Jedan, ali bijedan

Kolumna jedne žene: Možeš ti puno bolje

Što reći kada se pametna žena ne može izboriti s frajerom koji je to samo na papiru i kada su najčitanije teme na internetu vezane uz muškarce? Zašto su nam i takvi nikakvi, centar svijeta?

nine-koepfer-zosE9lAYQlo-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kao zavesti muškarca, kako zadržati muškarca, kako vratiti muškarca, čita žena dok mlatara rukama po zraku nastojeći ubiti komarca koji je izluđuje u sitne noćne sate dok baulja bespućima interneta, izložena plavom svjetlu, umjesto da spava. Nerijetko, najčitaniji članci na svjetskim ženskim portalima su oni o muškarcima. I o horoskopu. Spojiš li to dvoje, imaš dobitnu kombinaciju.

Postoji li išta bitnije u dva ujutro od toga da saznaš u kojoj mu se kući nalazi Venera i kolike su šanse da te u rujnu prevari? Kad već čitaš o prevari, dobro je informirati se o sedam suptilnih znakova prevare i po mogućnosti, zaviriti mu u telefon, dok on kraj tebe spava snom pravednika jer ustaje za četiri sata i ide na posao.

Image
Foto: Unsplash

Sad iskreno. Zar nije pretužno što nam se život vrti oko muškaraca od kojih su mnogi naporniji od onog komarca s početka teksta i bez kojih bi nam bilo bolje? Čast iznimci koja možda spava kraj tebe u krevetu. Sretnica si. I štoviše, najčešće je dovoljno pljesnuti dlanovima da nestanu. I komarac i muškarac. No, mi to ne radimo.

Uvlačimo se u nevjerojatne situacije koje su ponekad toliko sramotne da ih nećemo ispričati ni najboljoj prijateljici. Imam frendicu koja već godinama pati za zauzetim frajerom. Bio je zauzet i kada ga je upoznala, a kada su se spetjali jasno joj je dao do znanja u kakvom je aranžmanu vidi. Dva do tri puta tjedno poslije posla, sat do sat i pol, vikendi nikada. Štoviše, kada ga je upoznala uopće joj nije bio zanimljiv. No, malo više alkohola poremeti percepciju i bezveznjak se pretvori u ljubavnika, a zatim i u fatalnu ljubav koja je ovoj mojoj nesretnoj frendici donijela samo prazninu i bol.

Najapsurdnije mi je to što je riječ o izuzetno inteligentnoj i lijepoj ženi, koja zahvaljujući svome poslu - psihologinja je, u malom prstu ima alate da se izbori s budalom. Savjete koje na dnevnoj bazi toplo preporučuje klijenticama, sama ne može primijeniti, a godine prolaze. Mogla bi ga po kratkom postupku izbaciti iz svog života, a kada pošalje poruku (takvi ne kucaju na vrata, ne šalju cvijeće - digitalna era je zlatno doba za ovu vrstu gotovana), blokirati ga i gotovo. U čemu je stvar? Zašto svoje vrijeme i energiju, bez obzira na godine (čini mi se da smo jednako slabe na njih i sa šest i 16 i 36 i 66) trošimo na frajere koji nam vrlo često nisu ni do koljena? Vreće testosterona koje s vremenom odlakave i oćelave, postanu naporni, dosadni i isfrustrirani pa onda još treba oko njih titrati i hodati kao po jajima?

Image
'Alo, stani malo!

Kolumna jedne singl žene: Frajeri su izgubili kompas!


I što je najgore, zbog takvih smo jedna drugoj neprijateljice. Kao da nije dovoljno što smo najveći neprijatelji same sebi (namećući si nedostižne kriterije), dodatno i jedna drugu potkopavamo. Gdje je ženska solidarnost? E tu bismo mogle naučiti puno od muškaraca. Ne pljuju jedan po drugome, čuvaju si leđa i rijetko će im prijateljstva stradati zbog žena.


Sjedim jučer, nakon puno vremena, na terasi omiljenog kafića u centru grada. Gledam ljude kako prolaze. Obožavam to raditi. Pitam se otkud su, tko su, kuda idu, po odjeći, načinu hoda, stavu i pogledu dajem im osobine, pokušavam procijeniti kakvi su svemiri u kojima oni žive.
U jednom trenutku primijetim kako su svud oko mene prekrasne žene. Dvije za stolom do piju kavu i nešto živo pričaju, smijeh odzvanja. Još dvije, na visokim, tankim potpeticama, sređene, s buketima i tuljicma u kojima su diplome koračaju kao da lebde iz smjera Pravnog fakulteta. Život je pred njima.

Image
Foto: Pexels

Četvrta, svilene kože, upija sunce dok ide prema zapadu, peta uživa u pogledima koji je prate dok zanosno korača duž terase kafića, šesta ima takvo tijelo da ne mogu odvojiti oči s nje, a sedma pogled iz kojeg pršti energija. Osma je upravo pokupila klince iz vrtića i škole. Nosi njihove ruksačiće i žute balone, dok svoju torbu spušta u mrežicu u dječjim kolicima gdje ovoj dvojici spava najmlađi braco.

Svaka je drugačija i lijepa na svoj način, a sve su u tom jednom trenutku koji smo podijelile u centru Zagreba bile toliko divne, ženstvene i snažne da bi mogle svojom čarolijom, a imaju je, učiniti svijet čudesnim mjestom, baš kao što čine i dom. Kada bismo jedna na drugu pazile, umjesto da se čerupamo uživo i na društvenim mrežama, ocjenjujemo si bokove, grudi, bore, sadržaj lonca na štednjaku, vjerujem da bi i muškarci u našim životima bili samo oni pravi. Prava je šteta energiju trošiti na pogrešne stvari.

Stavovi i metode izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju stav redakcije žena.hr