Otkrivaju stručnjaci za seks

Pomirbeni seks može imati iscjeljujuće djelovanje, no važno je slijediti ova 4 pravila

Kako seksualni terapeuti pojašnjavaju, pomirbeni seks način je održavanja intime i povezanosti unatoč neslaganju koje je možda prisutno između partnera

pexels-asad-photo-maldives-1024960.jpg
Foto: Pexels

Najbolji dio svađe s partnerom je, prema mišljenju mnogih, ono što dolazi poslije, a kod mnogih parova to je strastveni pomirbeni seks koji ima gotovo iscjeljujuće djelovanje. Seks nakon svađe uobičajeni je način rješavanja sukoba, ističu seksolozi, no pritom je dobro na umu imati određene stvari.

Image
Može bolje

Izbjegni ih: 7 najčešćih pogrešaka koje velika većina radi u seksu

Iako pomirbeni seks može pomoći izgladiti nesuglasice i ima svojih prednosti, on ipak nije način za rješavanje ozbiljnih problema koji mogu biti prisutni u odnosu.

Kako seksualni terapeuti pojašnjavaju, pomirbeni seks način je održavanja intime i povezanosti unatoč neslaganju koje je možda prisutno između partnera. Međutim, prije nego što uskočite u krevet nakon žestoke svađe, važno je slijediti nekoliko 'zlatnih pravila', tvrde stručnjakinje za seksualne odnose, Jane Greer i Kat Van Kirk.

Ljutnju ostavite izvan spavaće sobe

Pomirbeni seks ne bi se trebao dogoditi samo iz inata, a ljutnja se ne smije nositi u spavaću sobu, upozoravaju stručnjaci. U protivnom, to bi vam se moglo obiti u glavu. Umjesto toga, naučite usmjeriti svoju ljutnju i frustracije prema strasti jer, na kraju krajeva, sve to je samo energija. Pomirbeni seks može imati iscjeljujuće djelovanje, ali samo ako mu to dopustite. Prepustite se ranjivosti i emocijama. Pomirbeni seksualni odnos može biti malo strastveniji ili agresivniji od vašeg uobičajenog seksa i to je sasvim u redu. Dobro je riješiti se negativnih emocija kroz vođenje ljubavi.

Image
Foto: Pexels

Pomirbeni seks neće riješiti sve vaše probleme

Iako pomirbeni seks ima svojih prednosti i može nam pomoći da se oslobodimo napetosti i tenzija, on ipak nije način za rješavanje ozbiljnih problema koji su možda prisutni u odnosu. Pomirbeni seks više je kao pauza usred svađe, kako biste lakše mogli doći do rješenja za ono što vas muči. Ponekad, pomirbeni seks omogućava partnerima da prihvate kako se oko nečega ne slažu.

Image
Foto: Pexels

Pomirbeni seks ne bi trebao biti jedini seks

Povremeno je dobro imati ovakvu vrstu seksa jer je uzbudljiv i strastven, no to ipak ne bi trebala biti jedina vrsta seksa koja je prisutna u odnosu. Neki parovi na taj način razvijaju jedan disfunkcionalni obrazac prema kojemu neprestano imaju potrebu za svađom samo radi održavanja strasti. Ako je to jedina vrsta seksa u odnosu, možda biste trebali sagledati svoju vezu kao cjelinu, upozoravaju stručnjaci. Nadalje, nemoj nikada prisiljavati partnera na pomirbeni seks ako to za njega nema iscjeljujući učinak. Poštuj njegove potrebe i emocije.

Image
Foto: Pexels

Može vam pomoći da oprostite jedno drugom

Pomirbeni seks može se koristiti kao 'sredstvo' za iscjeljenje boli na jednak način kao što to činite prilikom otvorene i iskrene komunikacije. Ipak, nemojte zanemarivati moć iskrenog razgovora. Seks i doživljavanje seksualnog zadovoljstva može vam pomoći da se riješite napetosti nakon svađe i da se ponovno povežete jedno s drugim. Tjelesna intimnost umiruje naš živčani sustav te nam pomaže da pretvorimo svađu u jedan mnogo pozitivniji način komuniciranja s partnerom, zaključuju stručnjaci.

Image
Foto: Pexels