Image
Foto: www.profimedia.hr
Preko noći - zvijezda
Foto: www.profimedia.hr

Preko noći - zvijezda

Schwimmer je rođen u New Yorku, no s obitelji se preselio u Los Angeles te je prvu ulogu ostvario s 10 godina. Nakon toga je glumio u nekoliko kazališnih predstava, a još kao dječak osvajao je i glumačke nagrade. Srednju je školu završio na Beverly Hillsu, nakon čega se ozbiljnije počeo baviti glumom. Pojavio se u nekoliko TV serija, a sve dok nije otišao na audiciju za "Prijatelje", karijera mu je stagnirala. Otkako se na malim ekranima pojavio kao paleontolog Ross, njegova je slava počela vrtoglavo rasti. Za tu je ulogu dobio i nagradu Emmy za najboljeg sporednog glumca, a 1996. godine dobio je i prvu glavnu ulogu u filmu.

Omiljeni "Prijatelj" ili baš i ne?
Foto: www.profimedia.hr

Omiljeni "Prijatelj" ili baš i ne?

Kada je serija premijerno prikazana 22. rujna 1994. nitko nije bio svjestan koliki će trag ostaviti na društvo. I nakon toliko godina od prve epozode, "Prijatelji" su i danas jedna od najpopularnijih serija koju možemo svake godine gledati iznova. Osim što ju volimo gledati, uživamo i raspravljati o omiljenim likovima, ali i onima koje baš i ne volimo. Prvih nekoliko sezona Ross je bio obožavan jer je bio duhovit, pametan i suosjećajan, no sve se promijenilo nakon epizode u kojoj je prevario Rachel. O tome je li ju uistinu prevario ili su stvarno bili "na pauzi" polemike se vode i danas, a samo jedno je sigurno – takav potez zauvijek je promijenio način na koji gledatelji doživljavaju Rossa pa u konačnici i Davida. Naime, nakon tog scenarističkog obrata Ross je pao u očima mnogih obožavatelja, pa danas istovremeno drži titulu najomraženijeg, ali i najvoljenijeg "Prijatelja".

Romansa s Rachel koja mu je obilježila karijeru
Foto: www.profimedia.hr

Romansa s Rachel koja mu je obilježila karijeru

Osim po tome što je njegov lik u "Prijateljima" obožavao dinosaure te vrlo često bio nekako loše, "cmoljave" volje, najviše ga pamtimo po njegovoj turbulentnoj vezi s Rachel koju je utjelovila miljenica javnosti, glumica Jennifer Aniston. Ross i Rachel 1990-ih su definitivno bili najslavniji fiktivni par svijeta, a do danas njihova ljubavna priča ostaje zapisana u anale televizijske povijesti kao jedna od najsočnijih i najomiljenijih romansi svih vremena. No,bilo je i tu prevara, prekida, toksičnih odnosa i trzavica, ali publici kemija između Rossa i Rachel kao da baš nikada nije dosadila. Čak se nedavno u tom kontekstu spominjala i mogućnost da Aniston i Schwimmer u stvarnosti izlaze - no ta su se nadanja fanovima izjalovila jer su oboje demantirali takve glasine.

Ljubitelj privatnosti
Foto: www.profimedia.hr

Ljubitelj privatnosti

Za razliku od ostalih svojih kolega iz „Prijatelja“ Schwimmer je najmirniji od njih ako govorimo o privatnom životu, no mnogi smatraju kako je razlog toj pretpostavci jednostavno činjenica da je najbolje skrivao detalje svojih afera. S britanskom umjetnicom Zoë Buckman vezu je započeo 2007. godine, a par se vjenčao tri godine kasnije. Kćer Cleo dobili su 2011., no njihov brak nije potrajao. Objavili su 2017. godine da se rastaju, no zbog kćeri su ostali u dobrim odnosima. Prije nje viđao se s pjevačicom Tinom Barrett, koja se proslavila s grupom S Club 7, a u njegovu je zagrljaju bila i Natalie Imbruglia 1996. godine. Prema pisanju medija, govorilo se i da je bio u vezi s Minnie Driver, no svoju vezu s početka 90-ih godina par nikada nije potvrdio.

