Sretan rođendan!

Sofia Coppola: Redateljica, modna ikona i uzor ženama diljem svijeta

Jedna od najvećih redateljica u povijesti svakako je Sofia Coppola, žena čijem se stilu, filmovima i životnoj priči itekako divimo. S obzirom da danas slavi svoj 50. rođendan, odlučili smo se prisjetiti njezine inspirativne priče od kćeri slavnog redatelja do filmske vizionarke

BeFunky-collage.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Filmska redateljica Sofia Coppola jedna je od slavnih žena kojima se doista imamo puno razloga diviti - iznimno je uspješna u svom poslu, ne prate je skandali ni tračevi, fura odličan modni stil, a uz sve to je i dalje skromna. Danas ova iznimno talentirana žena slavi svoj rođendan, a mi smo se tim povodom odlučile prisjetiti svih razloga zbog kojih joj se divimo.

Prvo i najvažnije, Sofia je vrsna redateljica i oskarovka koja je svojim radom i predanošću dokazala kako nije samo kći svog slavnog oca, već filmska vizionarka koja je u svijet show businessa i režije unijela prijeko potreban ženski pogled na svijet. Naime, među mnogim poznatim holivudskim redateljskim imenima rijetko se pojavi koje žensko. To je muški svijet u čije se redove tek najotpornije, najsnažnije i najdarovitije žene uspiju probiti, a jedna od takvih definitivno je Sofia.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Ova američka scenaristica, producentica i redateljica od malena je bila izložena glamuru i svjetlima reflektora. Njezini su roditelji Eleanor i Francis Ford Coppola, a rođaci Nicolas Cage i Jason Schwartzman, pa je Sofia od ranih dana svog života bila sastavni dio filmske industrije. Zanimljivo je da je svoje prvo glumačko iskustvo doživjela kao beba od godinu dana i to u slavnom filmu svog oca „Kum“. Iako se još nekoliko puta kada je bila starija pojavljivala u očevim filmovima, kritika i struka je nisu cijenile kao glumicu, pa se ranih 1990-ih okrenula režiji. To definitivno nije bila greška jer je u kratkom roku postala vrlo hvaljena redateljica i scenaristica ovjenčana Oscarom.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Njezino je prvo  redateljsko ostvarenje svjetlo dana ugledalo 1999., a radilo se o filmu „The Virgin Suicides“, a iako joj taj film nije donio nagrade, pozicionirao ju je u svijet filmografije i omogućio joj lakši daljnji napredak u svijetu režije. Najveći svoj redateljski uspjeh Coppola je ostvarila 2003. godine sada već kultnim filmom „Izgubljeni u prijevodu“. Coppola je osvojila Oscara za najbolji originalni scenarij za taj filmski hit, a ušla je i u povijest kao tek treća žena koja je bila nominirana u kategoriji najbolje filmske režije. 

Da je Sofia Coppola mnogo više od samo kćeri slavnih roditelja dokazuju činjenice i da je 2010. postala prva Amerikanka koja je u festivalu u Veneciji dobila nagradu Zlatnog lava za svoju triler-komediju „The Bling Ring“, a 2017. je postala i druga žena u povijesti koje na Cannesu odnijela nagradu najbolje redateljice.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Trenutno željno iščekujemo novi film ove sjajne žene koja nas već više od 20 godina osvaja svojim šarmom, samozatajnošću, filmskom estetikom, kao i modnim ukusom. Naime, Coppola je oduvijek bila poznata kao velika ljubiteljica francuskog nonšalantnog stila koji je uspjela isfurati bolje no većina žena kojima se sviđa pariški šik.

Što se tiče privatnog i ljubavnog života, Sofia ga je uvijek skrivala od očiju javnosti te baš nikada nije bila upletena u bilo kakve holivudske skandale, što je uspjeh kojima se mnogim ne mogu pohvaliti. Prvi puta se udala 1999., a rastala 2003. godine, da bi se ponovno udala 2011. za glazbenika Thomasa Marsa s kojim je dobila i dvije kćeri.

Sve u svemu, ova velika redateljica i stilska ikona dokazala je nebrojeno puta kako nije samo celebrity kćer svog slavnog oca, već i genijalna scenaristica i filmašica koja je s godinama razvila vlastiti filmski stil kojem se stalno iznova divimo. Prava inspiracija ženama diljem svijeta.

Image
Seks simbol svoje generacije

Od vampira do novog Jamesa Bonda? Ovo je priča miljenika žena Roberta Pattinsona