NJEGA KOŽE

Što je niacinamid i zašto je toliko popularan u njezi kože?

Niacinamid je svestrani sastojak koji odgovara svim tipovima kože. Donosimo vodič o tome što je, kako ga koristiti i koje su njegove prednosti, a izdvojili smo i najbolje niacinamid serume

niacinamid
Foto: Shutterstock

U posljednje vrijeme kao jedan od najpopularnijih sastojaka istaknuo se niacinamid. Beauty industrija izuzetno je napredovala, a u svijetu kozmetičkih proizvoda svako se malo pojavljuju neki novi hit sastojci koji privlače pažnju dermatologa i beauty entuzijasta.

Image
VOLE IH I DERMATOLOZI

Za sjajnu i zdravu kožu: 7 odličnih seruma s hijaluronskom kiselinom

Iako sama riječ niacinamid na prvu možda zvuči pomalo komplicirano, ustvari je riječ o obliku vitamina B3. Dokazano je da ovaj sastojak može pomoći kod brojnih kožnih problema stoga i ne čudi zašto privlači toliko pažnje.

Više o tome na koji način niacinamid djeluje na kožu, kako ga uklopiti u svoju beauty rutinu i koji su proizvodi najbolji izbor za kožu otkrivamo u nastavku.

Što je niacinamid i u čemu pomaže?

Kao što smo već spomenuli na početku, niacinamid pripada skupini vitmina B3 (niacin) koji je topiv u vodi te koji doprinosi zdravlju naše kože na više načina. Ovaj svestrani sastojak igra važnu ulogu u raznim procesima koji se odvijaju unutar našeg tijela, a ima i antioksidativni učinak što znači da neutralizira djelovanje slobodnih radikala i na taj način štiti stanice od oštećenja.  Uz sve to, niacinamid ima i protuupalno djelovanje, regulira sebum i potiče regeneraciju kože.

Prirodni izvori niacinamida:

 • Meso - Piletina, govedina, i riba poput tune i lososa su dobri izvori niacinamida.
 • Žitarice i mahunarke - Integralne žitarice kao što su smeđa riža, ječam, heljda te razne vrste mahunarki poput leće i graha sadrže niacinamid.
 • Povrće - Gljive, avokado, šparoge, špinat i krumpir također su izvori niacinamida.
 • Voće - Banane, grožđe, jagode, maline i citrusi kao što su naranče i limuni sadrže niacinamid.
 • Mliječni proizvodi - Mlijeko i mliječni proizvodi poput jogurta također su dobri izvori niacinamida.

Brojni benefiti korištenja niacinamida:

 • Regulacija proizvodnje sebuma - Niacinamid pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma u koži, što može pomoći u smanjenju masnoće kože i sprječavanju pojave akni.
 • Jačanje kožne barijere - Niacinamida pomaže u jačanju vanjske barijere kože, čineći je otpornijom na gubitak vlage i vanjske iritacije. To može pomoći u smanjenju osjetljivosti kože.
 • Ublažavanje crvenila i upala - Niacinamid ima antiupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju crvenila i iritacije kože, što je posebno korisno za osjetljivu kožu sklonu crvenilu.
 • Minimiziranje hiperpigmentacije - Redovita upotreba niacinamida može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije i tamnih mrlja na koži, čineći ten ujednačenijim.
 • Antioksidativna zaštita - Djeluje kao antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od štetnih slobodnih radikala iz okoliša, što može usporiti proces starenja kože.
 • Poboljšanje teksture kože - Niacinamid može pomoći u poboljšanju teksture kože, čineći je glatkom i mekanom.
 • Podrška zdravlju kože - Ovaj vitamin može podržati opću zdravu funkciju kože, uključujući i poticanje sinteze kolagena, što je ključno za održavanje elastičnosti i čvrstoće kože.
 • Kompatibilnost s drugim sastojcima - Niacinamid je vrlo stabilan sastojak koji se dobro kombinira s drugim sastojcima u rutini njege kože, kao što su retinoidi, antioksidansi i hidratanti.

Kako koristiti niacinamid?

Niacinamid je snažan vitamin za kožu i odgovara gotovo svim tipovima kože, a posebno masnoj i osjetljivoj koži. Dokazano je da podržava prirodnu zaštitnu funkciju kože, smanjuje vidljivost pora i pomaže koži kod očuvanja vlage. Na kožu djeluje umirujuće, a može se koristiti i u borbi protiv prištića, raznih oštećenja kože, pigmentacijskih mrlja te crvenila kože. Prema tome, proizvodi koji sadrže niacinamid mogu poboljšati ten kože, smanjiti vidljivost mrlja i bora.

