Image
Foto: Profimedia.hr
Usamljeno djetinjstvo i snovi o glumačkom svijetu
Foto: Profimedia.hr

Usamljeno djetinjstvo i snovi o glumačkom svijetu

Pierce Brosnan rođen je 16. svibnja 1953. godine u Droghedu, gradiću u Irskoj. Nakon što ih je otac ostavio ubrzo nakon što se Pierce rodio, njegova majka i on ostali su sami. U potrazi za boljim životom, njegova majka radila je kao medicinska sestra u Velikoj Britaniji, a malog Piercea ostavila je kod kuće s bakom i djedom te ga posjećivala kad god je mogla. Svoje djetinjstvo glumac je više puta opisao kao vrlo usamljen period, a 1964. godine preselio se u London k majci. Već je od malih nogu znao da želi postati glumac, a karijeru je krajem 70-ih započeo u kazalištu. Prvu filmsku ulogu dobio je 1980. godine, u filmu 'The Long Good Friday' gdje je glumio uz bok britanskih glumačkih zvijezda, Bob Hoskina i Helen Mirren. Iako se u filmu pojavio na svega nekoliko minuta, film mu je otvorio vrata Hollywooda.

Oca je prvi put upoznao kad je imao 31. godinu
Foto: Profimedia.hr

Oca je prvi put upoznao kad je imao 31. godinu

Samo nekoliko godina nakon svoje prve uloge, Pierce Brosnan prselio se u Kaliforniju gdje je dobio ulogu u krimi seriji 'Remington Steele'. Sa svojim plavim očima i šarmantnim osmijehom, Brosnan je ubrzo postao zvijezda, a u seriji je ostao čak pet godina, od 1982. do 1987. godine. U dobi od 31 godine, glumac je prvi put upoznao svog oca Toma, kada se pojavio na setu serije 'Remington Steele'. Bio je to prvi i posljednji put da je razgovarao sa svojim ocem. "Snimao sam 'Remington Steele' u Irskoj kada se pojavio na setu jedne nedjelje. Popili smo šalicu čaja, a nakon toga i Guiness. Zatim je sjeo na bus i nikad ga više nisam vidio."

Prva supruga umrla je od raka jajnika
Foto: Profimedia.hr

Prva supruga umrla je od raka jajnika

Pierce Brosnan 1980. godine oženio se glumicom Cassandrom Harris i zajedno su dobili sina Seana. Brosnan je također posvojio Cassandrinu djecu, Charlotte i Christophera, iz prethodnog braka. Nažalost, Cassandri je 1987. dijagnosticiran rak jajnika, a umrla je 1991., sa samo 43 godine. Tragično, njihova kći Charlotte umrla je od iste bolesti 2013., u dobi od 41 godine. "Charlotte se borila protiv raka graciozno i ljudski, hrabro i dostojanstveno. Srca su nam teška zbog gubitka naše lijepe djevojčice", rekao je Brosnan tada za časopis People.

U filmu 'Tatica u suknji' pokazao je svoju komičnu stranu
Foto: Profimedia.hr

U filmu 'Tatica u suknji' pokazao je svoju komičnu stranu

Nakon što je doživio tako razarajući gubitak supruge, Pierce Brosnan odlučio je prigrliti svoju nježniju stranu. Kad je dobio ulogu u obiteljskom filmu 'Tatica u suknji' 1993., nije ni slutio da će film desetljećima kasnije uživati status ikone. 'Tatica u suknji' bila je savršena prilika za Brosnana da pokaže svoje komičarske vještine, iako je u filmu imao sporednu ulogu uz velikog Robinna Williamsa i sjajnu Sally Field.

Ljubav svog života upoznao je u novinarki Keely Shaye Smith
Foto: Profimedia.hr

Ljubav svog života upoznao je u novinarki Keely Shaye Smith

Nekoliko godina nakon što mu je umrla prva supruga, glumac je ponovno pronašao ljubav. Novinarku Keely Shaye Smith upoznao je 1994. u Meksiku kada je trebala intervjuirati još jednog seks simbola tog doba, Teda Dansona. Ali oči su joj bile čvrsto uprte u Piercea. "Bio je zadivljujuć", rekla je Smith kasnije za People. "Visok, tamnoput i zgodan - sve ono što bi svakoga odmah privuklo. Imao je taj vragolasti sjaj u očima. Pomislila sam, 'Vau! Vau!'" Bila je to ljubav na prvi pogled, a vjenčali su se davne 2001. te u braku dobili dva sina, Dylana Thomasa i Parisa Becketta. Više od dva desetljeća kasnije, njihova je ljubav snažna kao i prvog dana, a slove kao jedan od najskromnijih i najprizemljenijih holivudskih parova.

