Normalna funkcija kože

Crne točkice na licu nisu uvijek miteseri. Evo što mogu biti i kako ih umanjiti

Primjećuješ crne točkice na nosu ili obrazima? To nisu nužno miteseri nego sebacealne nakupine

pexels-polina-kovaleva-5927859.jpg
Foto: Pexels

Imati zdravu i njegovanu kožu postala je glavna opsesija mnogih žena, ali i muškaraca. Beauty pokret na društvenim mrežama, ali i industrija uporno nas uvjerava da naše lice treba biti glatko kao bebina guza, bez ijedne nepravilnosti. Istina je da je naša koža vrlo kompleksan sustav i da će rijetko biti tako čista.

Image

Reci zbogom tvrdoglavim miteserima uz pomoć ovih maski za lice

Mnoge od nas muku muče s crnim točkicama koje se uglavnom pojavljuju na nosu, obrazima, bradi i između obrva. Iako smo uvjerene da se radi o upornim miteserima, to su zapravo neizbježne proširene pore koje sadrže mješavinu sebuma, keratinocita i zaostalih nečistoća koje, ako smo dovoljno uporne u stiskanju, izlaze iz pora u obliku malih crvića ili niti. Te niti zovu se sebacealne nakupine i zapravo su znak normalne funkcije kože.

Miteseri nastaju zbog začepljenja folikula dlake sebumom, mrtvim stanicama kože i drugim nečistoćama koje u dodiru sa zrakom oksidiraju i postaju crne. Dok su miteseri blagi oblik akni koji se pod prstima može osjetiti kao male grbice, sebacealne nakupine ne osjete se na dodir i nisu toliko upečatljive. Miteseri mogu izazvati upalni proces i veće akne dok se sebacealne nakupine neće upaliti ako po njima ne prčkamo i ne istiskujemo ih.

Šanse su velike da nakupine primjećuješ samo ti i nitko drugi oko tebe, no ako ih se želiš riješiti postoji način. Kada kažemo riješiti mislimo staviti pod kontrolu jer ih nikada ne možemo u potpunosti ukloniti. Zapamti, one su znak normalne funkcije kože i bez proizvodnje sebuma imala bi puno više problema od sitnih tamnih točkica na licu.

Jedini način kako se obračunati sa sebacealnim nakupinama je redoviti piling kože. Uklanjanje viška sebuma najbolje je i najpraktičnije raditi kemijskim pilingom pomoću AHA i BHA kiselina. Takve pilinge možemo pronaći u svakoj drogeriji i nisu vrlo skupi. Drugi način je fizički piling proizvodima na bazi šećera ili drugih sitnih kristalića, no takav piling može ostaviti mikrooštećenja na koži i uzrokovati još više problema.

Također je važno i promijeniti svoj stav prema vlastitoj koži. Jednom kada shvatiš da je većina djevojaka i žena na društvenim mrežama zapravo prekrivena s nekoliko slojeva šminke i filtera, drugačije ćeš se odnositi prema svojim porama i na kraju sebacealnim nakupinama. Zato prestani čeprkati po svojim porama, njeguj ih kemijskim pilingom i hranjivim kremama i vidjet ćeš koliko ćeš se bolje osjećati u svojoj koži. Prava koža nije glatka kao svila nego ima razne teksture koje nas čine posebnima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.