Jeste li na pravom putu?

Kako prepoznati zdrav i kvalitetan odnos? Po ovim znakovima

U zdravom i zrelom odnosu oba su partnera spremna ulagati svoj trud, energiju i vrijeme kako bi veza funkcionirala

candice-picard-vLENm-coX5Y-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Svaki odnos prolazi kroz određene faze, raste i razvija se. No kako prepoznati jesmo li u zdravom i kvalitetnom odnosu?

Image

'Ti, a ne ja': Greške koje radiš kad se svađaš s partnerom i kako ih izbjeći

Naime, postoje određeni znakovi i karakteristike, kao i obrasci ponašanja koji su prisutni u zdravim i zrelim vezama. Kako bi veza bila uspješna, i ti i tvoj partner trebate biti spremni na ozbiljan odnos jer u protivnom sve može otići u krivom smjeru. U zdravom i zrelom odnosu,  oba su partnera spremna ulagati svoj trud, energiju i vrijeme kako bi veza funkcionirala.  

Image
Foto: Unsplash

Ako ste već neko vrijeme zajedno, a nisi sigurna jeste li na pravom putu, u nastavku ti otkrivamo neke od znakova koji pokazuju da veza ima potencijala.

Vaši životni ciljevi su usklađeni

Kako bi veza uopće imala potencijala, partneri bi trebali dijeliti slične životne vrijednosti i slagati se oko važnih pitanja poput odluke o tome hoće li imati djecu ili ne. Kada s nekim planiramo provesti život, takve su stvari vrlo važne. Pitanja o braku, djeci, financijama i svim drugim važnim temama treba razjasniti već na samom početku odnosa. Ako ti i tvoj partner ne dijelite isto razmišljanje, teško da će vaš odnos uspjeti.

Image
Foto: Unsplash

Znate se svađati na zdrav način

Svađe i konflikti dio su svih, pa i onih najboljih odnosa. Normalno je da će postojati situacije u kojima ti i tvoj partner nećete imati jednake stavove. No način na koji se svađate i iznosite argumente vrlo je važan. Ako znate saslušati jedno drugo i mirno iznijeti vlastite stavove, to je vrlo pozitivan znak. S druge strane, u nezdravim i nezrelim odnosima češće će biti dramatičnih svađa, praćenih uvredama, vikanjem i suzama.

Image
Foto: Pexels

Nemate tajni kad je riječ o financijama

Kad je riječ o zajedničkim financijama, situacija je kod svakog para drugačija, no u zrelim vezama oba partnera upućena su u financijsko stanje onog drugog. Bez obzira na to dijelite li financije ili ne, trebala bi biti upoznata s prihodima, ali i troškovima svog partnera. Isto vrijedi i obrnuto. U pravilu, u zreloj vezi između partnera ne postoje tajne kad je riječ o financijama, a sve važne financijske odluke donose se zajednički.

Image
Foto: Pexels

Svatko ima svoje hobije

Važno je razumjeti da kvalitetan odnos čine dvije osobe i pogrešna je pretpostavka da bi one trebale biti 'kao jedno'. Svaka osoba u vezi ima neke svoje ciljeve, hobije i stvari koje voli. Imaš li hobije i aktivnosti koji ne uključuju tvog partnera, to je samo potvrda da si posvećena i drugim aspektima svog života, a to je ključno za održavanje stabilne veze.

Image
Foto: Unsplash

Osjećaš stabilnost i sigurnost u odnosu

Na početku veze često osjećamo zabrinutost jer nismo sigurni ima li taj odnos budućnost i jesmo li uopće s pravom osobom. U zreloj vezi, odnos između partnera mnogo je stabilniji pa nema mjesta sumnjama. Čak i kada se svađate, u odnosu postoji sigurnost i ne osjećaš neprestani strah od prekida.

Image
Foto: Unsplash

Podržavate jedno drugo u karijeri

Važno je da partneri podržavaju jedno drugo kad je riječ o važnim životnim ciljevima, osobito u karijeri. Imati podršku svog partnera prilikom donošenja važnih životnih odluka, poput onih o promjeni posla ili pak o dodatnoj edukaciji, od izuzetne je važnosti. Kada si u zrelom odnosu, stalo ti je do toga da partner ima posao koji ga ispunjava.

Image
Foto: Unsplash

Dijelite kućanske poslove

Ravnopravna podjela kućanskih poslova još je jedan u nizu znakova koji potvrđuju da je riječ o zdravoj i zreloj vezi. Ako živite zajedno i oboje ste zaposleni, partner bi ti trebao pomagati prilikom obavljanja raznih kućanskih poslova kao što su pranje posuđa ili usisavanje. To je znak da mu je stalo do vašeg odnosa i tvog vremena, kao i do doma kojeg ste zajedno stvorili.

Image
Foto: Unsplash

Otvoreno razgovarate o seksu

Otvorena i iskrena komunikacija dio je svakog zdravog odnosa. Seksualni život važna je stavka u svakoj vezi i o tome bi trebala moći otvoreno razgovarati sa svojim partnerom, bez osjećaja nekakve neugodnosti. U zdravoj vezi oba se partnera trude zadovoljiti jedno drugo kad je riječ o intimnim odnosima.

Image
Foto: Unsplash

Kada ste zajedno, sve se čini lakše

Veze koje se temelje na strasti, drami i neizvjesnosti možda jesu uzbudljive, no nikako ne i zrele. Nakon nekog vremena, svi želimo osjetiti onu sigurnost i 'lakoću postojanja' kada smo s osobom do koje nam je stalo. Kada iz dana u dan osjećaš zadovoljstvo, pokazuješ svom partneru da ga voliš i primaš tu ljubav zauzvrat, to je znak da si u ozbiljnoj i zreloj vezi koja je izgrađena da traje.

Image
Foto: Unsplash