Fascinatna karijera

Adele - glazbena diva nevjerojatnog glasa i energije danas slavi rođendan

Ona je beskompromisna umjetnica koja glasom može apsolutno sve, a njezine pjesme nikoga ne ostavljaju ravnodušnima

Adele
Foto: Profimedia.hr

Čak i ako nisi ljubiteljica soula i popa, moćni, duboki, baršunasti ženski glas koji dopire iz zvučnika radija, dok se voziš na posao, učinit će da ti se naježi koža na stražnjoj strani vrata… "Hello" ili "Someone Like You" ćeš poslušati do kraja, ako treba i pričekati u automobilu parkiranom u mračnoj garaži, dok ne završi pjesma.

Karizmatična britanska pjevačica, kompozitorica, tekstopisac i mama osmogodišnjeg dječaka, danas slavi 34. rođendan, a dosad je postigla što će malo tko od nas za cijelog života.

Image

Inspiriraj se uz ovih pet biografija snažnih žena koje će ti pokazati da je sve što zamisliš moguće ostvariti

Djevojčica Adele Laurie Blue Adkins, iz londonskog predgrađa Tottenham, koju je otac napustio kad su joj bile dvije godine, već je u ranom djetinjstvu otkrila ljubav prema pjevanju i glas koji će joj donijeti svjetsku slavu. Ona i mama dosta su se selile, a u svojoj prvoj pjesmi "Hometown Glory", Adele je opjevala londonski West Norwood, u kojem su neko vrijeme živjele.

Prijelomna točka u njezinoj karijeri dogodila se vrlo rano, kad joj je bilo 19 godina. Prijatelju je poslala tri svoje pjesme da ih posluša, a on ih je stavio na Myspace. Čuo ih je Richard Russel iz jedne izdavačke kuće za koju pjevačica nikada nije čula pa nije ni bila sigurna je li to istina ili se netko igra s njom pa je na sastanak s Richardom povela i prijatelja.

Bilo je to 2006., a već 2007. imala je svoj prvi nastup na TV-u. U međuvremenu je upoznala Jima Abbissa koji će producirati dva njezina velika albuma, prvijenac 19 koji je doživio golem uspijeh i mladoj Adele donio 2008. Grammyja za najboljeg mladog umjetnika i ženski vokal te 21 koji je 2012. nadmašio onaj prethodni, osvojivši šest Grammyja i dosegnuo dijamantnu nakladu u SAD-u te platinastu nakladu 16 puta u Velikoj Britaniji. U tom trenutku Adele je imala samo 24 godine. U 25. je osvojila Oscar i Zlatni globus za pjesmu "Skyfall" koju je napisala za istoimeni film o Jamesu Bondu. Još jedan album, pjevačica je izdala 2015., 25, a zadnji '30' krajem prošle godine dugo smo čekali. Kad je riječ o Adele, strpljenje se isplatilo i ponovno je oduševila svojim glasom (ali i stasom). Album "30"kritičari su proglasili njezinim najboljim albumom dosad.

Između prvog i drugog albuma, odnosno 2011. karijera joj se zbog zdravstvenih problema našla na kocki. Jaka upala pluća primorala ju je da otkaže američku turneju, a potom upala glasnica da isto učini s britanskom. Nakon što su joj liječnici otkrili krvarenje na glasnicama bilo je upitno hoće li moći nastaviti pjevati.

"Pjevanje je moj život, moja ljubav, moj hobi, moj posao. Očajna sam, tužna i obeshrabrena zbog svega što se događa, ali obećavam da ću se uskoro vratiti, a kad se vratim više me ništa neće zaustaviti", objavila je u to vrijeme Adele. Problemi su riješeni operacijom, a nakon oporavka pjevačica je ispunila obećano i vratila se jača, no ikada, nastupivši u veljači 2012. na dodjeli Grammyja, istoj onoj na kojoj ih je osvojila šest.

U privatnom životu, ova je Britanka jednako jaka i produktivna kao i u poslu, što i nije neobično kada osoba radi ono što voli pa energiju prelijeva iz jednog segmenta života u drugi. Oduvijek se borila s kilogramima i prije nekoliko godina odlučila se konačno obračunati s njima.

Image

To se dogodilo 2019., nakon razlaza od poduzetnika Simona Koneckija s kojim se u tajnosti vjenčala 2016., a plod njihove ljubavi je dječak Angelo Adkins. Za njega Adele kaže da je najljepše što joj se dogodilo u životu te da joj je on dao sasvim novi smisao i svrhu. Razvod je Adele finalizirala početkom ove godine i time stavila točku na jedno od težih životnih razdoblja. Ipak, javno nikad nije progovorila o krahu braka, baš kao ni nije ni progovorila o sinu. Privatnost čuva daleko do očiju javnosti i ne želi to promijeniti.

Na sirtfood dijeti (baziranoj na namirnicama koje obiluju određenom vrstom proteina) i kroz svakodnevne naporne fizičke treninge, pjevačica je istopila više od 40 kilograma, a potpuna transformacija uslijedila je promjenom imidža. Danas jedna od najuspješnijih Britanki izgleda bolje, no ikada i radi na albumu koji željno iščekujemo. Mnogi misle kako je novi album već spreman no da čeka kraj pandemije kako bi ga izdala. Sretan rođendan, Adele!