Veliko DA za NE

Kolumna jedne žene: Dobre djevojke, one idu u raj baš sve. A ti?

Ne propitkuj ga kada ga izgovoriš i ne dozvoli nikom drugom da ga propitkuje. Tvoje 'ne' je tvoje sve

vinicius-wiesehofer-UOavP_Z38lE-unsplash.jpg
Foto: Pexels

Dobre djevojke, one idu u raj baš sve, loše djevojke idu kud god požele - kao klinka na maškarama sam, odjevena u predugu plišanu haljinu i s golemim crnim šeširom na glavi (bila sam maskirana u damu), sa Sanjom Doležal pjevala hit Novih fosila. Čak sam i nagradu osvojila. Istina, nisam imala pojma što znači rajbašsve, ali sam uživala u svojih pet minuta slave koje sam dijelila s tada omiljenom mi pjevačicom. Danas mi se ta pjesma iz nepoznatog razloga mota po glavi. Nisam je čula na radiju, nemam pojma odakle mi, ali mi je dala materijala za razmišljanje.

Image
Što je bolje?

Kolumna jedne singl žene: Igre gladi-kuhati mu ili ga naučiti kuhati?


Koliko je zapravo dobro biti dobra? I na koncu, kome dobra? Sebi? Drugima? Nije isto biti dobra sebi i biti dobra drugima. Rijetko kada se to dvoje poklapa, a ako se poklopi imaš sreće. Možeš kraj osobe kojoj si dobra biti ono što jesi. Autentična. Drugim riječima i njoj i sebi aman taman.

shimmer fallback

Jer, kada si drugima dobra, najčešće sebi nisi, a kada si sebi dobra, drugi su šokirani i duboko razočarani u tvoj lik i djelo jer si zadnja od koje su očekivali drsko ponašanje, a drsko je sve što nije po njihovom. Konačno si se zauzela za sebe, odbila im posuditi novac, biti frendici alibi za kasne noćne sate ili nešto treće. Nadopuni niz sama, sigurna sam da imaš materijala.

Uče nas, otkad progovorimo, da budemo dobre - drugima. Ustvari, poslušne. Ispada da je biti poslušna i dobra isto. A nije. Malo smo pobrkali lončiće. Uvjerila si se u to stotinu puta, kada si učinila nešto mimo svoje volje, grčevito stiščući šake i grizući usne, jer nisi htjela nekoga razočarati. Bla si poslušna. To nema veze s dobrotom. A zašto je toliko strašna stvar nekoga razočarati? Osobito kada je riječ o ljudima koji ti ne znače puno ili onima koji ti znače, a iskorištavaju te. Ruku na srce, takvih je oko tebe dosta ako si dobrica o kojoj pišem. Ne krivi ih. Do tebe je, ne do njih. Tvoje je da postaviš granice. Oni će ići do kud mogu. Takvi smo svi. Daš nam prst, hoćemo ruku.

Ne kažem da treba ići po svijetu i raditi loše stvari ili zaboraviti sve norme dobrog ponašanja pa spustiti kriterije toliko da se ne možeš pogledati u ogledalo, ali zar je dobro kada, umjesto da odvedeš djecu u kino, ti po ne znam koji put zaredom radiš drugu smjenu jer kolegica ne može? Ili ostaješ u vezi s nekim jer je dobar? Vidiš, i on će nadrljati jer je dobar. Nitko ne želi, a ni ne zaslužuje da ga se voli zbog dobrote. Ne tražiš sveca, nego dečka. Voli se iz ljubavi. Voli se i loše frajere, ne sam dobre. Nije pametno, ali je ljubav. Kaže moja prijateljica kako ljubav nije odluka. I sve se više slažem s njom.

No, da ne kompliciram. Idući put kada te frendica nazove i krene pričati uvijek istu zamornu priču, reci joj da ti se ne sluša. Ne da nemaš vremena ili da ti je slaba baterija na mobitelu ili da upravo pereš kosu, nego joj iskreno reci da ti se popela na vrh glave i dok ne promijeni ploču ne želiš pričati s njom. Konobaru vrati kavu ako je u nju ulio previše mlijeka iako si naglasila da želiš samo kap. Uz osmijeh, naravno. To što kao nisi dobra, ne znači da nisi pristojna. Ne budi žrtveno janje. Podijeli ukućanima zadatke, rastereti svoja leđa, nađi vremena za sebe, nemoj ostajati na poslu dulje od propisanog, osim ako ti se ne smiješi golema povišica ili radno mjesto na koje ciljaš već godinama. Ako već moraš trpjeti nešto ili se žrtvovati, budi potpuno svjesna zbog čega to činiš. Mora vrijediti jer u suprotnom, tu žrtvu koju podnosiš, nitko osim tebe ne vidi. Želiš li da te konačno dožive i čuju, odbij ih. Dadakanje je kao kokodakanje i izgubi se u gomili, rasprši po kokošinjcu. "Da" ostavi samo za prave stvari - zaruke, jedino ako ih žarko želiš, haljinu koja ti je toliko lijepa da dahćući zamagliš izlog dok u nju gledaš, kolač, kuću na savršenom mjestu ili kavu. "Da" uvijek mora ići bez ali.

Neka "ne" postane sastavni dio tvog riječnika, kao emotikoni koji ti iskaču na zaslonu dok pišeš poruke, jer ih stalno koristiš. Prvo "ne" je najteže. Ne brini, istrenirat ćeš se. Kreni, primjerice, s teleoperaterima koji te nazivaju u nedoba i nude nove, "bolje" tarife. Kad njih počneš glatko odbijati, prijeđi na veće zalogaje. Ne propitkuj "ne" kada ga izgovoriš i ne dozvoli nikom drugom da ga propitkuje. Tvoje "ne" je tvoje sve. Čuvaj ga. Neće te poslati u rajbašsve, ali moći ćeš ići kud god zaželiš, a sloboda nema cijenu.

Stavovi i metode izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije zena.hr

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.