Povratak u Hogwarts

Stiže nam Harry Potter reunion, pa smo se prisjetile omiljenih trenutaka iz filmova

HBO Max na Novu godinu unijet će čaroliju Hogwartsa u naše domove, uz poseban "Return to Hogwarts" specijal, snimljen u čast 20. obljetnice izlaska prvog filma o Harryju Potteru

harrypotter.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Baš kao što su i ljubitelji "Prijatelja" ove godine došli na svoje, kada se glumačka postava ponovno okupila u posebnom "Friends: The Reunion" specijalu, isto čeka i ljubitelje kultne priče o malom čarobnjaku Harryju Potteru. Na samu Novu godinu, glumci iz popularnih filmova ponovno će se pojaviti na malim ekranima u čast 20. obljetnice izlaska filma "Harry Potter i Kamen mudraca", a jučer je objavljen i trailer.

Image
Iznenađenje koje će pamtiti

Savršen dar za fana Harryja Pottera? Ovog Božića pošalji mu personalizirano Hogwarts pismo!

"Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts" okupit će glumce iz svih sedam filmova u retrospektivi kako bi proslavili godišnjicu prvog filma, uključujući intervjue i razgovore s glumcima. "Povratak u Hogwarts" dolazi isključivo na HBO Maxu u ponoć na Novu godinu, 1. siječnja 2022., što je još jedan razlog više da se veselimo ulasku u Novu godinu.

Osim Daniela Radcliffea, Emme Watson i Ruperta Grinta, HBO Max potvrdio je da će se u Hogwarts vratiti i Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange), Robbie Coltrane (Hagrid), Ralph Fiennes (Lord Voldemort), Jason Isaacs (Lucius Malfoy), Gary Oldman (Sirius Black), Imelda Staunton (Dolores Umbridge), Tom Felton (Draco Malfoy), James Phelps (Fred Weasley), Oliver Phelps (George Weasley), Mark Williams (Arthur Weasley), Bonnie Wright (Ginny Weasley), Alfred Enoch (Dean Thomas), Matthew Lewis (Neville Longbottom), Evanna Lynch (Luna Lovegood), Ian Hart (profesor Quirrell) i još mnogi drugi.

Baš kao i svi drugi obožavatelji ove čarobne priče, i mi jedva čekamo ponovno osjetiti magiju Hogwartsa i čarobnjačkog svijeta Harryja Pottera, a dok čekamo ovaj reunion, odlučile smo se prisjetiti najdražih nam trenutaka iz svih osam filmova.

"Ti si čarobnjak, Harry"

U filmu "Harry Potter i Kamen mudraca" upoznajemo se s Harryjem Potterom još dok je beba, a zatim idemo deset godina unaprijed - Harry živi s Dursleyevima u svijetu koji nije njegov, ali on ni ne zna za drugo. Ipak, uskoro mu pristižu pisma iz Hogwartsa, gdje ga Dursleyevi ne žele poslati, pa sele u mjesto The-Hut-On-The-Rock. I tu počinje čarolija - Harryjevo rođendansko iznenađenje rezultira time da shvati istinu. Hagrid mu govori da je čarobnjak i tu krećemo u pravi svijet čarobnjaka, tu sve počinje.

"Uvijek"

Podrazumijeva se da je jedan od najboljih trenutaka u serijalu o Harryju Potteru otkriće Severusa Snapea u drugom dijelu "Harryja Pottera i Darova smrti". Severus Snape bio je negativac u svih prethodnih sedam filmova. Bilo je suptilnih nagovještaja, ali Alan Rickman je odigrao svoju ulogu tako dobro da nije bilo uvjerljivog dokaza da je on ili dobar ili loš. Ubijen je zbog Voldemortova nedostatka znanja, a onda Harryju predaje svoja sjećanja, gdje njegova odanost dolazi do izražaja. Tada konačno vidimo zašto je bio takav, znamo zašto je ubio Dumbledorea i sve nekako sjeda na svoje mjesto. A riječi "Nakon sveg ovog vremena? Uvijek." ostaju nam utkane u srcima.

Dobby, slobodni vilenjak

Dobby je predstavljen kao jadan lik sa zlatnim srcem, a prvi ga put upoznajemo u filmu "Harry Potter i Odaja tajni". Njegova odjeća i samokažnjavanje daju nam do znanja da je rob, što je definicija kućnog vilenjaka u općem smislu. Međutim, Harry vjeruje da je svaki čarobnjak - čarobnjak. On predaje knjigu Luciusu Malfoyu, Dobbyjevom "vlasniku", koji ju pruža Dobbyju. Dok Dobby otvara knjigu, vidi čarapu i shvaća što se upravo dogodilo. Nakon toga, on izgovara sada već legendarne riječi: "Dobby je slobodan".

Dumbledore protiv Voldemorta

Albus Dumbledore smatran je jedinim čarobnjakom kojeg se Lord Voldemort ikad bojao, a njihovom dvoboju svjedočimo u filmu "Harry Potter i Red feniksa". Dok je bijesni Harry jurio da uhvati ubojicu Siriusa Blacka, bio je brojčano nadjačan. U tom trenutku pojavio se Dumbledore, a scena je dobro koristila specijalne efekte kako bi uhvatila intenzitet bitke između njega i Voldemorta. Dok su iskre letjele i vjetar je puhao po cijelom Atriju, naslutilo se da je starost sustigla ravnatelja. Izgledao je uplašeno, osim u vrijeme kada je koristio vodenu čaroliju i imao kontrolu, a cijeli dvoboj izgledao je fantastično.

Vatromet Freda i Georgea

Dolores Umbridge u filmu "Harry Potter i Red feniksa" čini Hogwarts internatom u pravom smislu te riječi - strogim mjestom gdje je zabava zabranjena. Ona oduzima sve što Hogwarts čini Hogwartsom i uvodi svoja pravila, a studenti ostaju razočarani i tužni. Međutim, dok pišu svoje završne čarobnjačke ispite, na svojim metlama ulijeću Fred i George Weasley, dežurni izazivači problema. Svi se sjećamo njihovog nevjerojatnog vatrometa koji je proganjao profesoricu Umbridge, ali i njihovog legendarnog odlaska iz Hogwartsa.

Božićni bal

Mašta je beskrajna i zato je čitanje tako divna zabava, ali ponekad naši umovi ne mogu u potpunosti shvatiti složenost nečega poput Božićnog bala koji je prikazan u filmu "Harry Potter i Plameni pehar". Jedno je zamisliti Veliku dvoranu uređenu za svečanu prigodu, čak i s obzirom na mogućnosti čarobnog dekora, ali nešto je sasvim drugo vidjeti je prekrivenu od poda do stropa u čistoj dekadenciji. Još kada vidimo likove sređene od glave do pete, nema ni sumnje zašto nam je ovo jedan od dražih trenutaka u filmovima.

Dumbledoreova smrt

Dumbledoreova smrt sama po sebi jedan je od najtužnijih događaja u filmovima i knjigama, no scena u filmu "Harry Potter i Princ miješane krvi" u kojoj se učenici opraštaju od svog ravnatelja ostaje jedna od omiljenijih. Trenutak kada, pokojnom ravnatelju u čast, dižu svjetlucave štapiće u zrak, uspijeva ilustrirati i ozbiljnost onoga što ova konkretna smrt znači za sve uključene, kao i odanost i ljubav koju ova škola ima prema svom ravnatelju. Na ovaj način, oni odaju počast mrtvima pokazujući svjetlo koje su posljednji put donijeli na svijet, a to svakako povezuje učenike Hogwartsa u ovom najtežem trenutku.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.