Prijatelji ili ne?

Šest situacija u kojima je u redu ostati prijateljica s bivšim partnerom

Ako se pitaš trebaš li ostati u prijateljskim odnosima s bivšim ili ne, obrati pažnju na ovih šest znakova koji će ti sigurno dati odgovor

prijatelji.jpg
Foto: Pexels

Ostati u prijateljskim odnosima s bivšim ili ne - pitanje je sad. Ovo si pitanje postavljaju mnogi (bivši) parovi i upravo je ono goruća tema rasprava s radikalno različitim mišljenjima. Možda je polovica tvojih prijatelja rekla ne i navela ti nekoliko razloga zašto je to loša ideja, nekolicina njih rekla je da učiniš ono što se tebi čini ispravnim, a sada sastavljaš popis "za i protiv" i ni sama ne znaš što bi.

Image
Put prema ljubavi

10 slatkih signala koji pokazuju da želi puno više od prijateljstva

Naravno, to hoćeš li ostati prijateljica s bivšim ili ne ovisi o mnogim stvarima, a prvenstveno o načinu na koji ste prekinuli. Jeste li se razišli u sporazumno, u prijateljskom tonu, ili je netko nekome slomio srce? Ako je potonje u pitanju, vjerojatno nije dobra ideja da ostanete prijatelji. No, ako među vama više nema osjećaja, ako ti bivši nedostaje kao dobar prijatelj i ako vam nije problem da jedno drugoga vidite s novim partnerima, onda samo naprijed! Evo šest situacija u kojima je okej ostati prijateljica s bivšim.

Nedostaje ti prijateljstvo, a ne seks

Iskreno, ako se još uvijek prisjećaš svih tih lijepih i seksi trenutaka koje si provela sa svojim bivšim, to je sve samo ne recept za zdravo prijateljstvo. I tu nema ništa loše - u redu je ponekad prepustiti se lijepim sjećanjima. Ali ako pokušavaš ostati prijateljica sa svojim bivšim, seks je nešto što ti ne bi smjelo biti prvo u mislima kada pomisliš na njega. Svi znamo za barem jedan par koji je prekinuo, ali još uvijek spavaju zajedno, i iako je to možda uzbudljivo, u velikoj većini slučajeva rezultira ponovnim prekidom - a to nije nešto kroz što želiš ponovno prolaziti.

Image

Više ne razmišljaš o njemu na romantičan način

Romantična privlačnost između vas izblijedjela, s ljubavlju gledate na stara sjećanja, ali među vama nema žudnje. To je situacija u kojoj je u redu da ostanete prijatelji. Naravno, prirodno je da i dalje imaš neke osjećaje prema bivšem nakon prekida, stoga nemoj osjećati krivnju. A ako osjetiš da su ti osjećaji i dalje romantični, platonsko prijateljstvo neće ti pomoći - već vrijeme i odvojenost od njega. Dakle, ni u što ne treba brzati, pa tako ni u prijateljstvo s bivšim.

Image

Veza je završila u normalnim i nimalo kaotičnim uvjetima

Ako želiš prijateljstvo nakon veze, prva stavka je vaš prekid - ako je on bio dovoljno civiliziran, tako da među vama nema čudnih osjećaja i nitko nije povrijeđen, onda je to sigurna zona. I to, naravno, pod pretpostavkom da ste prekinuli jer jednostavno niste funkcionirali kao par, a ne iz nekih ozbiljnijih razloga. Dakle, sve dok veza nije toksična ili direktno opasna, prijateljstvo bi moglo biti opcija i ne bi trebalo biti tako loša ideja.

Image

Oprostili ste jedno drugome sve što vas je povrijedilo

Jeste li obostrano oprostili jedno drugome za sve što vas je ikada povrijedilo u vezi? Ako ne, otvarate Pandorinu kutiju. Za oprost je potrebno vrijeme. Čak su i najdobronamjerniji i emocionalno inteligentni ljudi sposobni povrijediti druge jer, na kraju krajeva, svi smo mi samo ljudi. Dugotrajna ljutnja može otežati vaše platonsko prijateljstvo, pa dobro razmisli o tome jeste li zakopali ratne sjekire prije nego li uroniš u prijateljstvo.

Image

Ideja da on ima novu djevojku ti je sasvim normalna

Zamisli ovo - listaš po društvenim mrežama i odjednom uočiš fotografiju svog bivšeg s njegovom novom djevojkom. Osjećaš li se u tom trenutku smireno i sretno zbog njih, ili ti je srce počelo lupati i osjećaš se pomalo tužno? Ta tjelesna reakcija reći će ti točno ono što trebaš znati. Ako vidiš bivšeg s novom djevojkom i odjednom izgubiš volju za svime, to je znak da nisi spremna za prijateljstvo. No, zapamti - vrijeme liječi sve.

Image

Prošlo je dovoljno vremena i oboje se osjećate spokojno

Prelazak na prijateljstvo odmah nakon prekida je kao da kuhaš tjesteninu dvije minute i očekuješ da će biti gotova - preambiciozno. Odvojiti vrijeme za sebe nakon prekida najzdravija je odluka jer će ti vrijeme pomoći da se riješiš svih teških osjećaja, a vaše prijateljstvo će, nakon što prođe dovoljno vremena i nakon što oboje budete u redu sa svime, biti i više nego izvedivo.

Image