Tanka fina linija

Kolumna jedne žene: Do kad smo mlade ili kada više nismo mlade?

Ok, studenti ti persiraju, to i nije neki pokazatelj da si stara. Škicaju te penzioneri? E to je već pomalo zabrinjavajuće

pexels-maksim-goncharenok-4422971.jpg
Foto: Pexels

Jutros sam izašla s frendicom prošetati njezinog psa i prvo što me pitala kad smo se susrele bilo je jesam li na lice nanijela faktor 50. Uhvatila me usred zagriza u bananu pa sam joj kao mali majmun odmahnula glavom. Pošizila je i oribala me bez sapuna, jer, kako kaže, u ovim godinama iz kuće ne bih trebala izlaziti bez zaštitnog faktora i nije mi bezveze kupila onaj skupi fluid. Osjećala sam se kao dijete koje kori mama, a u glavi su mi odzvanjale "ove godine" i taj famozni zaštitni faktor 50 koji kao da štiti od smrti, a ne od ultraljubičastog zračenja.

Image
Kad skoči živa, skaču i živci

Kolumna jedne singl žene: Test ljubavi na plus 40!

Jedva sam čekala da sjednemo negdje na sunce i popijemo kavu koja mi je nasušno trebala. Ni pas nije bio raspoložen za šetnju. Nije mi dozvolila da sjedim na suncu iako sam je uvjeravala da me obična univerzalna krema sasvim dovoljno čuva i hidrira kožu. Zakolutala je očima na taj moj zaključak. Frendica je starija od mene desetak godina. Naravno, izgleda puno mlađe jer brine o sebi. Mene tolika posvećenost kosi, koži, općenito izgledu, umara. Ne kažem da ne bi trebalo i ne hodam po svijetu kao šlapa, ali po pitanju izgleda trenutno mi je sasvim dovoljna obveza povremeni odlazak frizeru. Ponekad vodim računa da to bude na mladi mjesec. Kažu, ako se tada šišaš kosa ti brže raste, bujnija je i zdravija. Ako pun mjesec čini da se povampirimo i ne spavamo noću, ne vidim zašto mladi ne bi pomogao mojoj frizuri.

Volim to što mi ne treba puno kozmetike i što mogu bez problema, primjerice, ostati sponatno prespavati u nekom drugom gradu, u koji sam došla samo na jedno popodne, a bilo je toliko sjajno da sam se kući vratila sutra. Možda se samo pravim mlada.

shimmer fallback


Koje su to godine o kojima govori moja frendica? Postoji li neki događaj pa i najsitniji koji nam da do znanja da više nismo pupoljak ili jutarnja rosa?

Ok, studenti ti persiraju, to i nije neki pokazatelj. Škicaju te penzioneri? E to je već pomalo zabrinjavajuće ako se ne radi o Bernieju Ecclestoneu ili Clintu Eastwoodu. To su macani bez presedana! Bernie će krajem listopada ući u stote, a ljubi k'o mladić! Nedavno je postao otac i dobio četvrto dijete . Njegova 45 godina mlađa supruga Fabiana rodila mu je sina. Za njega su godine tek troznamenkasti broj. Clint Eastwood ima 91 (i osmero priznate djece, od kojih je pet dobio s ljubavnicama), a još uvijek mu polazi za rukom, u sitne noćne sate pod ruku voditi cure koje mu mogu biti unuke.

Teško mi je zamisliti sebe u 90-ima, okruženu mladićima, a da to nisu vatrogasci koji su mi došli spasiti slabovidnu mačku sa stabla, naočit medicinski brat koji će me piknuti u rame kako bi me zaštitio od gripe ili mladi fizioterapeut koji mi konjskim balzamom masira stare kosti nakon što sam dan provela na planinarenju s ostalim vitalinim curama iz kluba penzionerki, a on upravo prije smjene odradio trening u teretani. Ili, pak, uglađeni mladi pogrebnik sa svojim pomagačima, koji je upravo preuzeo posao od oca i sada organizira meni prastaroj pokojnici ispraćaj na vječna lovišta. Ne planiram loviti srne tamo, samo da se zna. Vjerujem da će biti zanimljivije divljači. S obzirom da dolazi gomila ljudi, šarmantnom pogrebniku zadatak nije nimalo lak.

shimmer fallback

Je li prvi znak starenja kada nas u bolnici svrstavaju u stare rodilje unatoč tome što se osjećamo sjajno s trbuhom do zuba? Ili kada krenemo podizati teret koristeći snagu nogu, a štedeći križa? Ili kada počnemo ljeti nositi potkošulju ili pak zvati policiju u subotu u 23 sata jer mladost u stanu iznad našeg ima tulum? Ili kad se za rođendan umjesto vrtoglavo visokim salonkama počastimo najnovijim modelom usisavača? Ili kad krenemo bojati kosu u svjetlije nijanse?

Ili je možda pokazatelj da više nismo mlade kad nam je bed izaći s puno mlađim frajerom? Uopće činjenica da netko može biti puno mlađi od nas, govori za sebe! E sad, koliko je to "puno mlađe"? Deset, 15 ili 25 godina? Za neke muškarce ni 25 nije puno. Francuski predsjednik Emmanuel Macron davnih je dana zaveo svoju profesoricu. Ona je za njim izgubila glavu, ostavila muža s kojim ima troje djece i udala se za svoju srednjoškolsku ljubav (smiješno, kako riječ srednjoškolska ima sasvim drugo značenje u ovom slučaju). Njemu su danas 43, njoj 67 godina. Zajedno su već više od 20 i vole se. Za njih su godine samo broj. Za mene je sasvim prihvatljivo izlaziti s nekim deset godina mlađim, ali i isto toliko starijim frajerom.

Neki dan, na jednom od bezbroj TV programa, naletjela sam na Seinfelda, omiljenu mi humorističnu seriju i po prvi put mi se učinilo da su George, Kramer, Elaine i Jerry mlađi od mene… Možda su oni moja krema s visokim zaštitnim faktorom, znak da više nisam mlada? Ili možda ipak ne:)

Stavovi i metode izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije zena.hr

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.