Ušuškaj se kraj mene!

Znaš li što je 'cuffing sezona'? Potražile smo odgovor stručnjakinje

Cuffing season anglizam je novijeg datuma. Kao i brojne druge, ni njega ne prevodim, no značio bi sezonu sparivanja, vezanja koja nastupa kada se temperature opasno približe ništici

pexels-taryn-elliott-4488194.jpg
Foto: Pexels

Temprature su sve bliže ništici, mrak pada već poslijepodne, život se preselio u zatvorene prostore i u svijetu dejtanja kreće sezona vezanja, popularno rečeno, naravno anglizmom - cuffing season. Termin je skovan prije desetak godina, Urban dictionary 2010. piše da cuffing season označava "period zime i jeseni kada samci imaju pojačanu potrebu vezati se, za razliku od proljeća i ljeta kada su skloniji aferama".

Image
Ljubavne igre

Sve ima svoje prednosti: Otvorena veza ili monogamija?

Da se ne radi o gluposti i šašavom trendu, pokazalo je istraživanje provedeno u Poljskoj, na sveučilištu u Wroclawu, provedeno 2008. prije, no što je i skovan ovaj termin, a rezultate prenosi The Guardian. Znanstvenici su došli do zaključka da je muškarcima žensko tijelo privlačnije zime, nego ljeti te da im je u zimskom periodu povišena razina testosterona u organizmu. To podupire i činjenica da se u SAD-u najviše djece rađa u lipnju, srpnju i kolovozu. Pitale smo stručnjakinju za muško-ženske odnose i seksualnu terapeutkinju Sanju Tatalović da nam prokomentira što je zapravo cuffing sezona .

Image
Foto: Facebook

"U hladnijim mjesecima, kad smo više upućeni na zatvorene prostore, dom poprima zavodljive, šarmante odlike i postaje top destinacija. Popuštaju društveni amortizeri - izlasci, druženje u prirodi, parkovima, ugostiteljskim terasama, putovanja i događanja koji su tijekom ljeta svraćali pozornost s osjećaja usamljenosti, praznine, emotivne suzdržanosti i stvarali nam toliko potreban šušur koji nam je popunjavao svaku moguću rupu u rasporedu.


Hladni vjetar nam šapće srcu dobro znanu istinu – treba ti netko da te voli. Osnovna ljudska potreba je da voliš i budeš voljena. I tako se dogodi da se na našem kauču nađe neka nova osoba. Idealna za prezimljavanje, topla i meka kao dekica ispod koje se stisnemo dok gledamo omiljenu seriju ili film. Pa ako su nam interesi slični, ako su nam vrijednosti usuglašene, ako su nam senzibiliteti podudarni i ako smo oboje ljudi s integritetom, možda se sezonski rad razvuče i na nekoliko sezona", objašnjava Sanja. Pitamo je kako razlučiti je li riječ samo o sezonskoj potrebi ili je moguća nova ljubav na vidiku?

Image
Foto: Pexels


"Dobar partner ispunit će tvoje kriterije. Dobro je da su kriteriji realistični tj. da ste oboje manje vođeni holivudskim filmovima, a više uvažvanjem i prihvaćanjem. Budi racionalna, ali pritom slušaj svoj unutarnji glas i srce", odgovara Sanja. Ukoliko zaista cuffing season rezultra jednom novom ljubavnom pričom, treba se potruditi da ona preživi ljeto. Pitamo Sanju kako ojačati ljubavnu vezu i izgraditi dobre temelje za dalje? "U partnerstvu dijelimo toliko toga tako da je međuovisnost jedna od glavnih značajki odnosa. Partnerovi postupci, riječi i djela, njegovi stavovi i emocije su nam bitni, utječu na nas, a isto tako i naši na njega. Bitno je u partnerstvu prihvatiti i moći tolerirati ono što se ne može promijeniti te ulagati još više energije u gradivne blokov veze i paralelno rasti. Bitno je pohvaliti svoga partnera, nježno baratati s kritikom, iskazati poštovanje, ljubav i neprestano graditi povezanost i intimnost. Intimnost je doživljaj da smo sa osobom bliski i u odnosu povjerenja te da se partneru možemo predati bez straha da ćemo biti odbačeni. Intimnost je živa stvar koja se međusobno stalno nadograđuje. Ovisi o komunikaciji, seksualnosti, privlačnosti, načinu provođenja vremena, senzibilitetu, smislu za humor, načinu rješavanja konflikata. Ono što narušava intimu su nerealna očekivanja, zahtjevanja, stress, preljub", zaključuje terapeutkinja.

Cuffing season službeno traje od studenog do Valentinova. Sada je prilika za nove početke i lijepe ljubavne priče, samo treba pametno "odigrati". Ne zalijeći se. Pusti da se stvari razvijaju svojim tokom, prepusti se zimskoj čaroliji.