Saveznik zdrave kože

Ananas u službi ljepote: Znaš li zašto koža obožava ovo tropsko voće?

Redovito pijenje, jedenje i lokalna primjena ananasa snažan je i provjeren način za postizanje zdrave i blistave kože. Provjeri najveće prednosti ovog tropskog voća

pexels-aleksandar-pasaric-2964834.jpg
Foto: Pexels

Ananas je mnogo više od sastojka u tropskom koktelu: ovo slatko-kiselkasto voće također je prepuno moćnih sastojaka poput vitamina C, antioksidansa i bromelaina - u suštini, svega onoga što ti je potrebno za sjajnu i zdravu kožu.

Image

Slatki ananas možeš koristiti kao desert, ali i kao lijek

Naravno, budimo realne, grickanje nekoliko kriški ananasa neće čarobno usavršiti tvoje pore. Znanost kaže da ananas njeguje našu kožu, no morala bi ga konzumirati jako puno da bi primijetila neka velika poboljšanja.

shimmer fallback

Ipak, neupitno je da je ananas jedan od najukusnijih načina za postizanje zdravog sjaja, stoga za najbolje rezultate dosljedno uživaj u ananasu uz drugu hranu koja jednako dobro djeluje na tvoju kožu, a neke od najvećih prednosti ananasa provjeri u nastavku.

Može smiriti upalu

Upala = crvenilo, otekline i iritacija. Sve u svemu, nije sjajna vijest za tvoje lice. Međutim, istraživanja pokazuju da ananas ima prirodna protuupalna svojstva. Reci 'zbogom' rumenim nosovima, ispucalim obrazima i dosadnim crvenim prištićima.

shimmer fallback

Može pomoći ublažiti kožne bolesti

Tajno oružje ananasa je bromelain, snažan enzim koji se nalazi u stabljici. Stručnjaci tvrde da može ublažiti mnoge zdravstvene probleme od sinusitisa do astme, pa da se čak može i boriti protiv određenih kožnih bolesti.

U jednoj studiji na osam osoba s pityriasis lichenoides chronica (PLC), kroničnom kožnom bolešću, oni koji su uzimali bromelain dnevno tijekom tri mjeseca uspjeli su čak u potpunosti poništiti svoje stanje.

Može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala

Slobodni radikali prirodni su metabolički nusprodukti svakodnevne obrade tvog tijela. No kad njihov broj neprestano raste, ti slobodni radikali uzrokuju oksidacijski stres koji te čini ranjivom na bolesti.

Tu dolazi ananas pun antioksidansima, bogat bromelainom i vitaminom C koji će ti pomoći u borbi protiv slobodnih radikala te u sprječavanju oštećenja kože i bolesti.

shimmer fallback

Može potaknuti proizvodnju kolagena

Ananas nudi puno više od moćnog bromelaina. Šalica puna komadića ananasa sadrži 79 miligrama vitamina C koji hrani kožu - to je 88 posto preporučene dnevne vrijednosti.

Većina ljudi zna da je vitamin C odličan za potporu imunološkom sustavu, ali da, odličan je i za tvoju kožu. Znanost kaže da pomaže u promicanju proizvodnje kolagena, što kožu čini glatkom i elastičnom.

Bori se protiv preranog starenja

Sjećaš li se onog oksidativnog stresa? Pa, stanice pod stresom mogu dovesti do prijevremenih bora. Ananas (posebno vitamin C i bromelain) preplavljuje tvoje tijelo antioksidansima koji pomažu u borbi protiv takve vrste štete.

shimmer fallback

Podržava procese zacjeljivanja rana

Do sada znaš da su ananasi puni vitamina C koji igra značajnu ulogu u regeneraciji stanica kože. Iako rane neće zacijeliti samo snagom vitamina C, jedenje ananasa može pomoći u prirodnom zacjeljivanju rana i obnavljanju stanica.

Pomaže spriječiti hiperpigmentaciju

Istraživanje nam pokazuje da zdrava razina vitamina C pomaže da tvoja boja kože izgleda ujednačenije. To je sjajna vijest za ljude koji se bore s hiperpigmentacijom zbog akni ili izlaganja suncu.

shimmer fallback

Može štititi od UV oštećenja

Kad smo već kod izlaganja suncu, čini se da vitamin C igra važnu ulogu u zaštiti tvojih stanica od UV zraka (poznatih i kao ultraljubičasto zračenje). Previše izlaganja UV zračenju može oštetiti kožu. Opekotine ćeš primijetiti ako se previše sunčaš, ali dugotrajna prekomjerna izloženost suncu može dovesti do raka kože.

Kako vitamin C pomaže? Istraživači još nisu sasvim sigurni. No, antioksidativno djelovanje vitamina i podrška imunološkom sustavu vjerojatno imaju neke veze s tim.

Može pomoći u liječenju opeklina

Starija istraživanja sugeriraju da bi bromelain u ananasu mogao pomoći u bržem zacjeljivanju teških opeklina, ali potrebno je više istraživanja kako bi se razumjeli njegovi dugoročni učinci. Tekuće studije lokalnog liječenja obećavaju, ali nemoj pokušavati popraviti tešku opeklinu kod kuće. Odmah se obrati liječniku ako su u pitanju ozbiljnije opekline.

shimmer fallback

Može pomoći spriječiti izbijanje prištića

Bilo je vrlo malo istraživanja koja mogu izravno povezati ananas sa smanjenjem prištića. No početne studije obećavaju. Jedna studija otkrila je da bi umivanje lica bromelainom moglo 'zgnječiti' bakterije koje izazivaju akne. Druga nedavna studija o umivanju lica bromelainom sugerira da enzim djeluje protiv nekoliko vrsta bakterija koje su uobičajene kod zuba i infekcija kože.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.