Ovaj se aktivni sastojak vrlo jednostavno može uključiti u svaku beauty rutinu. Bilo da imaš problema s proširenim porama, dehidriranom ili masnom kožom, nepravilnostima ili borama, proizvodi s niacinamidom sjajan su izbor.

 • Odabir proizvoda - Niacinamid je dostupan u različitim oblicima, kao što su serumi, kreme ili losioni. Odaberite proizvod koji vam najviše odgovara, ovisno o vašim potrebama i tipu kože.
 • Pravilna primjena - Niacinamid se može koristiti kao dio vaše dnevne ili noćne rutine njege kože. Obično se nanosi nakon čišćenja lica i toniranja, a prije hidratantne kreme.
 • Količina - Niacinamid se obično koristi u malim količinama. Dovoljno je nanijeti nekoliko kapi seruma ili manju količinu kreme na lice.
 • Rutina njege kože - Može se koristiti i u kombinaciji s drugim sastojcima za njegu kože poput hijaluronske kiseline, vitamina C ili retinola. Pazite da pratite upute proizvođača i ne kombinirajte ga s proizvodima koji nisu kompatibilni.
 • Redovita uporaba - Za najbolje rezultate, niacinamid se preporučuje koristiti svakodnevno kao dio kontinuirane rutine njege kože.
 • Praćenje reakcija - Iako je niacinamid općenito dobro podnošljiv, uvijek pratite reakciju vaše kože. Ako primijetite iritaciju, crvenilo ili druge neželjene reakcije, prekinite upotrebu i posavjetujte se s dermatologom.
 • Dugoročne koristi - Niacinamid može pomoći u poboljšanju teksture kože, smanjenju hiperpigmentacije, regulaciji proizvodnje sebuma te općenito učvršćivanju i jačanju kože.

Za protuupalno i antioksidativno djelovanje, niacinamid je najbolje koristiti ujutro, kažu dermatolozi. Ako pak te muče pigmentacijske mrlje, dermatolozi savjetuju nanošenje seruma s niacinamidom navečer.

Najbolji niacinamid serumi

Smatra se da su upravo serumi s niacinamidom najbolji izbor, osobito kod rješavanja određenih kožnih problema kao što su akne, proširene pore, pigmentacijske mrlje ili dehidrirana koža. U nastavku smo izdvojile top pet niacinamid seruma koje preporučuju i brojni dermatolozi, a koji će se odlično uklopiti u svačiju beauty rutinu.

Image

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Serum - 7,49 €

Image

Paula’s Choice Clinical 20% Niacinamide Treatment – 59 €

Image

La Roche-Posay Mela B3 SERUM Intenzivni koncentrat protiv tamnih mrlja i njihovog ponovnog pojavljivanja - 48,75 €

Image

Skintegra Infrared Serum - 22,43 €

Image

Kiehl's Ultra Pure High-Potency Serum 5.0% Niacinamide - 38 €

Niacinamid se dobro otapa u vodi te se može pronaći u raznim kozmetičkim proizvodima na bazi vode kao što su serumi, kreme, tonici i emulzije. Za kožu se smatra podnošljivim u koncentracijama do 10%, no dermatolozi ističu da i manje koncetracije mogu pozitivno djelovati na kožu. Primjerice, 2%-tni niacinamid ima antioksidativno djelovanje i hidratizira kožu. Proizvodi koji sadrže više od 2% mogu smanjiti upale, proizvodnju sebuma te općenito poboljšati tonus kože.

Za najbolji učinak, niacinamid se u kozmetičkim proizvodima najčešće kombinira s drugim njegujućim sastojcima koji umirujuće djeluju na kožu.

Iskustva korištenja niacinamida

Brojna su istraživanja potvrdila kako niacinamid uistinu blagotvorno djeluje na sve tipove kože. Jedno istraživanje iz 2006. godine, koje je objavljeno objavljeno u Journal of Cosmetic and Laser Therapy, sugerira kako niacinamid može smanjiti proizvodnju sebuma, što je osobito korisno za osobe koje se bore s aknama i masnom kožom.

Nadalje, iskustva pokazuju da je niacinamid dobar izbor i za osjetljivu kožu jer nije agresivan i ne iritira kožu, za razliku od nekih drugih sastojaka kao što su salicilna kiselina ili pak retinol. Neka su istraživanja pokazala i kako nanošenje niacinamida prije retinola može povećati toleranciju kože.

Prema tome, prednosti ovog sastojka su višestruke. Osim što smanjuje proizvodnju sebuma i pomaže kod akni, niacinamid štiti kožu od oštećenja, sprečava gubitak vlage te na taj način doprinosi i ljepšem i zdravijem izgledu kože. Može pomoći čak i kod mrlja, crvenila, raznih oštećenja i bora, a smanjuje i suhoću te svrbež kože.

Image
Foto: Pexels