Njegovo ime je Bond. James Bond.
Foto: Profimedia.hr

Njegovo ime je Bond. James Bond.

Godine 1995. dječački snovi Piercea Brosnana da postane velika filmska zvijezda ostvarili su se kad je dobio ulogu najpoznatijeg agenta na svijetu - Jamesa Bonda. Njegovo prvo utjelovljenje tajnog agenta došlo je s filmom 'GoldenEye', a 007 smoking odjenuo je još tri puta, posljednji put u 'Die Another Day' iz 2002., u kojem je glumio s Halle Berry. Pierce Brosnan u ulozi Bonda, zalizane kose i svjetlucavih plavih očiju, ostao je kao jedan od najpoznatijih Bondova, a mnogima i omiljeni. Kasnije ga je naslijedio sjajan Daniel Craig, a novog 007 agenta još uvijek iščekujemo.

Mamma Mia!
Foto: Profimedia.hr

Mamma Mia!

"Pjevanje nije nužno moja jača strana", rekao je Pierce Brosnan za Sky News, kada se 2008. godine pojavio u filmskoj adaptaciji "Mamma Mia!", u kojoj je glumio Sama Carmichaela, jednog od tri bivša partnera Merryl Streep. Iako su kritičari bili dosta oštri u svojim negativnim recenzijama za film, publika ga je odlično prihvatila, a i sam Brosnan rekao je kako je zbilja uživao snimajući mjuzikl. "Jako smo se zabavljali na snimanju. Nakon što sam prošao traumu da moram slušati samog sebe kako pjevam, ostalo je bila čista radost, pogotovo u društvu Meryl", oduševljeno je rekao za Interview Magazine. Desetljeće kasnije, dobio je priliku reprizirati svoju ulogu u nastavku, "Mama Mia! Here We Go Again."

Posvetio se obitelji, slikanju i aktivizmu
Foto: Profimedia.hr

Posvetio se obitelji, slikanju i aktivizmu

Ovih dana Pierce Brosnan mnogo vremena posvećuje zaštiti okoliša i drugim ciljevima koji su mu bliski. Već je desetljećima uvjereni zagovornik zaštite okoliša, a Zaklada za održivi stil proglasila ga je najbolje odjevenim muškarcem ekologom 2004. godine. "Uvijek ima posla kada je u pitanju ekologija, a mi samo pokušavamo napraviti bolji svijet za sebe", rekao je 2021. kad je radio na dokumentarcu o kitovima. Sada, sa svojih 70 godina, Pierce Brosnan možda je potpuno sijed, ali još uvijek zrači nevejrojatnim šarmom, a zauzet je kao i uvijek. Osim što je cijenjeni glumac, Brosnan je i vješt umjetnik. Umjetnost je oduvijek bila njegovo utočište, a njegova slika Boba Dylana prodana je za 1,4 milijuna dolara na dobrotvornoj aukciji 2018. godine. "Počeo sam slikati još 1987. kada je moja pokojna supruga imala rak. Slikao sam zbog boli, a sada bol ponekad dolazi do izražaja u boji", rekao je tada na aukciji, a 2021. je čak imao i izložbu svojih radova. Bez sumnje, Pierce Brosnan je prešao dug put od onog usamljenog malog dječaka u Irskoj, a još uvijek nas osvaja svojim prepoznatljivim sjajem plavih očiju i šarmantnim osmijehom.

Omiljeni šarmer

Vječni romantik: Pierce Brosnan slavi 70. rođendan, a evo kako se mijenjao tijekom godina

Osim što je glumio najpoznatijeg agenta na svijetu, Pierce Brosnan možda je najpoznatiji po svom nedvojbeno dobrom osjećaju za stil. Iako je prošlo više od 20 godina otkako nas je ovaj irski glumac osvojio kao agent 007, a njegova je crna kosa postala sijeda, Pierce Brosnan zrači šarmom kao i na početku svoje karijere. Ovaj miljenik žena već 22 godine u sretnom je braku sa suprugom Keely Shaye Smith, a par je jedan od najboljih primjera nesebične, uzajamne i iskrene ljubavi u Hollywoodu. Budući da Pierce Brosnan na današnji dan slavi svoj 70. rođendan, prisjetile smo se kako je izgledao na početku karijere, ali i kako se mijenjao tijekom godina. Zaviri u galeriju!

zena.hr
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.