Image
Foto: www.profimedia.hr
 Gisele Bündchen
Foto: www.profimedia.hr

Gisele Bündchen

Gisele Bündchen je bila prva Brazilka koja se probila u svijet visoke mode te je time prokrčila put svojim mnogim sunarodnjakinjama koje su kasnije također palile i žarile fashion scenom. Prekrasna plavuša, Gisele je nakon "heroin chica" u modu vratila osunčani ten, obline i savršeno vretenasto tijelo, a postala je i jedna od najslavnijih Viktorijin anđelica svih vremena.

Natalia Vodianova
Foto: www.profimedia.hr

Natalia Vodianova

Danas majka 5-djece i jedna od najbogatijih žena svijeta, Natalia Vodianova je odrasla u hladnoj Rusiji u teškom siromaštvu. Nazivaju je i "Pepeljugom" mode, jer je njezina životna priča doista bajkovita. Kao tinejdžerica je prodavala banane na štandu te tako jedva prehranjivala svoju obitelj, da bi ju jednog dana slučajno otkrio modni agent. Ubrzo je postala najplaćenija manekenka svijeta, a 2001. je bila i najtraženiji model koji se pojavio na čak 4 naslovnice Voguea u jednoj godini.

Liya Kebede
Foto: www.profimedia.hr

Liya Kebede

Jedina crnkinja i Etopijka na ovoj listi je poznata manekenka Liya Kebede koja je 2002. bila iznimno tražena u svijetu visoke mode. Ova mršava žena izražajnog lica osvojila je modne dizajnere svijeta te postala zaštitno lice Tom Forda. Njezin ju je modni uspjeh odveo i u Hollywood pa se okušala u glumi u nekoliko filmova.

Daria Werbowy
Foto: www.profimedia.hr

Daria Werbowy

Modni put ove ljepotice nije bio posve gladak. Počela se naime modelingom baviti u nježnoj dobi od 14 godina, no slavu je stekla tek znatno kasnije kada je postala zaštitno lice Prade. Nakon tog unosnog angažmana uočio ju je i ostatak fashion svijeta te je praktički preko noći od no name manekenke postala jedna od najplaćenijih modela. Trenutno je zaštitno lice Lancômea te tek druga Kanađanka koja je upisana u povijest visoke mode, nakon Linde Evangeliste.

Gemma Ward
Foto: www.profimedia.hr

Gemma Ward

Ova je neobična, ali slatka Australka pokorila svijet mode 2003. godine, a već 2004. je postala najmlađa manekenka koja se ikad pojavila na nekoj naslovnici Voguea. Naime, bilo joj je samo 16 godina. Njezin je izgled slatke djevojčice u modnom svijetu pokrenuo trend rasta popularnosti modela izraženo dječjeg izgleda. Osim modom, Gemma se bavila i glumom te se tako pojavila u filmovima poput "Pirata s Kariba" i Crni balon".

 Doutzen Kroes
Foto: www.profimedia.hr

Doutzen Kroes

Još jedna Viktorijina Anđelica na ovoj listi je i zanosna Doutzen Kroes, Nizozemka koja je plavom kosom, očima i punim usnama osvojila srca fanova diljem svijeta. Anđelica je bila od 2008. do 2013, godine, a u tom je periodu bila i među najtraženijim modelima svijeta. Ona je ujedno i savršen dokaz da je ta fashion era bila prvenstveno obilježena seksi manekenkama s oblinama.

 Coco Rocha
Foto: www.profimedia.hr

Coco Rocha

Neobična, mračna i iznimno mršava, to je Coco Rocha koja je 2006. bila službeno najtraženiji model svijeta. Stella McCartney, Christian Lacroix i Marc Jacobs samo su neka od dizajnerskih imena čije je Coco zaštitno lice bila. Uz to, ova je dama poznata i kao jedna od prvih manekenki koje su shvatile kako koristiti društvene mreže za vlastitu promociju. Naime, Coco je stalno na društvenim mrežama objavljivala svoje provokativne fotografije te tako samo sve više postajala draža publici, a time i dizajnerima kojima je bila sjajan promotor brenda.

Agyness Deyn
Foto: www.profimedia.hr

Agyness Deyn

Agyness Deyn je Britanka koju su modni agenti otkrili dok je s prijateljicom 2007. kupovala u jednoj londonskoj modnoj kući. Ubrzo se pojavila na naslovnici Voguea te je bila okarakterizirana kao sljedeća velika supermodel zvijezda. No, ona se nije ograničila samo na fashion industriju već se okušala i u glumi glumivši u filmovima "Clash of the Titans" i "Patient Zero", a s Rihannom je zapjevala i u njezinom singlu "We Found Love".

Karlie Kloss
Foto: www.profimedia.hr

Karlie Kloss

Karlie Kloss se modom počela baviti u ranoj dobi od samo 11 godina, a s 14 je dobila svoju prvu veliku naslovnicu časopisa. Od 2012. do 2015. je bila Viktorijina anđelica te jedna od traženijih manekenki svijeta, a na samom početku njezine karijere, 2008., ju je Vogue proglasio najvećom modeling nadom svijeta. Inače, Karlie je inače talentirana kompjuterašica i programerka te je završila i prestižan fakultet na kojem je dobila diplomu iz IT područja.

Bar Refaeli
Foto: www.profimedia.hr

Bar Refaeli

Izraelka Bar Rafaeli počela se modom baviti u dobi od - samo osam mjeseci! Naime, njezina je majka bila dio modne industrije te je rano prepoznala potencijal svoje kćeri. Od tih ranih početaka je prošla dalek put te postala omiljeno lijepo lice s modnih pista. Zavela je i Leonarda DiCaprija te u konačnici postala i članica žirija izraelskog "X faktora", a danas je ponosna majka troje djece.

Miranda Kerr
Foto: www.profimedia.hr

Miranda Kerr

Australka preslatkog lica i zanosnog tijela, Miranda Kerr, bila je najplaćenija manekenka svijeta 2010. godine. Ova danas bivša Viktorijina anđelica zaludila je javnost svojim pogledom i rupicama na obrazima, a kampanje i modne editorijale je snimala kao na traci. Bila je udana za Orlanda Blooma, a sudbonosno "da" po drugi put je izrekla i Evanu Spiegelu. Sveukupno je majka troje djece.

Sjećaš li ih se?

Od 2000. do 2010: Era kultnih manekenki koje su promijenile modni svijet

Nakon ere 1990-ih kojima su dominirale Naomi Campbell, Kate Moss i Cindy Crawford, došlo je doba nekih novih, ovog puta putenijih ljepotica s modnih pista. Naime, nakon što su 90-e obilježile manekenke koje su furale takozvani "heroin chic" te su izgledale vrlo mršavo, blijedo i androgino, s dolaskom novog tisućljeća počele su se ponovno slaviti obline, ženska senzualnost i seksepil, a s time je započela i nova era supermodela. Odlučile smo se prisjetiti koje su to manekenke od 2000. do 2010. bile na prvom mjestu najtraženijih modela svijeta. Neke možda dobro pamtiš, a nekih se jedva sjećaš - obnovi stoga svoje poznavanje modne povijesti u našoj galeriji u kojoj smo na jedno mjesto okupili 11 manekenki koje su obilježile to desetljeće.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr