Pucketale vi nama!

Danas je Svjetski dan kokica, obilježi ga na najbolji mogući način

Najpopularnija grickalica na svijetu danas slavi svoj dan i to sasvim zasluženo. Slasna je, a pritom zdrava i ne deblja. Donosimo ti nekoliko recepata i otkrivamo zanimljivosti o kokicama

pexels-gustavo-fring-6284975.jpg
Foto: Pexels

Možeš li zamisliti odlazak u kino bez velikog pakiranja kokica koje će ti cijeli film stajati u krilu poput golemog ormara? Ima u njima nešto omamljujuće. Čim se ugodno smjestiš na sjedalo, dok još traju reklame, ruka kreće u kartonsku kutiju, među tople, mirisne kokice. Grickaš ih sve dok ne zagrebeš po dnu kutije. Što je kutija veća to je manja vjerojatnost da će do trenutka otriježnjenja doći. Zato i postoje ta golema pakiranja kokica.

Iako se smatralo da su kokice nezdrave poput čipsa, novija istraživanja pokazala su da je riječ o vrlo zdravoj namirnici koju bi svakako trebalo uvrstiti u prehranu. Naime, obiluju vlaknima i polifenolima, snažnim antioksidansima, čak i u većoj količini, no što ih sadrže neke vrste povrća i voća. Pritom kokice imaju jako malo kalorija i masnoća (naravno, ovisi o tome kako ćeš ih pripremiti. Začiniš li ih s puno maslaca i broj kalorija će narasti).

Image

Pripremi nešto drugačije kokice i budi zvijezda filmske večeri

S obzirom da su tako slasne, a pritom zdrave i ne debljaju, kokice zaista zaslužuju svoj dan, a on se obilježava upravo danas, 19. siječnja. U nastavku ti otkrivamo nekoliko recepata za kokice i zanimljivosti o ovoj najpopularnijoj grickalici.

Čokoladne kokice

Ako si malo starija, sigruno se sjećaš kokica koje su bile omiljena grickalica '80-ih i '90-ih. Kokice u čokoladi. Gotove, zapakirane, čokoladne kokice bile su dotupne na policama dućana. Vrlo jednostavno možeš napraviti kod kuće čokoladne kokice.
Ispeci ih i tek lagano posoli jer sol pojačava okus čokolade. U posudi, na laganoj vatri otopi komadić maslaca i dodaj mu komade tamne čokolade i žlicu vode. Kada se čokolada otopi, prelij je preko kokica i dobro promiješaj da se oblože njome.

Ljute kokice

Ispeci kokice, a na tavi otopi maslac i dodaj mu čili ili kajenski papar te prstohvat soli. Kokice umiješaj u ovako začinjeni maslac.

Kokice s okusom pizze

Ovo je sjajan izbor ako ti se jede pizza, a na dijeti si. Ili voliš i pizzu i kokice i želiš "i ovce i novce".
Pomiješaj mljeveni bosiljak, origano, češnjak u granulama, parmezan, sitno nasjeckanu sušenu rajčicu, sol i papar te pospi po kokicama.

Kokice na Olimpijadi

Jesi li znala da zrno kukuruza, dok pečeš kokice, može odskočiti više od metar u zrak? Želiš li ih, ne samo ispeći, već i pojesti, od presudne je važnosti da ih poklopiš. U suprotnom će ti pobjeći iz lonca.

Image

Kokice u pijesku

Znaš li da su se kokice, prije, no što je izumljena pećnica i mikrovalna pećnica, pekle na vrućem pijesku? No, to nije jedina poveznica kokica i pijeska. Na Kanarima postoji plaža koja izgleda kako divovska zdjela s kokicama. Iz očitog je razloga nazvana "plaža kokica" ili "zaljev kokica", a nalazi se u Corraleju, gradu i odmaralištu na kanarskom otoku Fuerteventuri. Kamenčići od kojih je napravljena izgledaju poput kokica!

Jeo bi ih i Popaj

Jesi li znala da kokice sadrže više željeza, nego špinat? Šalica špinata sadrži 0,8 miligrama željeza, a ista količina kokica 0,9 miligrama. To znači da su kokice svaršena grickalica za Popaja, ali i za Olivu. Tijekom mjesečnice gubimo željezo pa su kokice odličan način da ga nadoknadimo. Osim toga, utažit će nam na najzdraviji mogući način želju za nezdravom hranom. Sigurno ti je poznato kako u pms-u i tijekom mjesečnice tvoj organizam žudi za grickalicama i slatkišima. Posegnim u tim trenucima za kokicama.

Image

Cjelovito zrno

Kokice su grickalica koje se u potpunosti sastoji od neprerađenog zrna žitarice,a znaš da su upravo cjelovite žitarice ono što bi trebala jesti. Riječ je o kukuruzu koji pri zagrijavanju puca i pretvara se u - kokicu.

Zabava za klince

Nabavi kokičar i više djecu nećeš morati voditi niti u lunapark niti u kino. Najbolja zabava bit će kod kuće. Kokice su zaslužne za pravi spektakl. Dok pucaju pod prozirnom, plastičnom kupolom, zabavljaju sve oko sebe. Ipak, ne zaboravi da kokice nisu preporučene maloj djeci, već ipak onoj malo većoj koja su dobro savladala žvakanje.