Menstruacija i zdravlje

Za što bolji gubitak kilograma uskladi prehranu i tjelovježbu s menstrualnim ciklusom

Istraživanja su pokazala da se žene dugoročnije pridržavaju zdravih navika ako ih usklade s menstrualnim ciklusom

pexels-cottonbro-6473738.jpg

Menstruacija je veliki dio života žene i manje je poznato da nam upravo promjena hormona tijekom ciklusa diktira puno više od raspoloženja. Ako se već mjesecima neuspješno boriš s viškom kilograma, vrijeme je da uskladiš svoju prehranu i tjelovježbu s menstrualnim ciklusom.

Image

8 izvora biljnih proteina koji su odlični i za vegetarijance

Sigurno si primijetila da tijekom početnog dijela ciklusa imaš puno više energije i lakše se držiš režima prehrane koji si si zadala, no jednom kada prođe ovulacija postaješ sve umornija i iscrpljenija te sve više uživaš u hrani bogatoj ugljikohidratima i mastima. U trenutku kada dobiješ menstruaciju najradije bi pojela svu čokoladu i sladoled koji se nalaze u tvom domu, no često se zbog toga osjećaš loše.

Za sve to su odgovorni hormoni koji se rapidno mijenjaju tijekom ciklus. Sve je više žena primijetilo da puno učinkovitije gube kilograme ako tjelovježbu i prehranu prilagode ciklusu. Mi smo istražile iskustva žena, ali i savjete stručnjaka te smo izdvojile najbolje savjete kako pratiti svoj prirodni ciklus i ponašati se u stilu s promjenama tijela.

Istraživanja su pokazala da žene koje usklade svoju prehranu i tjelovježbu s menstrualnim ciklusom puno lakše prihvaćaju zdrave navike kao dio svakodnevice i puno rjeđe odustaju od zdravih ciljeva. Zato je vrijeme da pomnije pratiš svoj ciklus i uskladiš se s njime.

Period između menstruacije i ovulacije

Nakon zadnjeg dana menstruacije količina estrogena u tijelu je minimalna i počinje rasti. Povećana razina estrogena pomaže ti lakše izgraditi mišiće, a jednako tako imaš puno više energije i motivacije. Zato bi u tom periodu trebala jesti više hrane bogate proteinima jer proteini hrane tvoje mišiće. Isto tako bi trebala raditi tjelovježbe koje su zahtjevnije, poput vježbi s utezima ili tjelovježbe visokog intenziteta.

Period od ovulacije do same menstruacije

U ovom periodu razina energije počinje lagano opadati i postaje minimalna pred samu menstruaciju. U toj fazi nastavi jesti puno proteina te ih postupno zamjenjuj zdravim mastima. Kako količina estrogena opada i raste količina progesterona, tako tijelo sve više traži masniju hranu i ugljikohidrate kako bi nadomjestilo nedostatak energije, ali i učinkovitije sagorijeva masti. Što se tiče tjelovježbe, na početku ove faze nastavi s nešto intenzivnijom tjelovježbom te polako pređi na nešto manje zahtjevnu, poput pilatesa i joge.

Period menstruacije

Kada nastupi samo krvarenje, naše tijelo postaje potpuno iscrpljeno i traži sve više ugljikohidrata kako bi dobilo što više energije. Kako bi tvoj režim prehrane bio uspješan i kako ne bi u potpunosti odustala od zdrave prehrane i tjelovježbe, sasvim je u redu da si dopustiš nekoliko žlica sladoleda ili koji red čokolade. Vježbanje svedi na minimum i pokušaj svaki dan samo malo prošetati ili vježbati jogu niskog intenziteta.