru zimi privlačniji

profimedia-0296696448.jpg
Foto: Profimedia.hr

Prisjetiš li se najpopularnijih blagdanskih filmova, primjetno je da mnogi u središte stavljaju toplu romantičnu priču, predbožićno dejtanje i susrete ispod imele. Kratki i tmurni dani dosta ljudi 'bace' u sezonsku depresiju - što zbog manje sunčeve svjetlosti što zbog nešto manje druženja naspram ljetnih večeri.

A budući da su aktivnosti na otvorenom ograničene, mnogi samci krajem godine pomisle kako bi bilo lijepo uz sebe imati topli zagrljaj i zajedničko vrijeme pod dekom. Misle da će im dašak romantike ugrijati hladne dane te im zimska idila u paru postane nevjerojatno privlačna.

Image
Ušuškaj se kraj mene!

Znaš li što je 'cuffing sezona'? Potražile smo odgovor stručnjakinje

Još je 2013. studija Patricka i Charlote N Markley pokazala da se dejting aplikacije više koriste u zadnjim mjesecima godine. Otprilike tada se 'skovalo' ime fenomenu traženja (instant) partnera. Tako se u engleskom jeziku razdoblje od sredine listopada do ožujka naziva 'cuffing sezonom' što se može prevesti kao sezona vezivanja.

Image
Foto: Unsplash

''Taj se naziv odnosi na želju osobe da bude u vezi u određenom dijelu godine'', objašnjava psihologinja dr. Betsy Chung za portal Women's Health.

Kad zahladi, dejtanje postaje zanimljivije, no nije to bez razloga. Mračniji dani, hladnije noći, blagdanska sezona, ali i društveni pritisak da s nekim moramo dočekati novu godinu i 'ugrijati se', jednostavno odrade svoje. Ovaj fenomen ima i svoju biološku komponentu - istraživanje provedeno na uzorku od 114 heteroseksualnih muškaraca pokazalo je da su im zimi ženska tijela privlačnija nego ljeti. To se da objasniti 'efektom kontrasta' - što je manje toga vidljivo, to im je, prema istraživanju, uzbudljivije otkriti što se krije ispod debljih odjevnih kombinacija.

No, želja za zimskom romansom - makar ona bila kratkoročna - ne zahvaća samo samce nego i ljude u vezama. Nerijetko se parovi žele dodatno povezati baš uoči Božića, zaručiti se ili na zajedničkom ručku upoznati obitelj druge strane.

Ovo doba godine savršeni su za to jer možete osmisliti svoje rituale zbližavanja ili katkada izaći na dejt kao da ste se jučer upoznali. Upravo to često zna oživjeti 'vatru' u dugogodišnjoj vezi ili braku.

Zajedničko gledanje filma ili pripremanje večere također je nešto za što je zima idealna. Tim zajedničkim trenucima dodatno ćete povezati na emocionalnoj razini. I opcija pred ili postblagdanskog bijega iz grada također je otvorena. Zima, dakle, ne znači da se trebate 'baciti' u zimski san.

Image
Foto: Profimedia.hr

Iako intenzivno traženje partnera tijekom zime ima znanstvena utemeljenja, to ne znači da se i ti trebaš odmah 'baciti' u potragu. Ako si solo i to ti savršeno odgovara, nitko te ne bi trebao uvjeravati da je šetnja ukrašenim gradom ljepša u dvoje. Nekome možda je, dok drugome nije. A ako si pak otvorena za nove romanse, možeš se 'baciti' u potragu i sama vidjeti u kojem će smjeru to ići i koliko će trajati. Na kraju, jedino je važno da si zadovoljna. S ili bez predblagdanske romantike.

I za kraj, ako si sigurna da će vaš odnos trajati kratko i da ne tražiš ništa ozbiljno nego samo partnera za 'grijanje' u hladnim danima, bilo bi u redu da to otpočetka iskomuniciraš - posebice ako ste se spojili na dejting aplikacijama - kako bilo koja strana ne bi imala nerealna očekivanja i ostala razočarana.