Kriza srednjih godina

Kolumna jedne žene: Ludost zvana drugi muški pubertet

To što frajeri mogu napraviti u delikatnim godinama svog života, ne može napisati ni najmaštovitiji tragikomičar!

pexels-pavlo-luchkovski-337909.jpg
Foto: Pexels

Majstori od planiranja kažu, treba roditi ranije kako se tvoja menopauza ne bi poklopila s djetetovim pubertetom. I ne pričaju gluposti. Zamisli samo kako izgleda topli dom pun podivljalih hormona. Kao da si mačku i psa zavezala u vreću! Možete se voljeti najviše na svijetu i biti umiljati kao janjad, živjeti u miru i slozi dugi niz godina (primirje je stupilo na snagu nakon što ste nadvladali tantrume, on stasao u divnog malog dječaka, a ti dobila sijede), dok malac ne napuni 15, a ti 45. Još kad vam se pridruži pater familia! E njegov drugi pubertet priča je za sebe!

To što frajeri mogu napraviti u delikatnim godinama svog života, ne može napisati ni najmaštovitiji tragikomičar! Kažem tragikomičar jer uvijek su tu neke drame koje dok traju, život svim akterima pretvore u kaos, no na koncu, u većini slučajeva, bude komično. Patnje starih Werthera epizode su kojima bi se trebala posvetiti posebna pozornost. Oni ih naravno - negiraju.

shimmer fallback

Napravila sam mini istraživanje na svojim prijateljima i sve ih redom pitala kako su prošli krizu srednjih godina i jesu li napravili neku maestralnu glupost u tom periodu. Svi osim jednog rekli su da krizu srednjih godina nisu ni osjetili.

Onaj jedan se popeo na Hendrixov most (to je željeznički zeleni most u Zagrebu na kojem netko uporno ispisuje prezime glazbenog genija) da si dokaže da je mlad, onda iz istog razloga otrčao polumaraton bez ikakve pripreme pa kada ni to nije bilo dovoljno, prodao je obiteljski karavan i kupio dvosjed iako ima troje klinaca. U dvosjed ne stanu ni djeca ni njihove sjedalice…

Ovi ostali kažu - kakva kriza? Uopće, kakve srednje godine? Mlađi su, no ikad prije, napucani, nabildani, diskretno osvježeni (kradu ženi kreme protiv bora, a na kosu stavljaju 'back to black' - onaj gel u crnoj boji koji im je prodala frizerka). Odjednom više nisu ni sijedi ni salasti. Naglašavaju, osjećaju se bolje, no ikada! I uopće ne vide da je upravo to što su kupili bolesno skupi sokovnik, u teretani uzeli neograničenu članarinu i kante proteina s okusom vanilije te zavladali kupaonicom - kriza srednjih godina.

Image
Obući ću i kraću!

Kolumna jedne žene: Tko to kaže da sam prestara za minicu?!

E vidiš, možda bi planiranju obitelji s početka teksta trebalo dodati i pametni arhitektonski plan kuće - obvezno dvije kupaonice. Za nabrijanog pubertetliju i nabrijanog starca. Jer, gdje kuća nije tijesna ni čeljad nije bijesna!

Da se vratimo na skupe stvari na koje "mladić" troši. Sjajno je ako ostane samo na komadima koji se mogu isplatiti kroz maksimalni iznos rata na kreditnoj kartici. Bolje skupi sokovnik, nego skupi auto, bolje osobna trenerica u teretani, nego mlada ljubavnica na koju će spiskati ušteđevinu za novi krov, zube i fasadu. Kuća ima 30 godina, dotrajala je. I ona prolazi krizu srednjih godina - pucaju cijevi, propuštaju prozori. I njoj treba pažnje, baš kao i njemu. A i remont na zubima je nužan.

Uglavnom, frendovi koje sam pitala nisu mi bili baš od pomoći. Svi oni smatraju da su stoički i dostojanstveno prošli kroz najluđe razdoblje njihova života, no žene imaju drugu stranu priče. One su svjedočile ovim transformacijama. Jedna kaže da je muž, napunivši 40, kupio tri električne gitare, druga da se njezin suprug iz pristojnog i plahog informatičara preobrazio u bradatog bikera, partner treće zaljubio se u fluorescentnu elastičnu odjeću i nosio je jedno pet godina koliko je, izgleda, kriza trajala, dok je četvrtu njezin muž ostavio zbog puno mlađe ljubavnice, a usput si kupio i jurilicu o kojoj je oduvijek sanjao. Vozao se s njom u njoj godinu dana pa se nakon toga pokunjen vratio kući. Primila ga je natrag…

Stavovi i metode izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije žena.hr.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.