David kao dobročinitelj
Foto: www.profimedia.hr

David kao dobročinitelj

Iako u ljubavnom životu nije imao previše sreće te nije još uvijek pronašao onu pravu, činjenica je da je ovaj glumac veliki dio svog života i vremena tijekom godina posvetio zaštiti žrtava silovanja i seksualnog nasilja. Naime, on je direktor Rape Treatment centra u Santa Monici u Kaliforniji, a svojim radom pokušava pomoći žrtvama silovanja, kao i djeci koja su preživjela seksualno zlostavljanje. Također se tijekom svoje duge karijere borio za zabranu prodaje lijekova kao što su Rohypnol i GHB koji često služe za sadiranje žena kako bi ih se lakše silovalo. David je nekoliko puta u intervjuima tako naglasio kako je po njegovom mišljenju seksualno zlostavljanje jedan od najgorih oblika nasilja te da će on učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao nevinim žrtvama. Pravi princ na bijelom konju, zar ne?

Požrtvovni otac
Foto: www.profimedia.hr

Požrtvovni otac

Inače, kada ne snima filmove i serije te se ne bavi aktivizmom, David je požrtovni otac desetogodišnje djevojčice. Iako ga se u ulozi oca u javnosti rijetko viđa, njegovi prijatelji i bliski izvori navode kako je on iznimno požrtvovan tata te da mu je u svemu na prvom mjestu njegova djevojčica. Ova je fotografija snimljena ljetos u Kaliforniji, a prikazuje glumca i njegovu kćer kako voze električni romobil Los Angelesom.

Glumac s mnogo talenata
Foto: www.profimedia.hr

Glumac s mnogo talenata

Nakon što su se „Prijatelji“ prestali prikazivati, David se bacio u producentske vode te je tu pokazao sav svoj talent. Producirao je filmove poput „Run, Fatboy, Run“ i „Trust“. Jedna od najnovijih njegovih većih uloga jest ona odvjetnika Roberta Kardashiana u seriji "The People v. O. J. Simpson", a za nju je dobio i nominaciju za Emmy. Osim glumom Schwimmer se bavio i režiranjem, dao je glas u popularnom animiranom filmu "Madagaskar" te je radio i na nekoliko kazališnih predstava.

"Friends: The Reunion"
Foto: www.profimedia.hr

"Friends: The Reunion"

Nedavno su se "Prijatelji" vratili na velika vrata na scenu i to sa svojim ponovnim okupljanjem. Naime, HBO je snimio nekoliko novih "epizoda" u kojima su fanovi mogli vidjeti 20 godina starije zvijezde "Prijatelja" ponovno skupa na setu. Otkrivene su tom prilikom mnoge zakulisne tajne serije, a općenito je povratak ove serije na male ekrane čak i u ovom izmijenjenom izdanju izazvao oduševljenje publike.

Sretan čovjek ispunjenog života
Foto: www.profimedia.hr

Sretan čovjek ispunjenog života

Sve u svemu, možemo zaključiti kako je ovaj glumac, producent i redatelj danas sretan i zadovoljan svojim legendarnim statusom i karijerom. Iako nije sretno oženjen, zauvijek je upisan u srca milijuna obožavateljica, ponosan je otac, a k tome se nedavno ponovno počeo sve češće i češće pojavljivati na malim ekranima. Očito mu je karijera doživjela novi uzlet, a mi jedva čekamo vidjeti u kojim ćemo ga još sve odličnim serijama i filmovima u budućnosti gledati.

Svima omiljeni paleontolog

Gdje je i što radi legendarni Ross iz 'Prijatelja'? David Schwimmer slavi rođendan

Na današnji dan prije 55 godina rođen je David Schwimmer, glumac čiju je karijeru obilježila uloga simpatičnog paleontologa Rossa Gellera u hit seriji „Prijatelji“. Na sceni je David prisutan još od 1980-ih, ali su mu tek 1990-e i legendarni „Prijatelji“ donijeli planetarnu slavu koju uživa i danas – iako mu karijera već dugo nije na razini na kojoj je bila prije 20-ak godina. Donosimo ti njegovu priču kroz koju se možeš prisjetiti svih njegovih uspona i padova, privatnih drama, ali i uloga zbog kojih ga toliko volimo.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr