Opasno ponašanje

Ovi znakovi (jasno) pokazuju da te partner želi kontrolirati

Ako se osjećaš kao da imaš sve manje slobode te uvijek u svemu moraš udovoljavati njegovim željama, moguće je da te partner želi imati po kontrolom

pexels-mikhail-nilov-6964104.jpeg
Foto: Pexels

Svaka zdrava i kvalitetna veza temelji se na otvorenoj i iskrenoj komunikaciji i kompromisima. Nekad popusti jedan partner, nekad drugi. Ako se u odnosu uvijek udovoljava samo željama jedne strane, to upućuje na toksičan odnos.

Image
Jeste li na pravom putu?

Kako prepoznati zdrav i kvalitetan odnos? Po ovim znakovima

Nažalost, mnogo je osoba koje vole kontrolirati sve oko sebe pa tako i one s kojima su u vezi ili braku. U početku, takvo će ti kontrolirajuće ponašanje možda biti simpatično, no s vremenom može postati naporno pa čak i opasno. Upravo iz tog razloga, važno je na vrijeme prepoznati određene 'znakove upozorenja' koji upućuju na to da te partner u vezi pokušava kontrolirati.

Takvo ponašanje u odnosu često zanemarujemo, a razlozi za to su brojni:

  • Navikli smo na takvo ponašanje
  • Mislimo da je to normalno
  • Ne želimo si priznati da smo u vezi s takvom osobom
  • Bojimo se prekinuti odnos

Važno je istaknuti da partner koji kontrolira ponekad uopće ne shvaća da to radi. Često je teško prepoznati takvo ponašanje, osobito ako je riječ o osobi koja je ujedno i vrsni manipulator. Takvo ponašanje u vezi nije normalno niti prihvatljivo.

Pet najčešćih znakova prema kojima ćeš prepoznati da si u vezi s partnerom koji te kontrolira otkrivamo u nastavku.

Stalno te kritizira

Nevine primjedbe ili šale su normalan dio svakog odnosa, no stalne kritike sugeriraju da postoji veći problem. Ako te partner neprestano kritizira, ističe tvoje pogreške ili omalovažava sve tvoje odluke, to je zapravo indirektan način kojim pokušava kontrolirati tvoje ponašanje.

Image
Foto: Unsplash

Zadire ti u privatnost

Bez obzira na to koliko ste bliski, privatnost u odnosu je ključna. Kada netko počne nadzirati svog partnera u svemu što radi, vrlo je očito da se radi o kontrolirajućem ponašanju. Ako te stalno detaljno ispituje o svemu što si radila, s kim si bila, o čemu si razgovarala s prijateljicama, provjerava tvoje privatne poruke ili želi stalno biti uz tebe, to su sve znakovi da te želi imati pod kontrolom.

Image
Foto: Unsplash

Potreba za intervencijom

Partner koji kontrolira uvijek osjeća 'potrebu za intervencijom' kako bi spriječio da se dogodi ono najgore (po njegovu mišljenju). Ako ništa ne možeš napraviti bez njegove prisutnosti ili njegovog utjecaja na donošenje konačne odluke, to je samo još jedan od znakova da pokušava kontrolirati tvoje ponašanje, kao i sve tvoje odluke. Takve osobe žele imati kontrolu čak i kad je riječ o nebitnim stvarima, kao što su odabir odjevne kombinacije ili obroka.

Image
Foto: Unsplash

Uvijek sve mora biti po njegovom

Kada nije točno onako kako on želi, dolazi do konflikta i drame. Zvuči poznato? Možda si u vezi s partnerom koji te kontrolira. Ako se uznemiri svaki put kada ne pristaneš na ono što on želi ili se ne slažeš s nekim njegovim odlukama, vrlo je vjerojatno da želi imati sve pod kontrolom. Teško je biti u vezi s osobom koja ne poštuje tuđe želje, potrebe i razmišljanja. Ako je uvijek sve po njegovom, zapitaj se ima li uopće smisla biti u takvom odnosu.

Image
Foto: Pexels

Nikad ne želi priznati da je kriv

Partner koji kontrolira uvijek je u pravu. Čak i kada je kriv, on to nikada neće priznati. Ako ga okriviš, zasigurno će se uzrujati i neće priznati da je pogriješio. Takav partner gotovo nikada ne pristaje na kompromis jer uvijek sve mora biti baš onako kako on želi.

Image
Foto: Pexels