403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Zdravlje
Zdravlje

Slatki ananas možeš koristiti kao desert, ali i kao lijek

Slatki ananas možeš koristiti kao desert, ali i kao lijek
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Zbog visokog udjela bromelina ananas ima mnoga ljekovita svojstva, te se u Južnoj Americi već stoljećima koristi kao lijek

Ananas je u Europu stigao Južne Amerike, a donio ga je Kolumbo sa svojih putovanja. Tada je bio ekstravagantna hrana posluživana samo na svečanim plemićkim zabavama, a do danas se pretvorio u uobičajeno voće dostupno na svakom uglu. U središnjoj i južnoj Americi, ananas nije cijenjen samo zbog svog slatkog okusa, već je stoljećima korišten kao lijek protiv probavnih smetnji i upala. Ananas je zaista vrlo zdrav i ima bogatu nutritivnu vrijednost. Nutritivna vrijednost Ananas sadrži vitamin A, vitamin B-6 i vitamin C. Osim toga, sadrži i većinu važnih minerala poput magnezija, mangana, kalcija, kalija i željeza, a sadrži i vrijedan beta-karoten te antioksidanse. Iako ananas sadrži manji udio ovih nutrijenata nego dosta drugog voća, ipak se izdvaja po bogatstvu jednog dragocjenog sastojka – bromelina. Zdravstvene dobrobiti ananasa Zbog bogatstva bromelinom ananas je već stoljećima popularan lijek u srednjoj i južnoj Americi. Bromelin je enzim koji ima sposobnost razgradnje proteina i bjelančevina. On je djelotvoran kod upala povezanih s infekcijama i ozljedama, a za njega je dokazana i visoka učinkovitost protiv celulita.  Zbog ovog sastojka, ananas može umanjiti rizike od dijabetesa, srčanih bolesti i opće smrtnosti. On je dobar za zdravu kosu, povećava energiju i utječe na smanjivanje tjelesne težine. Može čak pomoći i u smanjivanju visokog krvnog tlaka a pomaže i u borbi protiv slobodnih radikala poveznih s razvojem raka. Bromelin također pomaže u probavnim procesima zbog čega je odličan za zdravu probavu, a na taj bi način mogao pomoći i u mršavljenju. On također smanjuje i upalne procese citokina, stanica koje su zadužene za zdravi imunitet, a njihove upale mogu oštetiti probavni trakt. U kulinarstvu Ananas je poznat po tome da se može koristiti u slatkim jelima, što je i tradicija u zemljama odakle potječe. Tamo se jede uz pečenke, u salatama, pa čak i uz morska jela. U Aziji su poznati slatko-kiseli umaci od ananasa koji se također koriste uz slana jela. A ako ti ove kombinacije nisu baš drage, uvijek ga možeš jesti samog ili kao voćnu salatu. Dodaj ga u jogurt ili žitne pahuljice za zdravi doručak, ili ga koristi u desertima. Ananas je poznat po tome da sadrži alergene koji  kod velikog broja ludi izazivanju blagi svrbež u usnoj šupljini. Ako si među tom skupinom, ananas uvijek možeš termički obraditi u tavi ili pećnici jer tako umanjuješ djelovanje alergena.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx