Inspiriraj se uz ovih pet biografija snažnih žena koje će ti pokazati da je sve što zamisliš moguće ostvariti

Biografije iznimnih ljudi najbolji su način da se istovremeno zabaviš, ali i motiviraš

Inspiriraj se uz ovih pet biografija snažnih žena koje će ti pokazati da je sve što zamisliš moguće ostvariti

Ako ti je avanturistički duh ovih dana u izolaciji pomalo nestao i čini ti se kako je cijeli svijet stao i ništa se ne događa, savršeno rješenje je putovanje u čudesan svijet knjiga. Iako nas maštovite priče o čarobnjacima i zabavni romani mogu razveseliti dok ih čitamo, ništa nas neće inspirirati i potaknuti na djelovanje kao biografske knjige o izvanrednim ljudima koji su svojim potezima i stavovima obilježili našu povijest. 

Image

Što čitati u karanteni? #ostanidoma i putuj čarolijom knjige


Dobra biografija ne navodi samo činjenice koje su se dogodile u prošlosti nego potpuno oživljava lika o kojoj je pisana i pokazuje njegovu suštinu, njegove namjere i karakter. Postoji mnoštvo biografija o poznatim i manje poznatim osobama koje su obilježile čovječanstvo, a mi smo odabrale nekoliko djela koja svatko od nas treba pročitati. Inspiriraj se i kreni u avanturu života. Možda će te baš jedna od ovih knjiga potaknuti da se odvažiš i pretvoriš svoje snove u ciljeve.

Rosie The Riveter GIF from Women GIFs


Junakinje iz sjene, Margot Lee Shetterly

Nikad prije ispričana priča o Afroamerikankama matematičarkama koje su odigrale ključnu ulogu u američkom svemirskom programu. Prije nego što je Neil Armstrong hodao po Mjesecu, NASA je za izračune koristila takozvane ljude-računala koji su omogućili predvidjeti stvari poput točne putanje letjelice. Među njima su se našle i ove talentirane žene koje godinama nitko nije spomenuo niti im dao zasluge za veliki doprinos. No to se sve promijenilo objavom navedene knjige, a nešto kasnije i Oscarom nominiranim filmom.

Ja sam Malala, Malala Yousafzai

Inspirativna autobiografija pakistanske djevojke koja je ustala protiv terorizma i tradicija u obrani prava na obrazovanje. Prikazujući život svoje obitelji i običaje svoga kraja, dolazak talibana, uvođenje šerijatskog prava i vladavine nasilja te borbu za svoja prava, autorica čitatelja uvodi u svakodnevicu života mlade žene u patrijarhalnoj sredini pod talibanskim režimom u kojoj se smatra da je uloga žena kuhanje i rađanje djece. Malala je za svoje djelovanje 2014. godine nagrađena Nobelovom nagradom za mir i tako postala najmlađa dobitnica ove posebne nagrade. 

Znam zašto ptica u kavezu pjeva, Maya Angelou

Američka aktivistica Maya Angelou za svog je života inspirirala mnoge, što je i nakon smrti nastavila svojom autobiografijom. "Znam zašto ptica pjeva u kavezu" prva je od šest autobiografskih knjiga, a ujedno i njezina najupečatljivija knjiga memoara. Ovo briljantno napisano štivo u jednakoj je mjeri dirljivo i nadahnjujuće. Poetična i snažna, istodobno puna radosti i boli, puna tajni i uspomena, ova će te knjiga i nasmijati i naježiti i rasplakati. 

Moja priča, Michelle Obama

Ispričana na iznimno iskren i pristupačan način, ova će te knjiga sigurno motivirati. Michelle Obama otvoreno govori o svom iskustvu odrastanja u Chicagu, studiju, poslu i konstantnoj težnji prema ravnoteži između poslovnog i privatnog života. U knjizi možemo pročitati i o njezinom iskustvu života na najpoznatijoj adresi na svijetu – Bijeloj kući. Iako je bio prepun luksuza, zahtijevao je određene kompromise i žrtvu, što u svakodnevnom životu, tako i u odnosu s najbližima. 

Bossypants, Tina Fey

Ako tražiš knjigu koja će te potaknuti da kreneš slijediti svoje snove, ovo je knjiga za tebe. Na njezin specifičan i šaljiv način komičarka Tina Fey na papir je prenijela svoj uspon do slave, uz sve nedaće koje su ju putem pratile.